Oslo - en levende museumsby

Astrup Fearnley Museet

Sådan er det ikke længere. I dag oplever man overalt i byen den ene smukke moderne bygning efter den anden. Verdenskendte arkitekter er med til at sætte deres præg på bybilledet.

Nye museer er skudt op, flere en 30 er det indtil nu blevet til.

Lad mig nævne det sidste på listen, Astrup Fearnley Museet. Dette museum for moderne kunst ligger på Tjuvholmen lige ud til vandet, lidt længere ude end Aker Brygge i centrum af byen.

Museet, der blev åbnet i efteråret 2012, har en overvældende samling af moderne kunst.

Her findes bl.a. store værker af Damian Hirst, skulpturkunstneren Mathtew Barney, kunstnerduoen Gilbert & George, Liu Weis, Jeff Koons og mange flere.

Sæt 1- 2 timer af til gennemgangen.

Oslo har i sandhed fået et kunstmuseum som matcher det danske Louisiana.

Nobels Fredssenter

Ikke langt fra Astrup Fearnley Museet - tæt ved Aker Brygge - finder vi et andet interessant museum: Nobels Fredssenter.

Nobel betingede sig i sin tid, da prisen blev grundlagt, at Nobel Fredsprisen altid skulle uddeles i Oslo. Der er aldrig rigtig kommet nogen forklaring på hvorfor, men sådan blev det.

Museet fortæller og viser på fineste vis fredsprisen historie, og den besøgende får genoplevet alle de mange prismodtagere.

Sæt mindst 1 1/2 time af til besøget.

Vigelandparken

For den kunstinteresserede er et besøg i den park, hvortil Gustav Vigeland (død i 1943) modellerede og fik opstillet en række figurer i granit og bronze, et besøg værd.

Vigelandparken rummer den imponerende skulptursamling.

Parken der årligt bliver besøgt af millioner af mennesker, er blandt kunstinteresserede omdiskuteret. Nogle finder den lidt for meget præget af 1930érnes kunstsyn, mens andre er fulde af beundring for det værk på 200 skulpturer, som Vigeland skabte til dette sted.

Det kan anbefales at sææte et par timer af, til en hyggelig gåtur i parken.

En af de mest kendte skulpturerne i parken er Monolitten. Denne søjle er over 14 meter høj, og er lavet af en enkelt granitblok. Monolitten består af 121 figurer.

Vigelandsparken ligger ca. 2 km. fra centrum og buslinie 12 kører lige til døren.

Restauranter med udsigt

Når sulten melder sig efter al den kunst og kultur, behøver man ikke bevæge sig længere end til Aker Brygge, hvor den ene lækre restaurant efter den anden ligger på linje med smuk udsigt over havnen.

Jeg valgte Lofoten Fiskerestaurant. Kvaliteten er i top, uden at priserne virker afskrækkende.

Fx koster dagens frokostmenu 245 n.kr. for 2 retter og 295 for 3 retter. I Norge er vinene ikke helt billige, men en flaske chablis fra Louis Jadot (2010) koster trods alt ikke mere end 570 n.kr.

Få mere inspiration til ferie i Norge her på annevibekerejser.dk