De mange oplevelser venter på dig i Nordøsttyskland

Udviklingshistorien i Darwineum

Første punkt på dagens program kunne være et besøg i Rostock Zoo’s Darwineum. Et besøg her vil helt sikkert fange interessen hos både børn og voksne.

Er du interesseret i jorden og menneskets udviklingshistorie, er Rostock Zoo’s Darwineum et godt sted at få bedre indsigt, og det kan svare sig at sætte et par timer af til besøget.

Idéen er, at give den besøgende mulighed for at følge i Darwins fodspor.

I Zoo-Parkens store Cirkelhus præsenteres man for evolutionens historie i en historisk tidsrække. Man spadserer fra det ene imponerende akvarium til det næste. Her er der koraller, søheste, gopler, koraller, øgler, mv.

Fra rum til rum følger man tidsforløbet i evolutionen. Ser hvor i udviklingshistoriens universet blev født, og hvornår og hvordan jorden opstod. Flot bygget op, er det.

I den 4000 m2 store tropehal ser man gorillaer, orangutanger og mange mindre aber i det, der ser ud som deres naturlige tropemiljø. Man vandrer så at sige igennem den varme og fugtige jungle. Det er altid sjovt at iagttage aberne, især her, hvor kun en glasvæg adskiller en fra de store dyr.

Schwerin og slottet

Fra Zoo’en i Rostock til Schwerin er der en god times kørsel. Der er meget at se i Schwerin, museer, kirker, mv., men er der kun plads til et enkelt besøg, så kan det anbefales at se byens slot, Schloss Schwerin.

Arkitekterne af dette pragtslot har – med held -skelet meget til det store franske Loire-slot, Chambord.

Slottet ligger, omgivet af en smuk park, midt i byen på en lille ø i Schweriner See.

Slottet tjener ikke længere som bolig for medlemmer af den tyske adel, men siden 1990 har Mecklenburg-Vorpommerns Landdag haft sæde her.

Slottets fornemme café/restaurant er også et besøg værd.

Schloss Basthorst - overnatning på et tysk slot

Hvis du har lyst til at overnatte som tidligere tiders fyrster, så finder du lidt uden for Schwerin det, pragtfulde slotshotel Schloss Basthorst, placeret tæt ved skov og golfbaner.

Et dejligt sted med en pragtfuld restaurant.

Fornuftige overnatningspriser fra ca. 100 euro.

Slottet har et stort wellness program, så du virkelig kan få nydelse for pengene.

Kun uglen i det fjerne forstyrrer nattesøvnen.

Filmbyen i Potsdam

Et par timers kørsel fra Schwerin mod Berlin ligger Potsdam, og lidt i udkanten af Postdam finder man den store og historiske filmby – Filmpark Babelsberg, som er en del af Media City Babelsberg – et af verdens ældste filmstudier.

Her medvirkede Asta Nielsen for omkring 100 år siden i filmstudiets allerførste film, og her indspillede Asta senere mange film. Det samme gjorde Marlene Dietrich og Heinz Rühmann m.fl. engang.

I moderne tid er det navne som Natalie Portman og Quentin Tarantino, som arbejder i studierne, og mange film bliver stadig indspillet her. I 2013 indspillede George Clooney filmen "The Monuments Men."

Filmparken Babelsberg kan - i mindre målestok - minde lidt om Universal-studierne i Los Angeles, og filmparken er et besøg værd, både for børn og voksne.

Her får du et godt indblik i filmkunsten. Der er stuntshows, 4D-biografer, tv-shows, mv. Og i restaurant Prins Valiant kan man blive bænket ved det ridderbord, som indgik i filmen om prins Valiant.

Er du til film og filmhistorie er det helt sikkert stedet at besøge, og det kan anbefales at sætte 3-4 timer af til besøget.

Afslutningen af Verdenskrigen i Potsdam

Potsdam spillede en central rolle ved afslutningen af 2. verdenskrig. Det gælder ikke mindst slottet Cecilienhof, som blev færdigopført af kejser Wilhelm II i 1917 til hans søn Kronprins Wilhelm og dennes hustru Cecilie von Mecklenburg-Schwerin (søster til dronning Alexandrine af Danmark).

Her mødtes umiddelbart efter afslutningen af 2. verdenskrig lederne af tre af de krigsførende nationer til en konference. Sovjetunionens Josef Stalin, USA’s præsident Harry Truman og Englands Winston Churchill. Konferencen fandt sted fra 17. juli til 2. august 1945.

Formålet var at fastlægge de nærmere retningslinjer for den politik, der skulle føres under de allieredes besættelse af Tyskland og fastlægge principperne for genopbygningen af Tyskland efter krigen.

I tillæg hertil blev der udfærdiget en erklæring, som omfattede en advarsel til Japan om komplet overgivelse eller total ødelæggelse.

Det var et højdramatisk møde på Cecilienhof, Stalin led som altid af forfølgelsesvanvid, som bl.a. viste sig ved, at han ikke ville gå ind ad samme døre som de øvrige konferencedeltagere.

Winston Churchill måtte midt i konferencen træde tilbage som britisk premiereminister, da han tabte valget i England. Han blev så afløst på konferencen af efterfølgeren, labourlederen Clement Attlee.

Smukke parker omkring slottet

Du kan i dag besøge slottet og se de rum, konferencesale og arbejdsværelser, hvor forhandlingerne under Potsdamkonferencen fandt sted. Parken omkring er også oplagt til en spadseretur, eller evt. en cykeltur.

For den historieinteresserede er dette sted et must.

Cecilienhof ligger ned til Jungfernsee, og er man efter slotsbesøget blevet tørstig, så kan det anbefales at gå ned til søen, hvor der ligger et lille traktørsted med eget bryggeri – og fremragende øl.

På den anden side af søen ser man det gamle Vesttyskland. Berlinmuren løb lige her. Man kan også krydse over til det gamle øst, via Glienickerbrücke, der især er berømt for de spionudvekslinger der skete her.

Omkring slottet ligger der et fornemt boligkvarter. Her var de allieredes toppolitikere og generaler indkvarteret under forhandlingerne efter krigen.

Og senere, da Sovjetunionen okkuperede østtyskland, blev ejerne af husene i de smukke kvarter alle smidt ud og det engang så smukke kvarter blev indhegnet og omdannet til boliger for militær og politi (Stasi).

Sommerslottet Sanssouci

I Postdam må man ikke undlade at besøge slottet Sanssouci og parken omkring det.

Slottet var Frederik den Stores sommerpalads, og det er det nærmeste man kommer en tysk udgave af Versailles, selv om det langt fra er lige så stort og lige så overdådigt.

Parken omkring slottet er skøn med mange små templer og et kinesisk tehus.

Sanssouci slottet er opført i1700-tallet med det formål at give Frederik den Store et privat sted at trække sig tilbage til - væk fra hoffet i Berlin. Sanssouci betyder sorgløs eller sorgenfri, og det var her, at Frederik den Store skulle kunne slappe af uden bekymringer.

Han var en lidt spøjs fætter, Frederik den Store. På Sanssouci omgav han sig med masser af hunde, men frabad sig kvinder på slottet. Herunder han egen kone. Han døde overvægtig og mæt af dage en augustdag i 1786.

Sanssouci og de omkringliggende haver er opført på UNESCO World Heritage-listen.

Slottet blev ikke beskadiget under krigen og kunstskattene i slottet blev bevaret sikkert - dog ikke mere sikkert end at russerne førte en del af skattene til Rusland.

Efter genforeningen blev Frederik den Stores ønske opfyldt, da han blev flyttet til slottet i et nyt gravmæle med udsigt ud over haverne.

Læs flere artikler og se Tv-klip om ferie i Tyskland på annevibekerejser.dk