Salzburger Land siges at have alt (2/2)

Både by og land

Det er ingen hemmelighed, at jeg er meget begejstret for naturen. Specielt når den adskiller sig fra naturen i vores eget lille land.

Men for rigtigt at komme ind på livet af en by, eller en anden kultur som helhed, så er det ikke nok for mig at opholde mig i naturen. Nej, der skal altså også gerne lidt historie med. Og gerne også lidt kulturelt af forskellig karakter.

Man kan ikke opfatte kulturen i et land bare ved at læse om den. Den skal opleves gennem sanserne. Derfor var et glimt af Salzburg ikke det forkerte valg på min rejse.

Byen veksler mellem begreberne "gammel" og "ny" uanset, hvor du befinder dig, og det skaber en spændende dynamik. Kontrasten er gennemført, og det virker ikke som om byen forsøger at gøre sig spændende.

Det er lykkedes perfekt for byen at integrere nyt og gammelt side om side. Selv i det store billede er selve byen endda opdelt i en ny bydel og en gammel bydel – naturligt opdelt af floden, der løber gennem byen.

Nyt og gammelt mødes

Men det er nu ikke kun her i de to bydele, at "ny" og "gammel" mødes. I Salzburg smelter den moderne kunst perfekt sammen med byens ældgamle historiske parkanlæg, der stadig bruges som samlingspunkt for de lokale.

Kontrasten af ny og gammel pryder også gadehjørnerne i nærheden af fæstninger, og andre markante bygningsværker fra byens oprindelse, og skaber en spændende kontrast af det samlede bybillede.

På den måde er der, nærmest uanset hvor blikket rammer, et kulturelt aspekt, der tiltaler – uanset smag.

Noget for de Modernistiske

For de, der holder af moderne kunst, så er Salzburg helt sikkert stedet at tage hen.

Udover at befinde sig i en by, der har store moderne skulpturer placeret i parker og på gadehjørner, så byder byen også på hele to museer kun for moderne kunst.

Det ene, Museum der Moderne, Rupertinum, er beliggende nede i selve byen i en stor gammel bygning fra barokkens tid.

Museet her er et eksempel på, hvordan kontrasten mellem ny og gammel perfekt smelter sammen.

Større og bedre

Men for en så kulturel by kan et museum for moderne kunst hurtigt blive for lille.

Derfor blev der i 1998 afholdt en arkitektkonkurrence om at skabe en moderne bygning, der skulle huse byens andet museum for moderne kunst på Mönchsberg, som er en af de tre "bjerge", Salzburg er placeret på.

I 2004 stod det smukke og topmoderne museum klar på toppen af byen.

På Museum der Moderne, Mönchsberg får du ikke kun den moderne kunst i en moderne bygning, du får også et stort set komplet overblik over byen.

Det gør det bestemt ikke værre, at der er en yderst lækker restaurant på museet, som bestemt er et besøg værd. Det første billede her på siden er faktisk taget under frokosten her.

For de traditionelle

Festung Hohensalzburg blev opført over en længere periode. I 1077 rejste ærkebiskop Gerhart von Salzburg den første fæstning. Helt indtil 1519 er fæstningen blevet forbedret og markant forstærket i takt med behovet derfor.

17 ærkebiskopper har gennem tiden rådet over fæstningen, som det aldrig lykkedes fjenderne at indtage, selvom de ellers naturligvis ihærdigt forsøgte under de forskellige krige, som Salzburg har været en del af.

I dag er her åbent for offentligheden, og det er en fantastisk seværdighed. Fæstningen er virkelig velbevaret.

Jeg kan ikke lade være med at opfange den ældgamle atmosfære stedet emmer af, og når jeg lige lukker øjnene, kan jeg forestille mig, hvordan livet har været, da man boede her.

Der er også masser af kanoner og forhistoriske torturinstrumenter, så børn kan også sagtens få en rigtig spændende tur ud af et besøg her, hvis man ville tage sig en kulturel familietur.

Kærlighed og smukke slotsparker

Udover den spændende fæstning, der har været umulig at indtage for fjenden og derved et meget stærkt symbol for Salzburg, så er der naturligvis også en masse slotte og andre spændende bygninger rundt om i byen.

Eksempelvis Mirabell slottet og den tilhørende have. Slottet og haven er opført i 1606 af en af byens mange ærkebiskopper, der lod det opføre som et symbol på hans kærlighed til kvinden i hans liv.

Parken er åben for offentligheden hele døgnet, og den er yderst velbesøgt. Haven er et af de steder i Salzburg, der på grund af kærlighedshistorien, er et populært sted at få taget bryllupsbilledet for det nygifte par.

For legebørnene

Når man ikke synes, det hele behøver at være så alvorligt, så skal man besøge Hellbrunn slottet. Og så skal man sørge for at have smurt lattermusklerne godt på forhånd.

For første gang i mit liv har jeg grinet mig gennem en guidet tour på et slot. Samtidig med at jeg stadig har været dybt fascineret af, hvad man eksempelvis kunne skabe i 1612, hvor Hellbrunn slottet blev opført af en af Salzburgs mange ærkebiskopper.

Slottet tjente som sommerresidens, hvis funktion var at danne rammen om fester og andre sociale arrangementer. Det var altså ikke opført egentlig til beboelse.

Men ærkebiskoppen har bestemt haft en speciel sans for humor. Udover at være enormt fascineret af vand har han også været fascineret af at overraske med det. Og siddepladserne i haven er langt fra det eneste vandpjaskeri, slottet skjuler.

Brændt gummi og lækker mad

I lufthavnen, der ligger i udkanten af Salzburg, finder vi Hangar 7, som er ejet af selveste "Hr. Red Bull".

Udover at være kendt for energidrikken af samme navn, så har Red Bull altså en hangar fuld af fly, racerbiler, veteranbiler og en masse andet, der emmer af fart over feltet. Og det må du gå rundt i mellem, når du besøger hangaren.

Er man til motorer, duften af diesel og brændt gummi, så er Hangar 7 stedet. Og du behøver ikke være bange for, om du nu bliver sulten, hvis det ender med, du falder i staver i flere timer.

For der er flere barer i hangaren og en yderst respektabel restaurant, der hver måned har en ny kendt gæstekok fra forskellige steder i verden.

Er fly og biler ikke lige dig, så er det garanteret lige noget for din bedre halvdel, som du måske har dårlig samvittighed over at have trukket af sted på det ene museum efter det andet.

Bestiller du bord her i restauranten, så er han ikke i tvivl om, at du sætter pris på hans kærlighed og medgørlighed.

Læs første del af artiklen om ferie i Østrig på annevibekerejser.dk