Campignferie tæt på skotternes bedste ven "whisky"

Læs flere artikler og se Tv-klip om ferie i Skotland her

Det var allerede i 1400-tallet

Det var allerede i 1400-tallet at destillerikunsten kom til Skotland. Irerne lærte skotterne at omdanne det klare vand fra Grampian bjergene til den ravgule nationaldrik, og det tog ikke lang tid før det var lige så almindeligt at drikke whisky som vand.

En campingtur til Skotland må på en eller anden måde berøre emnet: whisky, ikke fordi jeg skal køre og drikke på samme tid, men fordi whiskyens historie er en naturlig rød tråd gennem dette spændende land.

At køre i den "forkerte" side

Den absolut første oplevelse på turen er at køre i den "forkerte" side af vejen, men rent faktisk går det bedst, når der er trafik og jeg bare følger bilerne foran. Værre er det, når vejen er tom og jeg skal rundt i en rundkørsel, da bliver det straks lidt sværre og det gælder om at holde øjene åbne. Både englændere og skottere er dog flinke til at hjælpe, når de ser, at jeg er fra udlandet.
Fra Newcastle går turen næsten stik nord mod den skotske grænse. Du kan vælge to veje. Kystvejen, der er lidt længere, men absolut turen værd eller den mere direkte vej til grænsen og Edinburgh.

Edinburgh

Der kan siges meget om denne elegante by, men romantisk er måske det mest sigende. Byen domineres af den 134 meter høje vulkanklippe Castle Rock med Edinburgh Castle på toppen midt i centrum. Edinburgh fik sit navn allerede tilbage i 500-tallet, hvor kongen af Northhumberland byggede den første borg på stedet.

Hovedstaden i dag, er ud over at være historisk, også præget af at være en moderne storby. Så området omkring Princes Street lægger op til at sætte sig på en af den mange cafeer og bare lade storbyens impulsive miljø trænge ind. Jeg skal naturligvis også shoppe inden campingturen går videre. Jeg havde egentlig ikke forventet det store udvalg af skotske specialiteter, men må indrømme, at der er særdeles mange, så det tog sin tid, før jeg fik fundet min første souvenir. Valget stod mellem en sækkepibe, en kilt og et glas Dundee - marmelade med whisky… Da jeg ikke kan spille sækkepibe og kilte primært er til drenge, ja så faldt valget på den skønne marmelade.
Du kan uden problemer bruge flere dage i Edinburgh.

Videre mod whisky-routen

Med campingvognen hægtet på krogen går turen videre mod trekantsområdet i Grampian-bjergene og der hvor du finder den største koncentration af Skotlands i alt 80 destillerier. Højlandet mellem Aberdeen og Inverness har verdens største koncentration af whisky-destillerier. Den ca. 110 km lange Whisky Rute (The Malt Whisky Trail) går først og fremmest gennem nogle af Skotlands mest imponerende landskaber, men forbinder også 7 af de ældste og mest kendte destillerier. Første stop er ved det ældste og formentlig mest velrenommerede destilleri Glenlivet, der også kaldes for "whiskyens fader", men det er nok en smagsag, som jeg ikke skal komme nærmere ind på her. Guiden Harald viser stolt rundt i de gamle bygninger og fortæller om skotternes stolte drik, der siges at have været årsagen til mange sejre. Harald smiler selv af denne påstand. Hele turen afsluttes med smagning. Det bliver bare til en lille mundfuld for bil og campingvogn venter.

Turen går videre af de små og snoede veje

Der er ikke meget plads til hele vogntoget og flere gang må jeg helt ud i rabatten for ikke at ramme forbikørende.
Der er noget helt specielt ved disse landskaber. Grampian-bjergene troner flot over markerne med de mange får og højlandskvæg. Og så er det formentligt et at de eneste lande i Europa, der har et slot, en borg eller en ruin for hver femte kilometer. Det vidner om en storslåed historie. Man forventer næsten at Rob Roy kommer ridende i det næste sving.

Skotlands ældste destilleri

Bare 15 km længere mod nord kører jeg ind på parkeringspladsen ved et af de mere kendte whiskymærker Glenfiddich. Her er rundvisningen gratis, men opskrifterne er stadig hemmelige. Guiden fortæller med stor facination hvordan det klare og rene bjergvand forvandler sig gennem en lang process til 10, 12, 15 og 18 år gamle gulddråber. Det er af gode grunde fysisk umuligt at smage det hele, men jeg bliver tilbudt en 12 år gammel single malt "dame"-whisky, der smager så godt, at jeg må købe en flaske med hjem.
Jeg må indrømme, at jeg skal spidse ører for at fange alle guidens detaljer om destilleri-processen, men til gengæld fængede historien om stedets 22 årige hankat, der i sin tid på Glenfiddich havde fanget mere end 10.000 mus. Den havde fået sin egen guldramme på væggen i prøvesmagningsrummet sammen med diplomerne, der vidner om whiskyen gode kvalitet.
Sidste stop inden campingpladsen er i Sprayside Cooperage, der årligt producere mere end 100.000 egetræstønder, som anvendes til at lagre den fine whisky i. Alt bliver stort set lavet ved håndkraft og de aktive bødkere lader gerne nysgerrige besøgende som mig kigge over skulderen.

Campingpladsen på ’’Skotlands Riviera’’

Jeg tjekker ind på en campingplads i byen Lossiemouthhelt ude ved kysten. Den skal være udgangspunk for besøget på de andre destillerier. Der god plads og ordnede forhold. Lejrchefen byder velkommen på sin helt egen specielle måde – nemlig med et lille glas whisky. Jeg takker pænt ja for der er ikke langt til dobbeltsengen i campingvognen…. Og bilen skal ikke køre mere i dag.
Hele nordkysten byder på masser af spændende oplevelser, men som campist må man næsten gøre et stop lidt vest for byen Elgin, hvor en mærkværdig "attraktion" ligger. Det hele startede i 1962, hvor en gruppe campister med deres campingvogne gik sammen for at dyrke den, efter deres opfattelse, naturlige og rene leveform. I dag er det blevet til Findhord Foundation, der er et minisamfund med et par hundrede indbyggere. De dyrker bla. økologiske madvarer og tilbyder alle mulige former for terapier. Der er rundvisning hver dag kl. 14 og for et mindre beløb kan du få lov til at campere på Findhorn.

Hjemturen kan gå ad to veje

Hjemturen kan gå ad to veje, enten langs den smukke kyst forbi Aberdeen og Dundee eller vejen ned gennem Vestskotland, hvor du passerer spændende byer som Inverness og Fort William. Og sidste men ikke mindst for at køre den smukke strækning langs Loch Ness-søen og måske få et glimt af det sagnomspundne søuhyre, der blandt campister og andet godtfolk kaldes Nessie. Hun findes, der er helt sikkert, hvis du spørger skotterne, så det er bare med at tage sig god tid for måske at få set en snært af hende.

Whisky

Whisky kan fås i to grundtyper: Grain og malt og det meste whisky er "blended", som er en blanding af 30-40 forskellige maltwhiskyer og to grainwhiskyer. Der findes mere end 2000 hemmelige opskrifter.
Whisky Rutens 7 destillerier er:
Glenfiddich, Glenliveret, Glenfarclas, Cardu, Glen Grant, Dallas Dhu, Strathisla

Campingpladser

Der er mere end 400 campingpladser i hele Skotland og de fleste har åbent fra Påske til oktober. Campingpas er ikke påkrævet. Guidebogen: Scotland - Caravan and Camping har 200 af de bedste pladser fordelt over hele landet.
• Edinburgh – Lothian Caravan Club Site – 9£ pr. nat – ligger 5 km nordvest for centrum
• Breamar – The Invercauld – 9£ pr. nat.
• Forres – Mundole Farm Caravaning – 8 £ pr. nat
• Lossiemouth – Silver Sand Park – 10£ pr. nat

I højsæsonen kan det anbefales at tjekke ind tidligt på dagen, hvis du ikke har reserveret.

Vidste du….

Vidste du, at 1000-vis af turister hvert år rejser til Penna for at ringe fra en lille rød telefonboks, der spillede en vigtig rolle i filmen "Local Hero".

Vidste du, at det var en skotte, der opfandt fjernsynet i 1925. Opfinderen hed John Logie Baird.

Vidste du at marmelade blevet opfundet i byen Dundee i 1800-tallet af en skotsk husmor, der ikke ville kassere en kasse overmodne spanske appelsiner, og derved blev den første "jam" til.

De nærige skotter…

Kender du den om skotten, der på sit dødsleje fik at vide af sin læge at det ville koste 150 £ at redde hans liv. Skotten tænker sig længe om og svarer: Tror du det er det værd?

Læs flere artikler og se Tv-klip om ferie i Skotland her