Telt- og cykelcamping i det sydfynske øhav

Danmark er ideel

Hvis man lige ser bort fra det danske blæsevejr langs Vesterhavet, er der ikke meget andet man kan sætte fingeren på, når man holder cykelferie i Danmark. Det flade terræn og et veludbygget net af cykelstier, der tager en væk fra de trafikerede landeveje, gør cykelferie muligt for alle – selv nybegynder.

Er man nybegynder kan det anbefales at man starter med korte ture i nærheden af, hvor man bor, for at afprøve form, udholdenhed og udstyr, før man begiver sig ud på en længere cykelferie.

Valg af område

Når valget denne gang faldt på det sydfynske øhav, er det fordi jeg har min søn, Mathias på fire år med for første gang og det sydfynske øhav er ideelt, fordi afstandene er små og man får naturlige pauser, når der skal sejles. Det gør, at dagsetaperne ikke behøver at blive så lange, men at man også let kan lægge en ekstra krølle på turen, så den bliver lidt længere, hvis der er stemning for det. Mulighederne er mange.

Campingpladserne i det sydfynske ligger som perler på en snor og det er let at tilrettelægge rejsen efter, hvad man helst vil se og længden på dagsetaperne.

Godt forberedt

Vi sover i telt og har liggeunderlag, soveposer og det lille trangiakøkken med. Mathias har kun sovet i telt et par gange, så inden afgang, har vi trænet hjemme i haven. På den måde var der ikke langt ind i den rigtige seng, hvis han mistede modet. Vi har også cyklet et par ture hjemme, for at han skulle vænne sig til at sidde i cykelstolen. På de ture har jeg også kunnet få en god fornemmelse af, hvor langt han kunne holde, samtidigt med at det var god motion. Vejret er vi ikke herre over, så regntøj er selvfølgelig er fast del af oppakningen. Hvis det går helt galt, lejer vi hytter på campingpladserne. Vær opmærksom på at dette kan være svært i skolernes sommerferie.

Vi starter på Ærø

Vi starter på Ærø, hvor vi har base på Ærøskøbing Camping. Den ligger midt på øen og er et godt udgangspunkt for ture både mod nord og syd. Fra Marstal tager vi færgen til Rudkøbing på Langeland, hvor vi kun skal cykle 16 kilometer for at komme til en af Danmarks hyggeligste campingpladser, Ristinge Camping. Her er netop anlagt et helt nyt område for teltcampister, hvor vi ligger på en åben eng tæt på en lille skov fyldt med nattergale.

Det som gør Ristinge Camping speciel for teltcampister er, at vi ligger op af et stort fredet areal, så man er virkelig tæt på den uberørte natur. Stranden ligger få minutters gang fra teltet. Der er knap så mange turister på Sydlangeland som længere nord på, men både Rudkøbing og Tranekær kan sagtens besøges – også på cykel. Har man mere energi i benene er der pragtfulde vandreture i alle retninger fra campingpladsen. Husk at gå ned på stranden og nyd en solnedgang.

Videre til Tåsinge

Turen længste etape går fra Ristinge Camping til Carlsberg Camping på Tåsinge, hvor vi igen finder en skøn plet lidt væk fra de andre campister. Campingpladsen er oplagt til ture til f.eks. Landet Kirke, Valdemar Slot og Svendborg Havn med de mange træskibe og cykelturen rundt til disse attraktioner er i sig selv en oplevelse. Der er hele tiden noget at kigge på og mange steder man kan holde pause. Vi har dage, hvor vi har madpakken med i rygsækken, andre gange går vi ind på de lokale kroer og cafeer og får serveret frokosten. Vi kan gøre, som vi vil.

Sidste stop

Sidste stop på turen er FDM Thurø Camping på Thurø. Pladsen ligger igen helt ideelt med stranden i baghaven. Vi kan høre vandet, når vi ligger i teltet og det er netop det sammen med den friske luft, der gør teltcamping til noget helt specielt, at naturens lyde kommer meget tæt på. Dejligt at falde i søvn til – endnu bedre at vågne til. Mathias er allerede blevet meget begejstret for cykelferie og det glæder mig selvfølgelig, fordi vi som familie holder meget af denne ferieform.

Næste år skal han have sin egen cykel spændt fast på min, så han kan hjælpe til med at træde i pedalerne. Så kan lillesøster overtage cykelstolen.

Praktisk information

Du kan benytte dig af bagagetransport mellem campingpladserne, hvis du ikke selv vil køre med den. Det gør det lettere at cykle, men giver lidt mindre frihed, hvis du vil ændre planerne. For yderligere information kontakt campingpladsen.

God ide:
Pak en rygsæk til dagsturene med
Madpakker og vanddunk
Varm trøje
Regntøj
Kamera og pung
Solbriller og solcreme.

Cykelbagage

Telt
Sovepose
Liggeunderlag
Trangia – campingpladsens køkken kan også benyttes
Cykeltøj – let tøj, der tørre hurtigt
Cykelsko eller gummisko, sandaler
Badetøj og nattøj
Toiletsager, håndklæde
Regntøj
Solbriller og solcreme
Drikkedunk, cykelkort, kortholder og kamera
Husk at pakke i vandtætte tasker