Tag på krydstogt på Göta kanalen - del 1 fra Trollhättan til Karlsborg

Landskabet skifter mellem bølgende marker, bløde skovstrækninger, den svenske skærgård og idylliske havnebyer, mens du glider gennem kanalerne og sejler over søerne på en indlandscruise med mange smukke seværdigheder. Göta Kanalen forbinder de to store søer Vänern og Vättern. Kanalrejsen kan derfor til tider være barsk, til tider blikstille og smuk, men er en stor oplevelse uanset vejret.

Find flere krydstogtsrejser på AnneVibekeRejser.dk

Slusetrappen ved Trollhättan

Trollhättan kanal mellem Gøteborg og Vänersborg er 82 km lang, hvoraf 10 km er gravet og sprængt og resten er en naturlig vandvej. Ved Götaelven70 km nordøst for Göteborg er den imponerende slusetrappe ved Trollhättan med fire sluser og en højdeforskel på 32 meter. Først i år 1800 lykkedes det at åbne det første kanal- og slusesystem, og her er tre parallelle slusesystemer, men det er kun den største fra 1916, som stadig er i brug. I Trollhättan Kanalmuseum, som er i en smuk bygning fra 1893, kan du få mere at vide om slusesystemets historie, se skibsmodeller, dykkerudstyr og en slusehytte fra 1916.

Läckö Slot i Ekens skærgård

Sejlturen på 4 dage sejler forbi Läckö slot, som ligger smukt på en odde i Ekens skærgård i søen Vänern og er en af Vestsveriges mest besøgte attraktioner. Slottets 700 år gamle historie, de smukt bevarede baroksale og beliggenheden tiltrækker hver sommer et stort publikum til diverse arrangementer. Er du på en længere sejltur og besøger slottet, så se det bedst bevarede maleri med Venusmotiv i soveværelset og sæt tid af til slotshaven, der består af forskellige niveauer, som er indrammet af høje hvide stenmure, og nyd havens farver, former og dufte.

Karlsborg fæstning ud til Vättern

I Sveriges Hjerte på Vanäs odde i Vättern ligger Karlsborg fæstning, som blev bygget 1819-1909 på initiativ af Baltzar von Platen, Göta kanalens grundlægger. Her kan du komme på en interessant rundvisning på fæstningen og i den smukke Garnisonskirke midt i slutværnet, som blev indviet i 1869. Start med at se filmen, som viser, hvordan livet på fæstningen i år 1865 kunne have set ud. Følg derefter guiden med ned i de mørke, underjordiske gange og i guldkælderen, hvor de svenske guldreserver blev opbevaret.

Om Göta Kanal

Den danske Øresundstold gav svenskerne idéen til at grave og sprænge sig gennem landet. Det tog 58.000 soldater 22 år at grave kanalen ud. I 1832 blev Göta Kanal indviet og består i dag af 190 km udgravet kanal og 58 sluser. Kanalen bliver besøgt af omkring 3 millioner turister hvert år. Omkring 3.000 både sejler på kanalen i løbet af en sæson, og der er 21 lystbådehavne langs kanalen. 16.000 træer langs kanalen udgør en allé på næsten 90 km og er den længste allé i verden. Ud over at danne en smuk ramme om kanalen, forstærker træ allén også Göta kanalens bredder.

Om bord på skibet M / S Juno


M / S Juno fra 1874 er verdens ældste registrerede passagerskib med hytter. Rejsen ombord på skibet inkluderer overnatning og helpension med lækker morgenmad, frokost og middag. På land har du mulighed for at følges med guiden til nogle af Sveriges største seværdigheder. Fra juni til august kan du rejse 2 dage til og fra forskellige destinationer på ruten eller sejle 4 dage på den klassiske kanalrejse fra Göteborg til Stockholm. På Göta Kanalens 6-dages premium-krydstogt ligger skibet stille hver nat, og det giver mere tid til at nyde den smukke vandvej i dagtimerne.

Læs del 2 - krydstogt på Götakanalen på AnneVibekeRejser.dk

Find flere krydstogtsrejser på AnneVibekeRejser.dk