Rundt om Rocky Mountains - den amerikanske drømmetur (1/2)

Læs mere om rejser til USA på AnneVibekeRejser.dk

Cody og Wapitidalen

I det nordvestlige hjørne af staten Wyoming, for foden af de imponerende Rocky Mountains, ligger westernbyen Cody, der er bedste kendt som Buffalo Bills hjemby.

Cody blev grundlagt i 1895, og her kan du bl.a. opleve the Buffalo Bill Center of the West, der er det mest omfattende museum, der beskriver tiden i det vilde vesten.

Du kan også opleve The Old Trail Town, der er en samling af historiske westernbygninger fra omkring 1879-1901, samt det årlige Cody Stampede Rodeo.

Fra Cody går ruten 75 km gennem den imponerende Wapitidal, der med sine skovklædte bjerglandskaber fører dig til den østlige indgang i Yellowstone Nationalpark.

Strækningen gennem Wapitidalen, kaldte præsident Theodore Roosevelt for den mest imponerende kørestrækning i USA, og det siger ikke så lidt.

Yellowstone Nationalpark

Yellowstone Nationalpark blev i 1872 grundlagt som verdens første nationalpark. Størstedelen af parkens knap 9.000 km2 ligger i Wyoming, men den strækker sig også ind i staterne Montana og Idaho.

Parken ligger i et stort vulkansk aktivt område, og hele den geologiske sammensætning betyder, at du i Yellowstone finder ca. 2/3 af alle verdens gejsere – flere end 3.000, heriblandt den verdensberømte Old Faithful, der har udbrud hver 1½ time.

Landskabet i Yellowstone byder på en stor variation af dramatiske bjerge, dybe canyons, brusende floder og dampende vandfald, alt sammen blandet med et dyreliv, der byder på alle de store nordamerikanske pattedyr som bison, bjørn, ulv, elg og hjort. Yellowstone er med andre ord ubeskriveligt fascinerende.

Arches Nationalpark

Ca. en god dags kørsel syd for Yellowstone ligger en af USA's mest særprægede nationalparker.

Et 300 km2 stort område, uden for byen Moab, der består af mere end 2.000 naturlige sandstensbuer, der er skabt gennem millioner af års erosion. Arches (buer) Nationalpark er ideel til korte vandreture og picnic i den smukke natur.

Den mest kendte stenbue er den 20 m høje Delicate Arch, som gennem tiden, sammen med bl.a. klippeformationerne The Organ,

The Tower of Babel, Elephant Butte og The Three Gossips har dannet kulisse til mange film som fx Indiana Jones. Du bør ikke snyde dig selv for en solnedgang ved Delicate Arch.

Canyonland Nationalpark

Ved siden af Arches nationalpark ligger Canyonland nationalpark, der består af et utal af canyons og mesaer, som er høje stejle klipper med en helt flad top.

Canyonland Nationalpark bliver gennemskåret af både Colorado-floden og Green River, samt mange bifloder. For 3-4.000 år siden, var området beboet af Pueblo-indianerne, og man kan i dag stadig flere steder se indhuggede graveringer i stenene, fra den gang.

Når du ikke ned til Grand Canyon, er Canyonland mindst lige så stor en oplevelse.

Monument Valley

Monument Valley på grænsen mellem Arizona og Utah, er vel nok det sted i USA der mest af alt skriger western film.

Det ca. 13 km2 store ørkenlandskab, med de enorme sandstensformationer, har dannet baggrund for over 100 film, heriblandt de kendte westernklassikere Vestens Hårde Halse, Diligencen og My Darling Clementine. Er du western fan, er det helt sikkert et must på listen over steder, der skal besøges.

Pga. vejforholdene kan du ikke køre helt ind i nationalparken hvis du er i autocamper, men der er hele tiden guidede ture i firhjulstrækkere, og det er hele oplevelsen værd. Eventyrere tager den naturligvis på hesteryg.

Læs anden del af artiklen om Rocky Mountains på AnneVibekeRejser.dk