Ordbog til underlige ord om camping

Under ferien

Hvad er et campingpas?
Et campingpas giver dig adgang til at campere på danske og udenlandske campingpladser. Det kræves dog ikke af alle campingpladser. Forhør dig, når du kommer frem. Hvis det kræves, sælges det på stedet.


Hvad er Quickstop?
Quickstop er en overnatning på en campingplads, hvor du har mulighed for at ankomme sent om aftenen, og køre tidligt næste morgen, til en billigere pris end en normal overnatning.

Hvad er et mobilehome?
Ordet mobilehome antyder at der er tale om et beboeligt køretøj, f.eks. en autocamper, men det er en form for sommerhus, der står fast på campingpladsen, og kan lejes.

Vogne og udstyr

Hvad er en alkove?
Alkoven er en ekstra sengeafdeling, der er bygget oven på førehuset af en autocamper. Den bruges ofte som børneafdeling. Andre autocampere er hel- eller del-integrerede, de har ikke en alkove.

Hvad er en dinette?
En dinette (ofte også kaldet side-dinette) er en lille siddegruppe, til to-fire personer. En dinette er oftest placeret i den ene side af en campingvogn, hvor en rund-sidde-gruppe oftest er at finde i den ene ende af campingvognen.

Hvad er et A-mål?
A-målet skal du bruge for at finde ud af hvor stort forteltet skal være til din campingvogn.


Hvad er en Herkules?
En Herkules er et værktøj, du bruger til at spænde dine teltstænger ud, uden at skulle bruge nævneværdig håndkraft.

Hvad er Tarzan pløkker?
Tarzan pløkker, er pløkker der er lavet af stål. Du bruger Tarzan pløkker når du skal slå telt eller fortelt op på hård jord, eller f.eks. is og sne. Normalt behøver du ikke at bruge Tarzan pløkker, men det er en god ide at have ca. 10 stk. i dit basisudstyr.

Hvad er et kemisk toilet og porta-potti?
Et kemisk toilet er et transportabelt toilet, som du finder i de fleste campingvogne og autocampere, hvor indholdet nedbrydes kemisk. Derfor må det kemiske toilet kun tømmes på dertil indrettede steder. Tømningssteder finder du på campingpladserne, og af og til på tankstationer eller rastepladser. Man kan også få små kemiske toiletter til f.eks. teltbrug, også kendt under navnet porta-potti.

Hvad er gas/narkose alarm?
Gas og narkosealarm kan installeres i din campingvogn eller autocamper, så du alarmeres i tilfælde af gasudslip. Det sker dog yderst sjældent. De fleste bruger gas- og narkosealarmen, som advarsel mod indbrud, f.eks. hvis man overnatter på en rasteplads.

Hvad er Tempo 100?
Hvis du har en telt-vogn eller en campingvogn, kan den, hvis den opfylder de lovmæssige krav, godkendes til at køre 100 km/t på motorvejene, i f.eks. Tyskland og Frankrig. Tempo 100 gælder også i Danmark.

Hvad er kugletryk?
Kugletrykket er det tryk, campingvognen eller telt-vognen lægger på anhængertrækket på din bil. For at få optimal køresikkerhed, skal dette tryk ligge mellem 60-75 kg med en læsset vogn.
Du skal være opmærksom på at de fleste personbiler ikke må have et kugletryk der overstiger 75 kg.
Kugletrykket må heller ikke blive for lavt, da du så kan risikere at campingvognen bliver ustabil.
Du kan regulere kugletrykket ved at flytte de tunge ting i bunden af campingvognen.


Hvad er en Bigfoot?
En Bigfoot er en ekstra bred fod, du kan montere på støttebenene til din telt-vogn, campingvogn eller autocamper, så den ikke synker ned, hvis jorden er blød.

Hvad er GFK?
GFK er en betegnelse for glasfiber. Hvis taget på din campingvogn eller autocamper er lavet i GFK betyder det at din vogn er væsentligt bedre beskyttet mod f.eks. haglskader, end hvis f.eks. taget er af aluminium.

Hvad er CE stik?
CE-stik er betegnelsen for det strømkabel du skal bruge, for at få strøm på campingpladsen. CE stikket er en EU standard. Det er ikke alle campingpladser der er skiftet over til dette system, så i nogen tilfælde skal du bruge en adapter. Adapteren kan oftest lånes eller lejes på campingpladsen.