Yosemite National Park - 125 års storslået naturhistorier

Læs flere artikler og se tv-klip om ferie i USA her på AnneVibekeRejser.dk

Beskyttet område siden 1890

Hele tanken bag nationalparkerne blev født i Yosemite for mere end 150 år siden, da Abraham Lincoln underskrev loven, Yosemite Grant Act.

Loven, der grundlagde idéen om beskyttede naturreservater, var den første af sin slags i amerikansk historie.

Selv om Yosemite inspirerede den nye lov, blev området ikke selv en beskyttet nationalpark før 1890. Derfor markerer Yosemite i 2015 sit 125-årsjubilæum med fester og særlige begivenheder i løbet af året.

Mariposa Grove of Giant Sequoias

Et af projekterne i forbindelse med jubilæet er en kampagne til mange millioner dollars, der skal genoprette Mariposa Grove of Giant Sequoias og bringe den tilbage til sin oprindelige stand.

Det ville tage 2.000 år for et lignende sequoiatræ at vokse sig stort, så dette projekt skal bevare træerne og vende 150 års udvikling ved i højere grad at balancere gæsternes nysgerrighed med beskyttelse af naturen.

Fejres hele året

Den 1. oktober vil Yosemite National Park fejre, at den for 125 år siden blevet indviet som nationalpark.

Den nye status skulle beskytte næsten 3900 kvadratkilometer land, herunder Tuolumne Meadows, parkens højland, Hetch Hetchy og områderne omkring Yosemite Valley.

Økoturisme i højsædet

I 1992 blev GreenPath oprettet for i højere grad at bevare og beskytte naturen. At overnatte og spise i parken er nu mere miljøvenligt end nogensinde før.

For eksempel gennemførte Yosemite Lodge at the Falls i foråret 2014 en renovering, hvor der udelukkende blev brugt miljøvenlige materialer, vand- og elbesparende apparaturer og bæredygtige træmøbler.

Yosemite Conservancy tilbyder spændende og lærerige ture af høj kvalitet, herunder guidede vandreture, workshops for fotograferings- og kunstinteresserede, skræddersyede ture og meget mere. The Conservancy indsamler penge til parken, så hele overskuddet går til støtte af restaureringsprojekter, beskyttelse af dyrelivet, vedligeholdelse af vandrestier og meget mere.

De miljøvenlige initiativer går også ud over parkens grænser. Det karakteristiske vandrehjem, The Yosemite Bug, ligger gemt under en lund af sorte egetræer, og her bliver der serveret lokal øl og vin. Maden tilberedes af lokale råvarer, fx fra ejerens egen have. Caféen har en lille, daglig menu med fokus på egne, lokale eller økologiske ingredienser.

Landlig, californisk charme og amerikansk historie

Grundlæggerne af Mariposa Town kom på grund af guldet, men blev på grund af idyllen.

Mariposa County har en spændende historie fuld af guldgravere, banditter, indianere og endda de tidligste miljøforkæmpere som John Muir.

Besøg guldgraverbyerne Mariposa, Coulterville og Hornitos og oplev charmen fra det vilde vesten.

Byen Mariposa blev grundlagt i 1850, og mange af de oprindelige bygninger står stadig, så gæsterne får fornemmelsen af at gå tilbage i tiden, fx med et besøg på den originale stempelmølle eller på California State Mining and Mineral Museum.

Den årlige Mariposa Storytelling Festival samler de bedste historiefortællere (storytellers) den 2. weekend i marts.

Festivalen starter i Mariposa den 12. marts med den historiske guldgraverby som kulisse og kulminerer den 15. marts, hvor festlighederne rykker 50 minutter mod nord til den naturskønne Yosemite National Park.

For at skyde det hele i gang løber en story slam af stablen, hvor du selv kan fortælle en 5-minutters historie. Temaet for historien er "bedste barndomsminde" og reglerne er enkle: Fortæl en sand og original historie på en kreativ måde, der binder sig til temaet på bare 5 minutter. Du vil blive bedømt af tre dommere i publikum på din præstation, udformningen af historien og historiens tilknytning til temaet. Og der er præmier til vinderne.

Weekenden igennem tager seks livlige og energiske fortællere lytterne med på en rejse gennem fængslende historier, og søndag eftermiddag kulminerer i festivalen med en finale i Yosemite Valley Visitors Center.

Nem adgang til nordlige Californien Triangle

Yosemite National Park og Mariposa County ligger tæt på San Francisco og Sonoma County, hvilket gør det nemt at sammensætte flerdagstur til alle tre destinationer.

Rundturene kan især være bemærkelsesværdige for foodies, der nok allerede ser Sonoma County og San Francisco som spændende rejsemål, men selv Yosemite og Mariposa oplever for tiden en ny guldfeber med spændende nye lokale vine og mikrobryg.

Yosemite ligger kun fire timers kørsel fra San Francisco og seks timer fra Sonoma, og de tre destinationer tilbyder spændende, men meget forskellige oplevelser, så ved at kombinere dem får man en helt ideel tur til det nordlige Californien.


Læs flere artikler og se tv-klip om ferie i USA her på AnneVibekeRejser.dk

Få mere inspiration til kør-selv ferie på AnneVibekeRejser.dk