334 IMG_1744.jpg
Rundrejse gennem

Grevskaberne Kildare og Kilkenny

Google Map...

Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Balfast. 

Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. og Nordirland ca. 2 mio.

Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km² og Nordirland ca. 14.140 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.240 km til Dublin

Tidsforskel: 1 time efter

Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Irland

Turistinformation: Nordirland

Engang et plager folkefærd

Vi hører bl.a. om, at Irland er 1,5 gange større end Danmark og at den seneste folketælling oplyser, at her bor 4,5 mio. mennesker. Engang boede her langt flere - op mod 8 mio. - men en række katastrofale kartoffelhøster flere år i træk i midten af 1800-tallet medførte hungersnød og mere end en mio. irere sultede ihjel.

Lige så mange emigrerede bl.a. til USA, og man mener, at der rundt omkring i verdenen lever ca. 60 mio. mennesker med aner til Irland.

Irerne har op gennem tiderne altid været et plaget og undertrykt folkefærd. Allerede i det første årtusinde blev klostre røvet af vikingerne på deres plyndringstogter, men vikingerne blev efterhånden trætte af at rejse frem og tilbage til Skandinavien og nogle slog sig ned på øen.

Dublin er bl.a. grundlagt af vikingerne i 840, ligesom byerne Cork, Wexford, Waterford m.fl. Endelsen "ford" kommer af det nordiske ord fjord.

Senere var det normannerne fra Nordfrankrig (som jo også stammer fra Norges vikinger, deraf navnet) og englænderne, der hærgede Irland. Helt galt gik det, da den engelske konge Henrik VIII gik imod katolicismen i midten af 1500-tallet, fordi han ikke kunne få Pavens godkendelse til sin skilsmisse.

Alt hvad der havde med katolicismen at gøre, blev plyndret og brændt ned.

Andre tog over. I 1600-tallet var det Oliver Cromwell, der myrdede titusinder af irlændere, da de forsøgte at rejse en opstand, og i slaget ved Boyne i slutningen af 1600-tallet var det den protestantiske Prins Vilhelm af Oranien, der besejrede kong James II. Orangeorden, der stammer fra dette slag, arrangerer hvert år marcher i Nordirland for at fejre sejren ved Boyne, hvilket også i vore dage skaber uro blandt de katolske irere.

De plagede irere gav dog aldrig op, og i 1937 blev Irland en uafhængig, overvejende katolsk, republik. Nordirland er dog fortsat en del af Storbritannien.

Middelalderbyen Kilkenny

Efter et par timers kørsel hen over den grønne ø, som ikke bare er grøn, men grøn i mange nuancer, er vi fremme i en af Irlands smukkeste byer - Kilkenny - der har alt, hvad en irsk by kan tilbyde.

Omgivet af grønne bakker med mosbegroede sten, en flod River Nore der stille løber gennem middelalderbyen, en borg med både have og park, smalle blomsterprydede stræder med shoppingmuligheder med alt fra kunsthåndværk til antikviteter, livlige pubber og gode restauranter samt Irlands næststørste katedral.

Kilkenny Castle

Så snart kufferten er parkeret på Hibernian Hotel, der ligger helt centralt i byen, spadserer vi de få meter hen til bygens borg - eller rettere slot - der blev bygget af normannerne tilbage i 1100-tallet ved Nore-floden.

Oprindeligt havde slottet fire mure, men den ene er fjernet og slottet genopbygget og renoveret, så det i dag fremstår meget smukt og kan besøges. Ind mod byen har slottet en blomsterprydet have med springvand og i modsatte side, hvor den 4. mur mangler, åbner slottet sig mod en større slotspark.

Over for indgangen til slottet ligger de gamle hestestalde, som i dag er indrettet til kunsthåndværkere og designere, og her findes National Craft Gallery med udstilling af forskelligt kunsthåndværk.

Går man videre gennem portene kommer man ind i familien Butlers have og klassiske hus. Kilkenny Castle tilhørte i flere generationer den rige Butler-familie.

Saint Canice’s Cathedral

Ud på eftermiddagen spadserer hele rejseselskabet op gennem hovedgaden High Street, forbi det gamle rådhus og den smukke købmandsgård Rothe House. Undervejs kan de forskellige pastelfarvede bygninger med fantasifulde forretningsskilte og fortællende facader betragtes.

For enden af gaden ligger St. Canice’s katedral oppe på en lille bakke. En lokalguide viser os rundt i katedralen og fortæller med sin spage røst kirkens historie, alt mens vores danske guide oversætter til dansk.

Det oplyses bl.a. at stedet har været helligt siden det 6. århundrede, hvor der på stedet lå et kloster. Katedralen er Irlands næststørste og er bygget mellem 1202 og 1285. Katedralens tårn faldt sammen allerede i begyndelsen af 1300-tallet og er ikke opbygget igen.

Da Cromwell i midten af 1600-tallet var på sin straffeekspedition, hånede han irerne ved at benytte katedralen som hestestald!

Uden for katedralen står et skorstenslignende rundt tårn fra 849. Fra toppen er der fin udsigt ud over Kilkenny.

Efter besøget spadserer vi rundt i de smalle stræder og finder endnu flere interessante steder – den gamle bymur, flere kirker og middelalderbygninger.

Irish Whiskey Heritage Centre i Midleton

Næste morgen fortsætter vores rundrejse sydover ad en af Irlands smukke turistveje, indtil vi støder på motorvejen M8 mod byen Cork. Vi besøger dog ikke Cork, men drejer fra mod Midleton, hvor der er omvisning på Jameson Irish Whiskey Heritage Centre.

De gamle bygninger dufter fortsat af bygmalten, som benyttedes til produktionen. Vi ser tørreanlægget og hører om forskellen på skotsk whisky og irsk whiskey (bemærk stavemåden for irsk whiskey), hvor man i Skotland tørrer byggen med røg, som giver den karakteristiske røgede smag, mens man her ikke tilsætter røg under tørringen.

Vi ser Irlands største vandmøllehjul og en gammel dampmaskine, som skaffede energi til produktionsapparatet.

Vi besøger destilleriet med verdens største destillationskar, der kunne rumme 144.000 liter malt, og hører, at irsk whiskey destilleres tre gange og derved bliver mere ren og blød i smagen.

Rundvisningen afsluttes med en smagsprøve på tre forskellige whiskytyper - den amerikanske bourbon, den skotske destilleret to gange og den irske Jameson.

Det er naturligvis muligt at købe både 12 års og 20 års whiskey med hjem, og er man entusiast, kan man såmænd købe en whiskey til 5000 Euro - men så følger der også to krystalglas med!

Efter besøget kører vi sydpå til havnebyen Kinsale, hvor der serveres frokost på fiskerestauranten The Spanieard, der ligger højt over havnen ca. 15 minutters gang fra centrum. Der er dog ikke tid til at se nærmere på byen, hvor der hvert år afholdes en Gourmet Festival of Fine Food, for vi skal videre nordvest på til byen Killarney.

By- og naturvandring ved Killarney

Knapt så middelalderlig som Kilkenny, men måske endnu smukkere beliggende er Killarney omgivet af grønne skovklædte bjerge. Fra vores hotel Riverside Hotel, der ligger lige ved floden, hvor fiskehejren står midt i den rislende strøm og fouragerer, er der kun ca. 30 - 40 minutters gang ind til Killarney National Park og borgruinen Ross Castle.

Borgen ligger ved søen Lough Leane og er et fint udflugtsmål for gående, cyklende og de mange som tager en hestevogn herud. Vi har intet dækkende vandrekort med og forhører os hos en af kuskene, der beredvilligt fortæller, hvilken vej vi skal gå.

Vi får en fin tur på stien langs søens østlige bred, hvor der i vådområderne mellem skovens træer vokser både gule iris og et utal af orkidéer. I det smukke aftenvejr er naturen omkring os - ikke mindst udsigten til de omkringliggende bjerge - betagende, og da vi når floden Deenagh River, følger vi den tilbage mod Killarney.

Her "rammer" vi den store St. Mary's Cathedral, ser Bispehuset, som ligger lige ved siden af, og går tilbage ad hovedgaden til Riverside Hotel, hvor vi bestiller sen aftensmad.

Spadsereturen er i alt på ca. 10 km og kan gøres på et par timer.                                                                  

Ring of Kerry

Killarney er et godt udgangspunkt for en af Irlands allersmukkeste turistruter rundt om halvøen Iveragh. Og ruten Ring of Kerry er da også så velbesøgt, at alle turbuschaufførerne er blevet enige om at køre samme vej rundt - mod uret. Herved minimeres trafikpropper på den smalle vej og det hele glider lettere.

På den ca. 180 km lange snoede rute kommer vi gennem et meget afvekslende landskab med bjerge, søer og havudsigt. Men vejret er ikke rigtigt med os her til morgen og da vi har formiddagens første stop ved Glenbeigh, regner det.

Her ligger restauranten The Red Fox, hvor formiddagens kaffepause holdes. Lige ved siden af ligger frilandsmuseet The Kerry Bog Village Museum, men da vejret er ustabilt, holder vi os inden døre.                                                                                                                                                 

Det frodige Irland

Da vi når ud til klippekysten ved Dingle Bay er regnen og skyerne forsvundet som dug for solen og resten af dagen har vi det mest vidunderlige vejr.

Vi er nu tæt på Atlanterhavet og den milde Golfstrøm, der gør det muligt for palmer at gro selv så højt mod nord. Det er nu ikke alene palmerne der imponerer. Her vokser vilde rododendron, mandshøje fuchsiaer og kæmpe gunnera mammutblad samt en masse andre blomstrende vækster.

I den lille landsby Waterville har vi et kort fotostop ved en nok så kendt filmmager, som havde denne landsby som sit foretrukne feriested.

Der var vist ikke mange i rejseselskabet, der havde forventet at se en statue af selveste Charlie Chaplin på strandpromenaden.

Irlands flotteste havudsigt

På sydspidsen af Iveragh-halvøen gør vi igen holdt for at nyde - som der står på skiltet: Irlands flotteste havudsigt - hvis altså det ikke lige er tåget!

Men det er langt fra tåget i dag og udsigten til Scariff Island og de foranliggende spredte øer og helt til Lamb’s Head er imponerende. Vi holder da også en længere frokostpause og har god tid til at nyde udsigten.

Senere fortsætter vi gennem landsbyen Sneem og stopper igen ved udsigtspunktet Lady's View med udsigt ned i The Black Valley, som slet ikke er sort, men frodig grøn med Killarney-søerne Upper Lake og Lough Leane samt nationalparken foran os.

Vi er tidligt tilbage på Riverside Hotel og bruger resten af eftermiddagen til endnu en bytur i Killarney, inden der om aftenen er fælles middag på hotellet.