Campingferie på Visingsö i Vättern – her står tiden stille

Visingsö ligger ud for byen Gränna, lidt nord for Jönkoping. Man kan vælge at besøge øen på en endags tur fra Gränna, hvor der ligger en hyggelig campingplads lige ned til vandet og i gåafstand fra færgelejet. Solen banker ned fra en skyfri himmel.

Der er liv og glade dage på havnen, hvor små lystbåde vugger i havnebassinet, mens to drenge er fuldt optaget af en større krabbe, de lige har fisket op.

Sejlturen

Færgen, der sejler mellem Gränna og Visingsö går hver time. Den er fuldstændig pakket i højsæsonen, så et er en god ide at bestille tid, hvis man vil have sit vogntog med til øen. Det første der møder mig er den lille hyggelige havn og Visingsborgs Slotsruin. Selve borgen er fra 1500-tallet men brændte i 1700-tallet, således at kun ruinerne står tilbage. Det er dog stadigt et flot område, hvor der er masser af aktiviteter og underholdning om sommeren.
En lille kilometer fra havnen ligger den smukke Brahe Kirke fra 1100-tallet. Inde i kirken er der en stor samling af sølvskatte og midt i kirkerummet hænger en stor tand fra en narhval. Alt sammen vidner om en historie, der går langt ud over øens grænser. Men det er længe side.

Øens eneste campingplads

Vi triller ind på Erstadvikens Camping på den nordlige del af øen. I øvrigt øens eneste campingplads og der er god plads. Vi får en plads få meter fra vandkanten, hvor kan sidde og nyde solnedgangen. Eneste lyd er fra fuglene ellers er der helt stille. Ingen trafik, bilos eller andre mennesker. Efter et forfriskende morgenmåltid triller vi gennem øens pragtfulde natur. Det er midt i august og kornet står gult og de tunge og modne korn får næsten stråene til at give efter. Vinden leger og får det til bølge smukt.

Ældte kongeslot

På øens sydspids finder vi Sveriges ældste kongeslot, Visingsös Borg. Den er også fra midten af 1100-tallet, men i dag er det kun ruinerne der er tilbage. Den ligger helt ud til vandet med en smuk udsigt over vandet og kysten inde ved Gränna. På vejen tilbage til havnen er det blevet tid til at tanke og vi stopper ved øens eneste tankstation. Eller tankstation er måske så meget sagt. Der er en meget gammel benzinpumpe. Den er minimum fra 50´erne, men sådan er det med det meste på øen. Tiden er ligesom gået i stå. Og det gør den også for en, mens man er der, og det er nok det, som er så herligt ved at besøge den.

Faktaboks

Visingsö er 14 km lang og 3 km bred og egner sig dermed også til cykelferie. Der er lige før, man kommer for hurtigt rundt på scooter, men det er ganske mageligt.

Campingpladsen, Visingsö/Erstadvikens Camping, er medlem af SCR. www.camping.se. Udlejer også hytter. Læs mere her www.visingso.net
Læs mere her om færgeruten her www.jonkoping.se
Husk også at stoppe i Gränna, der bl.a. er verdenskendt for sine Polkagrise - sukkerstænger.
Læs mere om mulighederne i Gränna på www.jonkoping.se/turism/index.htm
Læs mere om Polkagrisene her: www.polkapojkarna.se

Und dig selv en frokost på havnen i Gränna eller på Visingsö. Der er mange gode fiskeretter.