Hvordan sparer jeg penge på campingferie?

Kørsel

Med de nuværende benzin- og dieselpriser kan en tur til Middelhavet koste væsentlig mere, end den gjorde sidste år. Eksempelvis koster en tre ugers rundrejse på 6.000 km med en campingtrækker, der kører 10 km på literen 900,- kr. mere i år end sidste år. Alene fordi dieselprisen er steget fra ca. 9,50 til ca. 11,- kr. pr. liter. Det er selvfølgelig en fordel at tanke der hvor priserne er laveste. Der kan være op mod 0,50 kr. pr. liter at spare ved at tanke andre steder end ved motorvejen.

Med en tung campingvogn på krogen kan det altid anbefales at køre så hensigtsmæssigt som muligt. Ikke for mange overhalinger og heftige gearskift. Jo pænere man kører jo mere fornuftig er benzin- eller dieseløkonomien. Det er også vigtigt, at bil og campingvognen er pakket korrekt, så man har det rigtige kugletryk mellem 50 og 90 kg. Det øger også sikkerheden. Jævn motorvejskørsel på lange strækninger giver det mest fornuftige forbrug. Er man godkendt til Tempo 100 kommer man hurtigere gennem Tyskland, men det kan være dyre kilometer, fordi bilen kører mere økonomisk ved 80 km/t.

Betalingsveje contra vignet

Vil man spare mest mulig, er det om at undgå alle former for betalingsveje. Lande som Østrig og Schweiz kræver vignetter til motorveje. Frankrig har dyre betalingsveje. Skal man til Sydfrankrig, er det billigere at køre gennem Schweiz med vignetter end gennem Frankrig med betalingsveje. Har man god tid kan nationalvejene i Frankrig anbefales. Skal man rundt i både Frankrig og Italien kræver det generelt rigtig god tid til at undgå betalingsvejene, ligesom det pga. bjergene er svært at komme hurtigt gennem Østrig og Schweiz uden om motorvejene og tunnellerne. Mange ruteplanlæggere viser priser på tunneller og betalingsveje, så man kan se prisen før afgang og dermed har en mulighed for at finde en alternativ gratis rute.

Overnatning

Overnatningspriserne stiger i højsæsonen. Sådan er det. Sparesystemer så som Camping Cheque, ASCI og FDM Spar Card har flere campingpladser, hvor man kan spare penge på overnatningen et godt stykke ind i juli. Flere danske campingpladser i Camping Cheques-systemet tilbyder f.eks. overnatning for mindre end 110,- pr. nat pr. vogntog inkl. strøm og bad.

I lande som Sverige og Norge gælder „Allemandsretten", hvor man kvit og frit kan overnatte i det fri, uden at det koster en krone. Der er dog flere hensyn, som man skal sætte sig ind i som f.eks. afstanden til private grunde og regler om ophold i naturen, og det kræver også, at ens vogntog er selvforsynende med strøm og gas, hvis man ikke vælger det helt primitive i telt.

Holdepladser for autocampere

Til autocamperfolket er der også mange penge at spare ved at overnatte på såkaldte „Holdepladser". F.eks. findes der mere end 3.000 af slagsen i Tyskland, hvor man kan overnatte billigt. Det er dog også her vigtigt at se sig for, fordi visse pladser koster lige så meget som en almindelig campingplads. Campingguider oplyser i de fleste tilfælde overnatningsprisen. ADAC udgiver en guide "Stellplatzführer Deutschland/Europa"* med holdepladser i Tyskland og andre lande i Europa. I guiden fremgår overnatningspriserne.

I Frankrig er man også meget langt mht. at tilbyde billig overnatning til autocampere. Flere steder findes pladser, hvor man betaler under to Euro (ca. 15 kr.), og så er der stadigvæk faciliteter, så man kan komme af med sit spildevand og fylde frisk vand på. Resten har man som regel i autocamperen.

Udlejning

Flere udlejningssteder både hvad angår hytter, campingvogne og autocampere har "Last minute"-tilbud på samme måde, som man kender afbudsrejser fra charterbranchen. Fyld pladserne op, således at man f.eks. er seks om at dele en autocamper eller en hytte til seks personer. Det gør, at priserne pr. person bliver væsentlig mindre. Privat udlejning inden for f.eks. teltvogne og campingvogne kan i blandt findes billigere end ved firmaudlejning. Såfremt ferien ikke skal holdes i Danmark, kan man med fordel leje autocampere på tyske eller svenske nummerplader. Som tommelfingerregel kan man spare mellem 1.000-2.000 kr. pr. uge. ** Der findes mange billige flybilletter til populære destinationer så som Barcelona, Nice og Rom, som gør man kan komme hurtigt frem til destinationen og så leje et luksustelt, en campingvogn eller mobilhome, der er opstillet på en campingplads på destinationen. Man kan også køre til destinationen og så spare den merudgift, der er ved at køre med egen campingvogn på krogen.

Spar på strømmen

Moderne campingvogne og autocampere er i dag spækket med moderne strømslugende udstyr. Generelt og med undtagelse af Sverige kan det bedst betale sig at lade alle apparater køre på gas frem for på strøm, hvis det er muligt. Campingpladserne har for længst fundet ud af storforbruget hos luksuscampister, hvorfor man ofte betaler for strøm ud over selve overnatningsprisen.

Man kan altså spare ikke uvæsentlige summer af penge ved at åbne vinduerne i stedet for at tænde for sin aircondition, bruge gasvarme i stedet for den elektriske gulvvarme eller andre former for elvarme, lade køleskabet køre på gas frem for el o.s.v.

Her kan du også spare penge

Køb ind i supermarkeder frem for på campingpladserne.
Lav mad hjemme i campingvognen i stedet for at gå ud at spise.
Brug oplevelser i naturen i stedet for betalingsstederne.
Fyld en køleboks med madpakker og drikkevarer frem for at købe på tankstationer.

Større besparelser

Overvejelser mellem at eje og leje er i høj grad relevante, hvis man f.eks. campere få uger om året eller er nybegynder. Hvis man kun camperer et par uger, kan investeringen i eget vogntog langt overstige udlejningsprisen for samme periode. Nybegynder anbefales også altid at starte med leje for at få så mange erfaringer som muligt før man handler. Der er et omfattende brugtvognsmarked, hvor man virkelig kan gøre gode køb, der kan betale de første mange ferier.

Valg af campingtrækkeren spiller også ind på økonomien. Tjek også værksteds- og forsikringspriser. Endeligt er det langt billigere at holde sin vogn og sit udstyr løbende ved lige ved sæsonafslutning og sæsonstart. Det sparer man også penge på i længden.