Centennial Olympic Park - en grøn oase i Atlanta, Georgia

Læs flere artikler og se Tv-klip om ferie i USA her

Lige midt i Atlanta ligger en flot grøn park, der dækker et areal på cirka 8 hektarer. Parken blev indviet lige før De Olympiske Lege i Atlanta i 1996. Til minde om, at det var 100 år siden at de moderne Olympiske Lege fandt sted første gang i Athen i 1896, fik parken navnet Centennial Olympic Park.
Det var den daværende chef for organisationskomiteen i forbindelse med afvikling af legene i byen, Billy Payne, der fik ideen til parken. På stedet hvor den ligger i dag, var der nærmest en losseplads midt i byen forud for 1996. Gamle fabriksbygninger, bilvrag, byggeaffald og andet skrammel var gennem en årrække blevet henkastet på området. Billy Payne mente, at det var en skændsel for byen at holde Olympiske Lege, og have en sådan grim plet midt i centrum. Han gik derfor i gang med at realiserer sit projekt i begyndelsen af 1990’erne. Anlæggelsen kostede omkring 75 millioner dollars. Finansieringen skete udelukkende gennem private donationer og alene 20 millioner dollars blev givet af privatpersoner. Og de fik alle - knap 700.000 - deres navn indgraveret på en lille mursten på cirka 15 gange 10 gange 3 centimeter. Murstenene blev brugt til belægningssten på de mange gange og stier i parken. Donatorerne fik således deres navne udødeliggjort.

De olympiske ringe som springvand

Parken rummer blandt andet også et springvand uformet som de 5 olympiske ringe. Desuden er der plantet egetræer rundt i parken til minde om de 23 byer, der før Atlanta gennem 100 år havde været vært for legene. Otte ca. 22 meter høje master omgiver springvandspladsen. Masterne har navne fra den græske mytologi.

I den ende side af parken er der et vandland med vand, der løber ned over små vandfald omgivet af grønne planter samt mindeplader dels med alle navnene på de 197 nationer, som havde deltagere med i legene i Atlanta samt navnene på alle 19.000 atleter.

I parkens sydlige ende er der et amfiteater med plads til 1200 tilskuere og som blev brugt til en række musikarrangementer under legene. Denne tradition er forsat lige siden, idet der hele sommeren fra april til september hver uge er koncerter, teaterforestillinger, eller andre kulturelle aktiviteter på scenen.

Ved parkens besøgscenter, der betjenes af frivillige, er der en café. Parken er hele vejen rundt beplantet med masser af træer og buske og ind imellem de mange stier er der store grønne plæner.
Lige siden indvielsen i 1996 er området omkring parken blev udbygget med butikker, hoteller og restauranter.

USA’s uafhængighedsdag den 4. juli fejres naturligvis også hvert år med en stor folkefest i Centennial Olympic Park og ved juletid er parken smykket med juleudstillinger og strålende lys i alle afskydninger og udformninger.

Der er kun 500 meter at gå, før man befinder sig på Atlantas hovedstrøg Peachstreet med skyskrabere, varehuse, forretningskontorer, butikker og restauranter. Byens borger har virkelig taget parken til sig som et åndehul midt i centrum og parken besøges over to millioner mennesker hvert år.

Læs flere artikler og se Tv-klip om ferie i USA her