Umbrien er en smagfuld godbid af Italien (2/2)

Skøn stemning

Der er stemning i de smalle gader og gyder med blomstrende altaner - og på de pittoreske piazzaer.

Farverne er overvældende, selv en afskallet mur er smuk. De mange appetitlige butikker fyldt med lækre, lokale kvalitetsprodukter og er voldsomt tillokkende.

Det er aldrig svært at finde rigtig gode restauranter med høj kvalitet, også når det gælder servicen. Snarere er det svært ikke at foræde sig, rent ud sagt.

Især sidder mindet i mig om en udendørs og meget delikat frokost i bragende solskin i den elegante by Spoleto.

Det var på restaurant San Lorenzo på Hotel Clitunno lige ved det gamle, romerske amfiteater i strålende solskin og med en helt forhekset, tidløs stemning.

Først havde vi samlet appetit på en vandring gennem den smukke og livlige by, hvor man ved og på akvædukten Ponte delle Torri, som strækker sig næsten 300 meter over en kløft på kanten af byen, får den flotteste udsigt over olivenlunde og vinmarker langt nede.

To magneter

Orvieto ligger ganske specielt og er delt i to: Den nyere, nedre by og den gamle, øvre og oprindelige bydel højt på en bjergtop af vulkansk aske.

Det er muligt at køre op i bus og parkere lige udenfor. Men det er sjovere at tage kabelbanen op og så snuppe en lille bybus eller bare gå ind igennem smalle gader med gamle, tætliggende huse.

Med smugkig ind i gårde og gyder og med besøg på det livlige marked med – skulle man tro - blankpudsede grøntsager.

Afslappet byliv

Hvis ellers man ikke fortaber sig i de lokale kunstforretninger og andre indkøbsfristelser, når man til det store, åbne torv på et kvarters tid.

Her ligger den imponerende domkirke, Duomo del Orvieto, og lidt herfra kan man igen skue ud over det umbriske landskab langt nede.

Sådan en by kan ikke undgå at handle en del om turisme, men igen slog det mig, hvor afslappet det alligevel foregår, fordi det almindelige folkeliv også trives, og bybilledet er fyldt med de lokale.

Den hellige Frans

Det samme er næsten tilfældet i Assisi, som dog nok er Umbriens kendteste turistmagnet.

Det var Frans af Assisis fødeby og den meget store, rigt udsmykkede San Francesco-kirke, hvor han er begravet, er et must for mange.

Frans blev født i en rig familie i 1181, men vendte velhaverlivet ryggen i 1202, hvor han blev tigger og vandreprædikant.

Kun to år efter sin død i 1226 blev han helgengjort, og St. Francis har gjort Assisi til Umbriens spirituelle centrum.

Og altså også turismens med bl.a. mange religiøse relikvier til salg. Nonner og munke i gadebilledet er helt almindeligt.

Bella Umbria

Rundturen slutter i Todi, som ligger på to små bjerge. Udsigten er indtagende til alle sider, og man kan se Tiberen floden, der også løber igennem Rom.

Todi er et helt skatkammer af fine, gamle bygninger og charmerende hjørner og pladser.

Lige uden for bymurens porte finder man Santa Maria delle Consolazione-kirken og lidt henne ad landevejen ligger vores hotelresort i egen park med swimmingpool og tennisbaner - og ikke mindst med panoramaudsigt til et vidtstrakt, bakket landskab, hvor man tidligt om morgenen bliver vækket af bjældeklang fra fårene derude.

Det er nemt at slappe af her og fordøje de mange syns- og smagsindtryk. Og begge dele fortsætter her, hvor kokken disker op med alverdens delikatesser. Hotellet tilbyder kokkeskole i to til fem dage.

Jeg har været som i en anden verden i de forgangne få dage. En verden af skønhed og stor og sanselig forkælelse af smagsløgene.

Tænk at der kun er 130 kilometer til den internationale lufthavn i Rom, Leonardo da Vinci, og faktisk kun 150 km til Firenzes lufthavn i Toscana.

Læs første del af denne artikel fra Umbrien her

Læs flere artikler og se tv-klip om ferie i Italien her på annevibekerejser.dk