Oland_camping_alvaret_6-9_2018_lowres_foto_Lasse_Loendahl_Henriksen-15.jpg

Gode råd før du lejer en autocamper

Et hit at rejse i autocamper

Det mener så mange, at du bør kigge dig om efter en udlejningsmodel allerede nu, hvis du vil køre med huset på ryggen næste sommer. Det giver dig mest muligt at vælge imellem, men hvor skal du kigge, og hvad skal du se efter? Du kan leje autocamper på flere måder. Først og fremmest kan du vælge mellem privat og professionel udlejning. Ved privat leje skal du sikre dig, at bilen er i god stand, og at den er forsikret til udlejningsbrug. De fleste vælger et udlejningsfirma, for blandt de store udlejere har du ofte større sikkerhed for, at camperen er i orden. Herefter skal du vælge, i hvilket land du vil leje camperen. Fordelen ved at leje i Danmark er, at du kan køre direkte fra hjemmet og ud i den store verden. Ulempen er at det er dyrere. Fordele ved at leje i udlandet er prisen, men ulempen er, at du ikke må holde din ferie i Danmark.

Transittilladelse til autocamper

Hvis du lejer i udlandet skal du først pakke privatbilen først for så at flytte bagagen over i camperen. Desuden kan du også lægge en del af sin ferie i Danmark. De fleste danske udlejningsvirksomheder lejer også fra Tyskland og Sverige, hvor priserne er noget lavere. Som tommelfingerregel ca. 2.000 kr. lavere pr. uge. Til gengæld må du ikke køre i en udenlandsk autocamper i Danmark. Du kan få en gratis transittilladelse hos politiet, men den gælder kun i 24 timer og til den hurtigste vej gennem landet.

Før du vælger autocamper

Før du vælger, hvilket land du vil leje camperen i, skal du vide, hvor turen går hen. Skal du sydpå, kan det f.eks. blive dyrt at leje i Sverige, da bro- eller færgebilletter er en dyr fornøjelse. Hvis målet ligger langt væk, kan det være værd at overveje at flyve til destinationen og så leje autocamperen på destinationen. Det bruges ofte på oversøiske destinationer som USA og Australien, men også i Sydeuropa. Ved sidstnævnte kan du flyve billigt til storbyer som f.eks. Barcelona, Nice og Milano og tilmed spare tre til fire dages transport ud og hjem. Du skal være opmærksom på, at standarden på autocampere fra udenlandske udlejere kan være væsentlige dårligere, end når du lejer gennem et dansk firma, der udlejer i Danmark eller fra Sverige og Tyskland. Disse kører i reglen maks. tre sæsoner

Vælg den rette model og indretning

Nu gælder det om at finde den rette autocamper. Den største faldgrube er, at mange tror, at man kan bo mange i en autocamper. Når udlejningsfirmaer skriver, at der er plads til f.eks. otte personer, bør man tænke sig om. Der skal være sikkerhedsseler til alle.

Sovepladser er som regel ikke problemet, men der kan blive meget trængt, og især hvis vejret svigter. Det kan være godt at medbringe et tomandstelt med, hvis man er mange i en autocamper. Du skal desuden tænke på, at du også skal kunne fungere i bilen f.eks. på regnvejrsdage. Påtænker du at køre mange kilometer på ferien, så bør du også overveje en ekstra gang, om det vil fungere med så mange personer i bilen. Afprøv det på en kortere tur før afgang, hvis muligt. Dertil kommer motorstørrelsen. Selv om du ikke regner med at køre særlig hurtigt eller op i bjergene, må motoren ikke  være for lille.

Mange autocampere tilbydes med benzineller dieselmotorer på 2.0 liter. De er fine nok til to personer, men er autocamperen større, bør du overveje at vælge en dieselmotor på mindst 2.2 liter og 120 hk.

Tjekliste før du lejer autocamper

Husk altid at tjekke, hvad der er inkluderet i udlejningsprisen f.eks. gasforbrug, toiletvæske og antal kilometer. De fleste steder er de første 2.000 km inkluderet i lejeprisen, når autocamperen lejes en uge. Med mindre du er helt sikker på ruten, bør du dog gå efter fri kilometer, da det kan blive dyrt at komme hjem med ekstra 1.500 km på tælleren. Udstyr i bilerne varierer også meget. Jeg anbefaler, at der er aircondition (minimum ved førerpladsen, men også gerne bagi), fartpilot, service, sengelinned, campingmøbler og autostole til børn. Hvis du ønsker at leje om vinteren, skal bilen være monteret med vinterdæk. Du skal tegne en forsikring for at kunne leje autocamperen. Vær opmærksom på, at det er et køretøj, som du formentlig ikke er vant til. Hvis mulig tag et par prøveture, hvis ikke så kør forsigtigt til du er dus med bilen.

Vær opmærksom på

Du skal også overveje, om du kan leve med den selvrisiko, der følger med udlejers tilbud. Her kan du ofte tegne en tillægsforsikring, der nedsætter selvrisikoen, der gerne er på flere tusinde kroner. Du bør gå autocamperen grundigt igennem, når du modtager den og gøre opmærksom på eventuelle mangler eller skader. Tag evt. foto af det. Når du afleverer den igen, skal du også regne med, at udlejer vil gennemgå den grundigt med dig.

Når disse ting er på plads, er det bare komme af sted. Pas på med at planlægge for lang en tur – især den første dag, hvor du nok lige skal vænne dig til at køre med autocamperen. Inden længe vil du føle dig hjemme i dit lille rullende feriebolig.

Her kan du leje autocamper

AutoCamp, Århus – www.autocamp.dk
NBC Niels Brændekilde, Jels - www.nbc-jels.dk
Vendelbo Vans, Tårs – www.camping4you.dk 
DanCamper, Horsens – www.dancamper.dk 

Out2Camp - udlejning mellem private - www.out2camp.dk

I Tv-serien "Anne-Vibeke Rejser" er vi ofte på autocamperferie - se Tv-programmerne her på portalen.