Norges fjorde er på UNESCO's verdensarvliste

Fjord Norge

Vestlandet, også kaldet Fjord Norge, er gennemskåret af lange, dybe fjorde. En af dem er Sognefjorden, der med sin længde på 204 km er en af verdens længste fjorde.

Nærøyfjorden er en sidearm af Sognefjorden. Nærøyfjorden er 17 km lang. Den er verdens smalleste fjord med kun 250 m bredde på det snævreste sted. Til gengæld er fjorden omkranset af 1.800 m høje fjelde.

Geirangerfjorden ligger 120 km nordligere end Nærøyfjorden og er en del af et større fjordsystem mellem Ålesund og Geiranger. Stedet er berømt for sine bratte, krystalliske fjelde, hvorfra de mægtige vandfald De Syv Søstre og Frieren kaster sig ned i fjorden.

Vandfaldene opleves bedst fra et skib i fjorden. Vejene klatrer brat op over fjeldene gennem mange hårnålesving som f.eks. op til det meget fotograferede Flydalsjuvet.

Fjeld og fjord

Ca. 500 km2 landskab omkring hver fjord er også omfattet af verdensarvprædikatet. Fjordlandskaberne er blevet formet gennem flere istider i de seneste 2,5 mio. år, så geologisk set er fjeldene unge formationer.

En tre km tyk ismasse var 1.000 år om at slibe 0,5 meter af grundfjeldet. Fjeldene strækker sig fra 500 meter under havoverfladen til 1.800 meter op over.

Fjordområdet har været beboet, siden isen trak sig tilbage for ca. 10.000 år siden. Man har levet af jagt og fiskeri og på de frugtbare fjeldhylder har der været landbrugsdrift i 3.000 år.

I fjordene lever der sæler og marsvin.

Mellem de to fjorde ligger den 490 km2 store Jostadalsbræ. Fjordene ligger på samme breddegrader som Alaska og Sydgrønland. Men takket være Golfstrømmen er klimaet lunt og mildt i Fjord Norge. Der er frugttræer med moreller, æbler og pærer og marker med jordbær.

Paradoksalt nok kan man herfra opleve udsigten til sneklædte fjeldtoppe og gletsjere.

Eksklusiv international status

Andre end UNESCO har også fremhævet fjordene for sin unikke natur. National Geographic Traveler Magazine her tidligere kåret Fjord Norge som topscorer på sin liste over 115 destinationer over uberørte rejsemål.

Den velansete amerikanske avis Chicago Tribune har udpeget disse norske fjorde som et af naturens syv underværker.


Læs flere artikler og se tv-klip om ferie i Norge her på annevibekerejser.dk