116 IMG_0664.JPG

Vandreferie i Dolomitterne (1/3)

Google Map...
Italien - Vagabond Tours

Hovedstaden i Italien er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark.

Mest besøgte attraktion: Antikke steder fra Romertiden, middelalderbyer som f. eks. Firenze, badeferier og alle former for aktiv ferie i bjergene eller ved kysten. 

Mere information:

Rejsebureau: Vagabond Tours

Turistinformation: Italien

Fast base på Al Piccolo Hotel i Vigo di Fassa

Vagabond Tours arrangerer forskellige former for vandreture i Dolomitterne, der i 2009 kom på UNESCO's liste over verdens naturarv.

Man kan vandre uden bjergguide eller sammen med andre i en vandregruppe med bjergguide og gå fra rifugio til rifugio (bjerghytter) og få sin bagage transporteret fra sted til sted - og således blive oppe i bjergene for det meste. 

Eller man kan vælge at bo fast på hotel i dalen og deltage i en vandregruppe med bjergguide, hvor man starter og slutter dagens vandretur ved hotellet. Det er en løsning som passer fint til os.

Al Piccolo Hotel ligger med udsigt til de takkede bjergtinder i udkanten af landsbyen Vigo di Fassa, der blot er en af de mange landsbyer, som nærmest ligger på stribe gennem dalen - Val di Fassa.

Hotellet serverer en flot morgenmadsbuffet og om aftenen kan vi flere gange i ugens løb vælge mellen to forretter og to hovedretter, og således bestille det vi bedst kan lide. Der er stor salatbar til at begynde med og frit valg mellem flere forskellige desserter. Kort sagt - forplejningen er god og rigelig.

Også værelserne er pænt store og de fleste har balkon. Husk eventuelt selv at tage en varmvandskoger med til kaffe eller te, for det mangler på værelserne.

Her er i øvrigt mulighed for at benytte stedets motionscenter og spa-faciliteter efter vandreturene.

Allerede første aften møder vi vores lokale bjergguide og får udleveret vandrekort, bus - og liftkort (Panorama Pass) til hele ugen samt diverse brochuremateriale.

Fra Poza de Fassa over Col de Valvacin til Ciampac

På den første vandredag spadserer vi med bjergguiden fra hotellet forbi kirken San Jan, krydser hovedvejen og går langs floden Torrente Avisio til nabobyen Pozza di Fassa, hvorfra vi tager svævebanen op på bjerget - efterfulgt af en stolelift som bringer os helt op til Col de Valvacin.

Vejret er vidunderligt og vi bevæger os på en højderyg med udsigt til dale på hver side. Vi skal opad - op på toppen til Sas de Adam, 2.433 moh. og her får vi en udsigt, der er alle kræfterne værd. 

Mod nord kan vi se det enorme næsten flade Sella-massiv med stejle lodrette sider, der i det ellers takkede bjerglandskab nærmest ligner et taffelbjerg. 

Til højre for os ligger Val de Sen Nicolo dybt nede. Foran os fortsætter vandrestien mere eller mindre på højderyggen og det var da også bjergguidens intention, at vi skulle vandre mod San Nicolo-passet, men da vi når Sela Brunech, vurderer han, at vi den første dag bør afkorte turen og i stedet vandre ned til Ciampac.

På vejen nedad hører vi høje skrig - nærmest som fra en fugl - men det er murmeldyrene som advarer hinanden om at nu kommer vi. Og vi er heldige at de dem, inden vi påbegynder en rimelig stejl nedtur til Rifigio Ciampac, hvor vi køber frokosten og puster ud.

Senere går vi en tur omkring en lille sø - hvorfra vandet benyttes om vinteren til at lave kunstsne - inden vi tager svævebanen ned til Alba i Fassa-dalen.

Herfra er der blot et par kilometer at vandre til den største by i området, Canazei, som vi se nærmere på, inden vi skal med offentlig bus tilbage til hotellet i Vigo di Fassa - med de besværligheder der nu engang er forbundet til offentlig transport som forsinkelser ift. køreplanen og overfyldte busser.

Fra Penia til Fedaia-søen og Marmolada-gletsjeren

Lige overfor Al Piccolo Hotel er stoppestedet for den offentlige bus, som denne dag bringer os til Penia, hvorfra vandringen mod Fedaia-søen starter. Vi går ind i skoven langs vandløbet og mødes af vandfald og fuglesang.

Første del af denne vandrerute 605 er ganske uinteressant - kun udsigt til træer! Men efter at have krydset landevejen et par gange begynder opstigningen ved Colmer og det vidunderlige landskab åbner sig med udsigter til de omkringliggende tinder og tilbageblik ned i dalen.

Fremme ved den opdæmmede Fedaia-sø spises frokosten på restaurant Col de Cuch med fin udsigt til dalen og det overfor liggende imponerende bjerg Marmolada - "Dolomitternes Dronning" - der rejser sig 3.342 moh. og dermed er det højeste bjerg i Dolomitterne. Og så har Marmolada områdets eneste tilbageværende gletsjer.

Hele den ca. 20 kilometer lange U-dal - Val di Fassa - er dannet af gletsjere i istiden og i dag ses sidste rest af isen på Marmolada.

Ved gletsjeren på Marmolada-bjerget

Efter frokost passerer vi dæmningen og tager en to-personers stå-lift op mod Marmolada-gletsjeren til Rifugio Plan dei Fiacconi, 2.626 moh.

Vi er kommet op i et goldt landskab uden bevoksning - en stenørken - som engang har været helt dækket af gletsjeren, hvilket skurestriber på klipperne vidner om.

Mens enkelte af vore rejsefæller venter ved bjerghytten, er vi nogle som vandrer længere op mod isen i det spektakulære landskab, men stien er kun delvis markeret og efter at være kommet ca. halvvejs op møder vi sne og stopper her. 

Udsigten til den næsten blåfarvede ismasse er betagende og oppe på gletsjeren kan vi iagttage en gruppe vandrere komme ned mod os. 

Til den anden side har vi udsigt til Sella-massivet og dets højeste punkt Piz Boe, 3.152 moh.

Og bag ved Sella-massivet øjner vi de sneklædte alper i Østrig.

Vi tager liften ned igen, går tilbage over dæmningen og venter på den offentlige bus, der bringer os tilbage til Al Piccolo Hotel.