Tag på krydstogt på Göta kanalen - del 2 fra Karlsborg til Birka

Landskabet skifter mellem bølgende marker, bløde skovstrækninger, den svenske skærgård og idylliske havnebyer, mens du glider gennem kanalerne og sejler over søerne på en indlandscruise med mange smukke seværdigheder. Göta Kanalen forbinder de to store søer Vänern og Vättern. Kanalrejsen kan derfor til tider være barsk, til tider blikstille og smuk, men er en stor oplevelse uanset vejret.

Find flere krydstogtsrejser på AnneVibekeRejser.dk

Sejlturen går videre til Motala,

Göta Kanalens hovedstad, grundlagt af Baltzar von Platen, hvis gravsted kan ses på kanalen bred. I Motala anlagde han i 1822 Motala Werkstad, hvor Juno blev bygget, og AB Göta Kanalbolag har sit hovedkvarter. I havnen er en livlig trafik af både, en Iscafé, Olas Sportsfiske for lystfiskerne, en Slusekiosk og Motala Motormuseum med en stor Rolls Royce udstilling. I det gamle toldkammerhus er Vätternakvariet, hvor du kan se søens fiskearter og få indblik i dyrelivet i området. Motala er også hjemby for Skandinaviens største motionscykelløb, Vättern Rundt, der holdes hvert år i midten af juni og tiltrækker cirka 23.000 cykelryttere, der kører de 300 km rundt om Vättern.

40 meter nedad i Bergs slusesystem

Sejlturen 40 meter nedad i Bergs slusesystem (15 sluser) mod Roxen søen tager tid. Til gengæld er det et imponerende syn at se vandet fosse ned, når dæmningen åbnes. Sammen med bådens guide, kan du vandre cirka 3 km til Vreta Kloster, Sveriges første nonnekloster og kirke fra omkring år 1100, som stadig bruges til gudstjenester og har mange smukke klenodier fra middelalderen. I kirkens museum er miniaturer af kirkens udvikling fra 1100-1920. Alternativt kan du gå en tur langs kanalen eller tage en svømmetur i Roxen.

Den idylliske by Söderköping

Den idylliske by Söderköping blev grundlagt i begyndelsen af 1200-tallet og var meget vigtig under Hansetiden. Byen i Östergötland er oplagt til spadsereture og oplevelser i den gamle bydel med sine snævre gader og hyggelige atmosfære. Söderköping ligger langs Eriksgatan, hvor du finder flere kulturhistoriske seværdigheder, bl.a. gravhøje, runestene, kirker og klostre, galgebakker, broer og fæstninger. Foran kirken i Söderköping er et berømt tingsted, markeret ved en trone på pladsen, hvor den første konge, Magnus Ladelås, rejste til i 1275.

Sankt Anna Skærgård - kulisse i krimier af fx Camilla Läckberg

Nyd det skønne landskab i Sankt Anna Skærgård, hvor du kan opleve den ægte svenske skærgård, som er dannet ved landhævning siden istiden. Stockholms skærgård breder sig ca. 80 km ud fra hovedstanden og omfatter mere end 24.000 øer, holme og skær, som bryder bølgerne fra havet. De frodige og befolkede øer, forladte småøer og rå vejrbidte klippeskær har altid været inspirationskilde for kunstnere og forfattere, og skærgården er også berømt som kulisse i krimier af fx Camilla Läckberg.

Sveriges første by - Birka

Vikingebyen Birka betragtes som Sveriges første by, hvor Birkapigens skelet blev fundet, og er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Birka ligger på den lille ø Björkö i Mälaren, Sveriges tredje største sø, 30 km vest for Stockholm og var en vigtig havn for international skibsfart og handel fra midten af 700-tallet til omkring 975. Store gravpladser omgiver Birka, den største er Hemlanden med ca. 1600 gravhøje. Du får mulighed for en 3 km guidet tur rundt på øens kuperede terræn og besøger også Vikingemuseet.

Den svenske kongefamilies residens Drottningholms Slot

Hvis tiden tillader det, passerer skibet Drottningholms Slot, som har været den svenske kongefamilies residens siden 1981. Det smukke barokslot på øen Lovön i Mälaren kom på UNESCO’s liste over verdens kulturarv i 1991. Slottet blev bygget med det franske slot Versailles som forbillede i 1660, og fra passagerskibet er en smuk udsigt til slottet inden indsejlingen til Stockholm.

Læs del 1 - krydstogt på Götakanalen på AnneVibekeRejser.dk

Find flere krydstogtsrejser på AnneVibekeRejser.dk