Hvordan står du sikkert på ski?

Læs mere om skiferie på annevibekerejser.dk

De 10 færdselsregler på ski fra FIS (International Ski Federation)

Hensyn til andre:
En skiløber eller snowboarder skal respektere andre og ikke udsætte dem for fare.

Kontrol af fart og adfærd:
En skiløber eller snowboarder skal altid være i kontrol. Fart og adfærd skal tilpasses færdighedsniveau, terræn, vejrlig, sigtbarhed og tæthed af trafik på pisten.

Valg af spor:
En bagfra kommende skiløber eller snowboarder skal vælge sit spor, så han ikke er til fare for de forankørende.

Overhaling:
En skiløber eller snowboarder kan overhale ovenom, nedenom, til højre og til venstre forudsat, at den langsomme får plads til alle sving og bevægelser, kontrollerede som ukontrollerede.

Start:
Inden løbet startes, genoptages efter standsning eller klatring op ad pisten, skal en skiløber eller snowboarder orientere sig opad og nedad for ikke at bringe sig selv eller andre i fare.

Standsning på pisten:
En skiløber eller snowboarder må aldrig standse på pistens snævre eller uoverskuelige partier med mindre det er strengt nødvendigt. Ved fald på snævre og uoverskuelige partier skal løberen fjerne sig fra området hurtigst muligt.

Til fods på pisten:
Hvis det er nødvendigt for en skiløber eller snowboarder at gå eller klatre opad eller nedad på pisten, skal dette foregå i pistens kant.

Skiltning:
En skiløber eller snowboarder skal respektere skiltningen i terrænet, påbud og advarsler.

Hjælp ved ulykker:
Enhver skiløber eller snowboarder er forpligtiget til at yde hjælp ved ulykker.
Identifikation: Ved uheld skal enhver skiløber eller snowboarder og ethvert vidne udveksle navne og adresser, også selvom de ikke er involverede i uheldet.

De farlige danskere

Det er ikke vores nordiske naboer, som vi danskere frygter på de sneklædte pister. Nej, det er vores egne landsmænd, som omkring 25 pct. af danskerne mener, er de farligste med ski på. Det viser nye tal fra en undersøgelse om vores skivaner, som Epinion har udført for VisitSweden.

Det skyldes, at vi danskere ikke på samme måde som nordmænd og svenskere er vokset op med sneen, og derfor ligger færdselsreglerne på pisterne ikke indgroet i os, mener Danmarks Skiforbund.

Samtidig bliver skiene bedre, så man hurtigt bliver grebet af sneen og kører over evne – til fare for sig selv og andre.

- Udstyret er så godt i dag, at man med kun få uger i bagagen kan bevæge sig rundt på hele bjerget. Det er derfor blevet lettere at køre på de mere udfordrende og farlige steder - off piste for eksempel. I år er der dog faldet rigtigt meget sne, og det betyder større lavinefare. Hvis man er en uerfaren skiløber og ikke ved, hvordan man skal reagere, hvis der f.eks. kommer en lavine, så udsætter man sig selv - og måske andre - for en utrolig stor risiko, forklarer Kenneth Bøggild, administrationschef i Danmarks Skiforbund og understreger, at det juridisk set er de officielle færdselsregler fra FIS, der gælder, hvis uheldet skulle være ude på pisterne.

Sverige er sikrest

Sidste sæson faldt antallet af danskere, der kom til skade på skiferien, og Kenneth Bøggild er overbevist om, at det bl.a. skyldes en oplysningskampagne om færdselsreglerne på ski fra SOS og Danmarks Skiforbund.

Han fremhæver Sverige som én af de skinationer, der er mest aktive med hensyn til forebyggende arbejde for at gøre pisterne så sikre som muligt, og ser man på skadesfrekvensen, så virker indsatsen.

Det kan Anna Kron Boysen, PR Manager hos VisitSweden, godt genkende:
- Sverige har stor tradition for en aktiv forebyggende indsats mod uheld på pisterne, hvor rigtig mange skidestinationer har sikkerhedspersonale ude i pisterne og oplysende plakater hængende ved lifterne. Derfor er de svenske skidestinationer nogle af de sikreste steder at stå på ski," siger Anna Kron Boysen.

App: Sikker på ski

Du kan også downloade app’en Sikker på ski fra Danmarks Skiforbund og SOS med de 10 færdselsregler, så du altid har dem på dig via Danmarks Appsportal.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen om danskernes skiferievaner er udarbejdet på baggrund af i alt 1.007 interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover.

Undersøgelsen er udarbejdet af Epinion for VisitSweden og er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel.

Læs mere om skiferie på annevibekerejser.dk