IMG_0064.JPG
Stor naturoplevelse

Suveræn ferie ved Europas største Nationalpark Plitvice

 

Ingen bliver træt af storslået natur

Imponerende natur tror jeg ingen kan for nok af at se på og Plitvice søerne skuffer på ingen måde. Nationalparken der ligger syd for hovedstaden Zagreb skal opleves. 

Der er tale om mere end 300 km2 naturområde, hvor der er 150 højdemeter fra de øverste søer til de nederste. 

Der er 16 søer i alt og over 1000 vandfald. Der er med andre ord vand over alt. 

Det frodige område er et paradis for både flora og fauna. De ældste træer er over 700 år gamle og vandet er fyldt med store fisk. 

I 2006 blev der indført badeforbud for at undgå forurening.

Plitvice Nationalpark skal opleves

Parken kan ikke beskrives – den skal simpelthen opleves og du skal sætte god tid af til det, fordi det dækker et stort område og det tager tid at komme rundt både til fods, med tog og med små både.

Plitvice søerne kom på UNESCOS Verdensarvsliste allerede tilbage i 1979 og i alle de mellemliggende år er der blevet udviklet i hele området, så det i dag fremstår særdeles fremkommeligt og dermed en oplevelse for stort set alle. 

I busser bliver du transporteret ud til de bagerste søer og herfra kan du så gå og sejle tilbage til de nederste søer. Det er en tur på ca. 8 km.

Det er dog antallet af vandfald, der imponerer allermest for der er vandfald over alt og du ser dem enten fra bredden eller når du passerer de mange gangbroer, der er over søerne. 

Der er ikke noget at sige til at Plitvice besøges af over 1,2 mio. turister hvert år. Står tidligt op og gæld dig til en uforglemmelig oplevelse.

Sådan finder du vej

Nordfra
Motorvej fra Zagreb mod Split eller vej E-59 mellem Karlovac og Plitvice

Fra Italien/Istrien
Motorvej (Magistralen) fra Rijeka langs kysten til Senj og så den gamle vej fra Senj til Plitvice - sidste del er gennem flot bakket natur.

Her kan du bo

Området er fyldt med overnatningssteder og det kan anbefales at bestille i god tid, for det er et populært området at holde ferie i. 

Vi boede på Camp Turist Grabovac 10 km fra søerne. En hyggelig campingplads med pladser til både campingvogne og autocampere samt ferielejligheder. 

Campingpladsen, der er helt fra 1968, har alle faciliteter og en fin restaurant. En fin base for oplevelser i denne del af Kvarner.

Praktisk råd

Husk rygsæk med vand, mad, ekstra trøje, regnjakke, solcreme og gode sko. 

Masser af plads på dit kameras hukommelseskort. Der er fotomuligheder overalt. 

Der er et par mindre spisesteder/cafeer i området. 

Du kan sagtens bruge to dage i området. Er du vant til at vandre kan du gå fra de øverste søer og hele vejen ned på en god dag uden alt for mange pauser undervejs. 

Hvis du vil gå fra de øverste søer og ned, stil bilen på P1, tag mini-toget op til de øverste søer og gå ned herfra. Det tager min. 6 timer alt efter tempo og behov for pauser.