Besøg et af Europas største kulturelle byggerier i Valencia

Læs flere artikler og se Tv-klip fra ferier i Spanien her

Valencias operahus

I den tørre flodseng anlagde man en lang række haver og parker, som har givet byen et helt andet ansigt. Grønne træer, appelsinlunde, cypreslunde, blomstrende buske og pinjer fylder den tidligere flodseng, der i dag er indrettet i 14 mere eller mindre parker i den tidligere cirka 300 meter brede flodseng.
Nogle steder er der indrettet små caféer og midt i byen kan borgere og turister slappe af fra byens pulveriserende liv, hvor de gamle oprindelige broer ligger side om side med moderne motorvejsbroer. Denne grønne oase deler Valencia i to dele med den gamle by mod syd og det nye bydel mod nord. Valencia er i øvrigt Spaniens fjerde største by med knap 1. mio. indbyggere.

I en af parksektionerne har man i 1987 bl.a. bygget Valencias operahus, hvor kunstnere fra hele verden optræder med verdensberømte operaopførsler. Ikke langt fra denne sektion ligger vel nok Europas største kulturelle byggeri, nemlig The city of The Arts and Sciences, som er bygget med massiv EU-støtte. Kultur, videnskab, underholdning og shows er aktiviteterne i de fire området. L’Hemisferic Planetariet viser verdensrummets forunderlige verden og uendelighed, og eksperimentariet Prince Felip Science Museet er også et besøg værd. Her er der løbende vandreudstillinger inden for ny viden, teknologi mv. på samme måde som Eksperimentariet i Hellerup, dog i meget større skala. Museet for videnskabelig kunst og arkitektur fremstår som stævnen på et skib og i den imponerende Oceanographic Park, kan man se havpattedyr og fisk i kæmpe akvarier, ligesom der udendørs er damme med ferskvandsfisk.

Den gamle by

Besøger man Valencia, der ligger lige ud til Middelhavet og i øvrigt har pragtfulde strande, bør man besøge The City of Arts and Science, men byen har også mange andre attraktioner at byde på i den gamle by, hvor der blandt de betydeligste monumentale mindesmærkes kan nævne Metropolitan-Domkriken, der blev bygget i gotisk stil i 1262, men hvor også dele af kirken er bygget i romersk stil. Af særlig interesse kan nævnes katedralens gotiske klokketårn fra den 14. og 15. århundrede, hvis nederste del er ottekantet. Tårnet, der er kendt under navnet El Micalet står som et kendetegn for byen.
Andre gamle bygninger i den gamle by er den gotiske Real Basilica de Ntra. Sra de los Desampardos, hvis hellige jomfru er den valencianske skytshelgeninde. I kirken bør særligt fremhæves hvælvingernes maleri af Palomino.
Også byens Rådhus Palacio de la Generalidad er spændende byggeri i flere stilarter.
Kirken Santa Catalina med et ottekantet klokketårn i barokstil regnes blandt Spaniens smukkeste.
Valencia er centrum for appelsin- og citronplantagerne, der strækker sig både nord og syd for byen med bjerghøjlandet som bagland, og ca. 50 km mod vest og det azurblå Middelhav mod øst.
Den valencianske kyststrækning er en af de spanske kyster med de mest udstrakte strande, og en blomstrende sommerturisme har da også udviklet sig her. Hvem kender ikke turistbyerne syd for Valencia - Benidorm og Alicante?

"Dette smukke flade rige land"

Allerede i Middelalderen lovpristes Valencia-regionen i en vise, hvor det hed "Dette smukke, flade og rige land." Regionen er faktisk delt i to områder, den flade frugtbare kystslette og det bjergrige bagland. Den flade kystslette er næsten altid grøn, fordi der benyttes kunstvanding enten til citrusplantagerne eller grøntsags- og rismarkerne, og året igennem veksler farvere. Dette er i kontrast til baglandets bjerge, hvor der stort set slet ikke benyttes kunstvanding og derfor ser nogle af egnene brune og meget afsvedne ud efter den brændende sol en stor del af året.
Bjergene med deres fyrretræs- og pinjeskove gemmer på huler og forhistoriske skjulsteder med mange grottemalerier, der går tusinder af år tilbage. De første mennesker menes at have levet her i bjergene for over 100.000 år siden. De højeste tinder i baglandet når op i ca. 1.500 meters højde og på mange af disse bjerges skråninger dyrkes vin, mandler og oliven.

Valencia-regionen er rig på kontraster

Valencia-regionen er rig på kontraster både kulturelt, socialt, erhvervsmæssigt og klimatisk. Også sprogligt er der kontraster mellem det katalanske og det castilianske-arogonesiske sprog. Befolkningen var delt imellem de store jordbesiddere og de små fattige bjergbønder under Francotiden – en opdeling, som der stadig er spor af og hvor mand tydeligt kan se fattigdommen i de små landbysamfund.
Valencia-regionen er kun på godt 10.000 kvadratkilometer, men har over to millioner indbyggere. Kystens historie er præget af fønikere og grækere, hvorefter ibererne indfinder sig i det 5. århundrede og hvis historie skriver sig til den kristne tidsalders begyndelse. Byen Valencia blev i øvrigt grundlagt i året 138 af en romersk kejser. En overgang havde Valencia sig egen konge, men regionen førte op gennem vor tidsalder en meget omtumlet tilværelse med mange herrer. I det 15. århundrede og en stor del af det 16. århundrede var Valencia en af de betydeligste økonomiske magter ved Middelhavet.
Efter demokratiets indførelse i Spanien med Francostyrets fald, er Valencia-regionen blomstret op igen og regionens produktion af citrus, vin og olien bidrager til en væsentlig del af landets samlede nationalprodukt.

Læs flere artikler og se Tv-klip fra ferier i Spanien her