Blomster-øen Mainau i Bodensøen er en enestående oplevelse

Bodensøen på grænsen mellem Svejts og Tyskland

Ikke langt fra land forbundet ved en få hundrede meter lang bro, ligger den frodige og smukke paradis ø i den nordlige del af Bodensøen på grænsen mellem Svejts og Tyskland. De sidste 60-70 år er øen, der ejes af familien Bernadotte, og er i familie med det svenske kongehus, blev udviklet og fremtræder i dag, som en blomster ø i et vulkanudbrud af farver. Farvepragten følger årets rytme.

Øen kom i den nuværende slægts eje, da den tyske storhertug Frederich I i delstaten Baden i 1881 giftede sin datter Victoria bort til den svenske kong Gustav V. Da storhertugen døde, arvede hans søn Frederich II og den svenske dronning Victoria øen, og ved broderens død blev hun eneejer af øen. Da dronning Victoria i 1930 døde arvede hendes næsteældste søn, prins Wilhelm Bernadotte og dennes søn Lennart Bernadotte Mainau. I 1932 flyttede Lennart Bernadotte til øen, og ind på det gamle slot, og i 1951 opgav han alle krav på den svenske krone og fik titlen grev Lennart Bernadotte af Wisborg.

Svenskerne på øen i 1647

Det er ikke første gang at svenskerne har indtaget den smukke ø. Allerede i 1647 under 30 års krigen erobrede de svenske tropper øen, og da de to år senere forlod stedet tog de alt med undtagen et tungt bronzekors, som i dag står for enden af den korte bro ved indgangen til øen.

Allerede i det 8 århundrede blev øen befolket for første gang, idet nogle munke slog sig ned på den lille smukke ø. Senere kom øen i forskellige adelsfamiliers eje, og i 1737 blev der bygget en kirke på øen, og få år senere et trefløjet slot. I dag bor administrationen i den ene fløj af slottet mens Bernadottefamilien bor i den anden fløj. Allerede i storhertug Frederichs tid i midten af 1800 tallet begyndte han at anlægge en slotspark med en planteskole og en rosenhave. Efter at have overtaget øen i 1932 besluttede Lennart Bernadotte at fortsætte i sin forfædres spor og videreudvikle parken og rosenhaven. Han ville simpelthen omdanne øen til et mindre haveparadis. Og det er lykkes til fulde vil den besøgende kunne konstatere, når man besøger øen en af de fire årstider, hvor det netop er årstidens farvepragt, der præger øens blomster og planter. Et af øens midtpunkter næst efter slot og kirke er det store palmehus og planteskolen, hvor blomsterne produceres og plejes inden de sættes ud i parken i de mange bede.

Foråret indledes med et farverigt blomstertæppe fra over 1 million tulipaner, og en klar forårsdag er det et flot syn at skue ud over tulipanerne, med de snedækkede Alper i baggrunde på den anden side af Bodensøen. En anden farvepalet kommer fra over 200 arter af Rhododendroner importerede fra alle dele af kloden lige fra Himalayas bjergegne, Kina, og Japan til det amerikanske kontingent.

20.000 roser

Sommerhalvåret er præget af dens store rosenhave, med over 20.000 roser repræsenterende omkring 1200 arter. Rosenhaven blev som nævnt anlagt af storhertug Frederich i 1871, og har lige siden glædet de mange besøgende på øen. Farvesammensætningen af de mange roser ændres sig fra år til år og ny varianter kommer til hvert år og naturligvis kåres hvert år en "rosedronningen" i juni og juli måned. En anden flot blomst er orkideen, hvor der findes der mere end 3000 stk. både vilde og forædlede orkideer i alle mulige farver.

Omkring 12.000 asters fordelt over 250 varianter indtager efterårsbilledet i parken.

Foruden de mange farveprægtige blomster findes der også eksotiske og sjældne træer og buske fra hele verden inklusiv appelsin- og citrontræer på den farveprægtige og varme ø, hvor klimaet nærmest er subtropisk Der er mere end 500 forskellige træer og iblandt dem er også det kæmpemæssige redwood fyrretræ, der er importeret fra Californien.

Træerne på Mainau er dog unge og jomfruelige, kun cirka 100 år gamle og 15 meter høje, mens deres slægtningen i Californien bliver op til 100 meter høje og det længst nulevende redwood træ menes at være over 2500 år gamle.

I palmehuset findes foruden et bredt udsnit af forskellige palmer, et stort antal eksotiske fugle blandt andet papegøjer.

Kultur

Om vinteren er der som regel stille på Mainua, men øen er dog åbent for besøgende, som her finder fred og ro og et vinterbesøg kan omfatte sommerfugle-huset, hvor masser af farvestrålen sommerfugle hilser på gæsterne.

Ud over at være en blomster ø med en smuk og uforlignelig natur, har øen de senere år også udviklet sig til at være et kulturelt center med udstillinger på slottet sommer og vinter og slotskoncerter om sommeren på friluftsscenen, hvor der er plads til 1500 tilskuere. Klassisk musik, operettemusik, musicals, og sang blander sig med fuglenes røster i sommerhalvåret. Og om vinteren er der mindre koncerter, udstillinger og kirkekoncerter i slotskirken,

Mainau er resultatet af et livslangt arbejde og kærlighed til naturen og blomsterne af grev Lennart og grevinde Sonja Bernadotte. Efter Lennarts død i 2004 er greveparrets fem børn i alderen fra 32 til 24 år inddraget i den daglige drift af park, slot, restauranter og alle øvrige aktiviteter året rundt.

Flere busrejseselskaber blandt Gislev Rejser og 65-Ferie arrangerer busture til Sydtyskland, hvori indgår besøg på Mainau.

Læs mere om ferie i Tyskland her