153 IMG_2126.jpg
Storbyferie i

Dublin - Irlands hovedstad

Rundt i Dublin

I menneskemylderet spadserer vi ned ad O’Connells Street en af de bredeste gader i Europa og får straks øje på Dublins varetegn fra 2002 det 120 meter høje spir - The Spire of Dublin - hvor toppen svajer op til 1,5 meter i vinden.

Skråt over for ligger den pompøse bygning General Post Office, hvis grundsten blev nedlagt i 1814.
For enden af gaden står monumentet for O’Connell og på den anden side af tværgaden løber floden Liffey gennem Dublin.

Broen O’Connel Bridge, der er den eneste bro i Europa, som er bredere end den er lang, passeres og vi når frem til Trinity College. Irlands ældste universitet blev grundlagt i 1592 af den fremsynede engelske Dronning Elizabeth, datter af Kong Henrik VIII.

Molly Malone

Overfor står statuen af den frodige kvinde Molly Malone kendt fra den irske folkevise om den unge pige, der inden sin alt for tidlige død gik rundt i Dublins gader og solgte fisk og skaldyr fra sin trækvogn. Elsket af enhver blev sangen meget populær og betragtes som Dublins kendingsmelodi.

Vi går ad Dame Street forbi det pompøse rådhus fra 1779 og leder efter Dublin Castle, men bliver synderligt skuffede, da vi opdager, at her slet ikke er tale om en klassisk "ridderborg" i traditionel forstand med tårne og skydeskår, men mere om et enkelt palads.

Ikke så langt derfra ligger Saint Patrick’s Cathedral, som vi ser nærmere på i morgen på vores fælles bytur.

Middelalderområdet

Så går vi gennem den bydel, som kaldes vikinge-middelalderområdet forbi Christ Church, hvis ældste dele er fra 1030, og hvor komponisten Händels oratorium Messiah blev uropført i 1742.

Museet "Dublina" ligger overfor og fortæller om byens tilblivelse og udvikling.

Neden for kirken St. Audoen's fra 1200-tallet ses en bid af den oprindelige gamle bymur samt portalen St. Audoen’s Gate.

Guinness Storehouse

Lidt længere mod øst kommer vi ind i et industriområde midt i byen. Her ligger bryggeriet Guinness. Lige siden 1759 har irerne nydt godt af brygmestrenes viden om fremstilling af den ædle drik Guinnes-øl.

I dag kan dele af det gamle bryghus besøges og her får man indblik i produktionen og mulighed for at smage på det mørke øl. Øverst har man fra baren et fint udsyn over byen.

Vi spadserer igen ned til Liffey og har på den anden side af floden den flotte retsbygning The Four Courts bygget fra 1786 og indviet i 1796.

Vi nyder synet af de få bygninger i jugendstil vi ser mens vi bevæger os langs floden og ind i området Tempel Bar.

Temple Bar

Musikken fra gademusikanterne overdøver lydene som strømmer ud fra de livlige pupper overalt omkring os. Følte vi, at der var mange mennesker på gader og stræder, er det ingen ting i forhold til her.

Pubberne er fyldte, folk sidder udenfor på bænkene med en øl i hånden og slår taktfast rytmen til musikken. Og er der ikke flere pladser tages kantstenene i brug.

En lind strøm af glade mennesker glider begge veje på de brostensbelagte stræder forbi bygninger pyntet med farvestrålende blomsterkurve.

Skulle vi blive her til i morgen?

Georgian House Museum

Denne dags guidede bytur begynder med en bustur rundt i det georgianske kvarter, hvor 1700-tallets fleretagersbygninger er opført i lige rækker på de vinkelrette gader.

Samler man på dørbilleder - det er der nogle der gør - er dette stedet. Her kan man fotografere de mest fantasifyldte og farvestrålende indgangspartier.

Bussen holder igen ved Fitzwilliam Street nr. 29. Men hverken på den ene eller den anden side af hushjørnet ses dørnummer 29! Vi skal ned i kælderetagen, hvor museet med navnet nr. 29 holder til. Dvs. her ligger indgangen til det treetagers hus, som fortsat er indrettet eksakt som det var i 1795.

Rundturen indledes med en film, hvor husets frue i skikkelse af et spøgelse fortæller om dagliglivet i huset.

Med madlavning, rengøring etc. samt de vanskeligheder hun havde med tjenestefolkene - stuepigen Emily og staldknægten Sean.

Fra de forskellige værelser kunne man benytte klokkestrengen, der gav signal til tjenestefolkene i kælderen og hvert værelse havde sin klokkeklang, så man vidste, hvorfra der blev ringet. Telefonen var jo endnu ikke opfundet!

Vi bliver vist rundt på alle etager og ser de forskellige værelser fra stadsstuen over soveværelser til børnenes legeværelser med nok så interessant legetøj og dukkehus.

St. Patrick’s Cathedral

De himmelhøje hvælvinger rejser sig flot i Irlands største kirke Saint Patricks katedral, og her er så meget at se på, at det kan være vanskeligt at vide, hvor man skal begynde.

Heldigvis kan man ved indgangen få en lille folder - endda på dansk - og vores rejseleder deler disse ud og viser os hen til de mest interessante ting, før vi på egen hånd kan gå på yderligere opdagelse.

Over for indgangen står en meterhøj statue af helgenen Saint Patrick, der levede i 400-tallet og regnes for den missionær, der kristnede irerne. Allerede dengang menes der at have ligget en trækirke her på stedet.

Normannerne byggede en stenkirke i 1191 og i begyndelsen af 1200-tallet blev kirken (næsten) som vi ser i dag genopbygget. Efter en brand i 1370 blev det vestlige tårn bygget og spiret kom til i 1749.

Langs katedralens nordre væg ses flere store statuer af personligheder, der har haft tilknytning til katedralen. I det nordre tværskib ses en trædør med et hul i, som stammer fra afslutningen af en strid i 1492, hvor den ene part huggede hullet i døren for at kunne stikke armen igennem og række hånden ud mod fjenden til fred og forsoning.

Både over alteret og i tværskibenes gavle ses vidunderlige glasmosaikker – flere med riddermotiver.

Ridderne "føles" næsten at være her, da vi ser de høje træbåse, hvorover der hænger banner og våbenskjolde tilhørende ridderordenen Knights of Saint Patrick.

Book of Kells på Trinity College

Sidste fælles besøg er ved Book of Kells under det gamle bibliotek i Trinity College. Disse rigt dekorerede bøger indeholder de fire evangelier fra Det Ny Testamente og menes skrevet og tegnet af munke på øen Iona ud for Skotlands vestkyst i begyndelsen af 800-tallet.

Da øen blev angrebet af vikinger i 806 og 68 munke slået ned, flygtede de resterende munke til Kells i grevskabet Meath i Irland - deraf navnet Book of Kells.

I midten af 1600-tallet blev bogen sendt til Dublin, for at sikre den mod ødelæggelse under krigene, og her er den siden opbevaret på Trinity College.

Der må ikke fotograferes på museet og udstillingen viser flere eksempler på sådanne bedebøger skrevet med gotisk skrift og med farvelagte illustrationer. (Bl.a. er der lånt bøger fra Etiopien, som annevibekerejser.dk tidligere har besøgt og fotograferet).

Vi stikker hovedet op på 1. sal og går gennem et af verdens største biblioteker - det lange, imponerende gamle bibliotek - the long room - 65 meter langt og med mere end 200.000 bøger placeret i glasmontre og egereoler.

Shopping

Dagens guidede tur er forbi og vi har resten af dagen til igen at gå på opdagelse i Dublin.

Kan man tage til Dublin uden at gøre indkøb? The Sweater Shop i Nassau Street kunne vi ikke komme uden om og i rygsækken kom en strikket sweater i irsk uld.

I handelsgaderne Grafton Street og Henry Street står stormagasiner side om side med specialbutikker - og passer man ikke på, kommer kreditkortet til at gløde!

Underholdning på gaden er her masser af. Her er der en der spiller, og der optræder en mand med en marionetdukke, som han levendegør med sit snoretræk.

På den anden side er fire musikere i gang med en folkesang og på næste hjørne stepper en mand til musikken fra sin båndoptager.

Overalt er her liv i gaden.

Museer og St. Stephen’s Green

Vi passerer Parlamentet, der har til huse i Leinster House fra 1745 og som er flankeret af to identiske bygninger Nationalbiblioteket og Nationalmuseet.

Herfra er der kort afstand til et af Dublins mest populære grønne områder St. Stephen’s Green. Folk hygger sig i den blomsterprydede park med springvand og ænder i søerne.

Dublin har såmænd også sin egen triumfbue - Dublin Fusiliers Arch - som er placeret ved indgangen til parkanlægget.

The Merry Ploughboy Pub

Hen under aftenen afhenter bussen os på hotellet og kører lidt uden for Dublin på vejen op ad bjerget til en af Dublins mest populære pubber The Merry Ploughboy Pub.

Flere busser er her allerede og i løbet af aftenen bliver vi over 100 mennesker samlet for at spise og overvære et traditionelt show med irsk folkemusik og riverdance.

En fin musikalsk afslutning på opholdet i Dublin.

Udflugt til Malahide Castle

Det er sidste dag i Dublin og inden bussen kører, når vi at spadsere en tur i nærmeste omegn af hotellet og kommer bl.a. forbi mindesmærket for de faldne - Garden of Remembrance - og videre rundt om den imponerende bygning Kings Inns fra 1795 for at slutte ved Rutonda Maternity Hospital fra 1757.

Tilsyneladende har vi rigtig god tid i dag, for allerede efter mindre end en times kørsel er vi i fiskerlandsbyen Howth, hvor vi bruger en god halv times tid på at spadsere ud på havnemolen! Fint med frisk havluft.

Derefter kører vi til Malahide by, hvor vi igen har tid på egen hånd i denne intetsigende by. Vi kunne have brugt tiden langt bedre med en senere afgang fra Dublin - evt. med et museumsbesøg på nationalmuseet, hvor der er gratis adgang.

Vi når frem til dagens eneste reelle attraktion Malahide Castle i god tid før det aftalte tidspunkt for omvisningen i familien Talbot’s hjem.

Da det endeligt bliver vores rejseselskabs tur, bliver vi formanet om ikke at fotografere og gennem en højttaler får vi forklaret, hvad de enkelte værelser indeholder og derefter ledt videre til næste rum. Vores rejseleder gør sit bedste for simultanoversættelse, således de der ikke forstår engelsk alligevel kan få lidt ud af omvisningen.

Overalt ses tunge møbler, pejse og høje træpaneler samt portrætter af familien og meget fortællende malerier (den tids fotografier).

Det sidste medlem af Talbot-familien havde ingen arvinger og da hun døde i 1973 havde slottet været i Talbot-familiens eje i 800 år. Slottet er således fra middelalderen og har oplevet lidt af hvert gennem årenes mange krige. Bl.a. var her 14 medlemmer af Talbot-familien, som spiste morgenmad sammen i The Great Hall før de drog i kamp i slaget ved Boyne i 1690. Ingen af dem vendte tilbage!

Efter rundvisningen serveres en meget lækker, rigtig irsk stuvning i slottets kælderrestaurant, og da vi fortsat har masser af tid, inden vi skal videre til lufthavnen, kan vi spadsere en tur rundt i parken foran slottet - der er ikke adgang til slotshaven - slå mave på græsplænen og/eller fordrive tiden med at læse en god bog.