The Gyreum - Irlands første ecolodge

Læs flere artikler om ferie i Irland på annevibekerejser.dk

The Gyreum - Irlands første ecolodge

Trænger du til afslappende dage i skøn natur på bæredygtig og miljørigtig vis, så har Irland også på den front meget at byde på.

Det er ikke noget nyt, at man kan bo dejligt i de irske landskaber - på alt fra nydelige bed and breakfasts og hoteller til palæer og sågar slotte. Men flere og flere steder er der kommet stort fokus på både at bygge, indrette og leve i overensstemmelse med miljøet. Bygge af træ, bruge miljørigtig energi og råvarer, dyrke økologiske grøntsager, sortere affald, kompostere og genbruge og i det hele taget belaste og "slide" mindst muligt på naturen.

Denne positive udvikling er i stærk fremmarch i Irland, der ellers blev hårdt ramt af finanskrisen. Men ikke mindst i dette grønne land inspirerer den voldsomt smukke natur da også til at tænke sig om, passe på den - og så i øvrigt nyde den med alle sanser, oven i købet med god miljøsamvittighed.

Jeg skal køre fra Dublin med min vært i Gyreum Ecolodge, Colum Stapleton. Han har været til konference i forbindelse med sit medlemskab af Irlands grønne parti og har lovet at tage mig med i sin bil, når en vigtig afstemning er overstået.

Vi ender med først at komme afsted lidt hen på aftenen, men når lige før midnat et smut ind på hans lokale pub i County Sligo i det vestlige Irland. Det er en pub, som i den grad lever op til alle forventninger om den typiske irsk landpub.

Spartansk indrettet, men fuld af god stemning og en masse glade mennesker, der har været til filmaften på pubben.
Vi får en varm og nysgerrig velkomst, naturligvis også en pint of Guinness, så vi når først frem til økolodgen ved halvto-tiden.

Selv i mørket kan jeg se, at den cirkulære bygning ligger og putter sig ind i landskabet. Indenfor kan man sagtens fornemme varmen og hyggen i det store fællesrum, selv om det er tomt, og efter et par "nice cups of tea" tørner vi ind.

Colum har sit eget værelse ved indgangen, og resten af huset fungerer som en form for "hostel" eller vandrerhjem med to sekssengs- og to dobbeltværelser. Når han har store grupper på besøg, slår han en form for telte op inde i fællesrummet, hvis vejret er for surt.

The Gyreum er Irlands første ecolodge, som har fået EUs Eco-label.

Fællesskab

Han har selv bygget Gyreum, der ligner en gigantisk yurt, som rejser sig ud af jorden. Med sin placering nedsunket i bakkerne er den beskyttet mod vind og vejr, og sove- og badeværelserne ligger ligesom inde mellem de indre stenvægge som hyggelige huler.

I den modsatte side af det store, runde rum ligger fælleskøkkenet, hvor man selv laver sin mad. Medmindre man har booket Gyreum til et bryllup eller en anden fest. I så fald kan man godt bestille catering, der varetages af diverse medhjælpere og naboer.

Gyreums epicenter er fællesrummet med geotermisk varme i gulvet, åbent ildsted og afslappet møblement. Stedet er ikke for folk, der helst vil holde sig for sig selv, men gerne ser ferien som en mulighed for at møde nye, interessante mennesker.

Her kommer alverdens typer

Naturligvis er her turister med lyst til at vandre og nyde naturen, men også mange grupper med fælles interesser og formål. Balletdansere i træningslejr, firmaer på teambuilding, musikere på årlig guitarworkshop, cyklister, spejdere, yogaklasser, korsangere (akustikken er fin) og mange flere.

Uden for sørger to vindturbiner for gulvvarmen, solfangere klarer det varme vand, og regnvandet opsamles i en 1500 liters tank og bruges til badevand og til toiletterne.

Vil du opleve et sted i pagt med naturen, støtte tanken om bæredygtighed, leve enkelt og fredeligt, vandre i bakkerne, lade tankerne fare og i det hele taget slippe hverdagen, så er Gyreum Ecolodge et rigtig godt bud. Indimellem må man gerne gå en tur på pubben i Castlebaldwin.

Gyreum er et godt udgangspunkt for at udforske Sligo og de tilstødende counties (grevskaber), Leitrim og Donegal allernordligst. Desuden ligger Nordirland lige om hjørnet. Og Atlanterhavet skal man da også se.

Det er ikke absolut nødvendigt, men meget praktisk at have en bil, for det er selvfølgelig meget nærliggende at udforske hele denne nordvestlige del af Irland.

Læs mere, også om den ugelange pilgrims-vandretur, som Colum Stapleton arrangerer hver måned på gyreum.com

Juhu for Nahoo

Lige over den usynlige grænse til county Leitrim finder man en lidt anden form for øko-lodge, hvor man bor bæredygtigt og idyllisk, men i høj grad også kan lade dig forkæle. Ikke på den højglanspolerede måde som i mange hotellers elegante spaer, men enkelt og midt i naturen.

Stedet hedder Ard Nahoo Health Farm og ligger halvanden kilometer fra den lille by Dromahair. Det er en rigtig familieoase, hvor børnene har god plads og masser af inspiration til at lege, mens forældrene kan nyde hot tub og infrarød sauna, dampbad, yogatimer og diverse former for massage.

Ægteparret Noeleen og Brendan Murphy har indrettet Ard Nahoo med to skandinavisk-inspirerede gæstehytter, "Holly" og "Willow", bygget i cedertræ fra County Donegal og isoleret med hamp. De huser op til syv personer, mens den tredje og mindre hytte kun har plads til tre.

Alle hytterne opvarmes af pillefyr, som foruden dejlig lune giver et hyggeligt lydspor til ferien. De forskellige behandlinger og yogaklasser fås i et separat hus, og længere omme på grunden bor parret selv med deres to børn. Noeleen er massør og yogalærer, og hun besluttede for otte år siden at lægge byen bag sig og opbygge sit "Eco Retreat". Det ligger helt for sig selv midt i en magisk natur, hvor nationaldigteren W. B. Yeats boede en del af sin barndom.

Her er etableret en vandrerute, det såkaldte Celtic Nature Trail, med mange forskellige træer, planter og blomster, som har haft betydning i keltiske myter, legender og folklore. En folder i hytterne fortæller om det hele, men man kan sandelig også bare gå ud og nyde turen, der slutter ved "Wise Woman Mandala", et sted for gående meditation!

Den nærliggende sø byder på et rigt fugleliv, og i det hele taget er her vildt og smuk, roligt og idyllisk på én gang.
Ard Nahoo er "grøn business" med høje etiske principper. Maden, som kan bestilles, hvis man ikke selv ønsker at lave den, er økologisk og om muligt fra lokalområdet.

Man sorterer sit affald, der komposteres og genbruges, elektriciteten kommer fra vindturbiner, og haverne er på økologisk land. Ard Nahoo er den første irske modtager af det europæiske miljøcertifikat, EU-blomsten.

Forkælelse

Hvad med en "Uische Hour"? Det er en tur i den såkaldte detox box, en sauna, som kører på infrarødt lys. Det ikke bare lindrer og reparerer ømme muskler, men forbrænder oven i købet mindst 900 kalorier på en halv time (loves det!).

Bagefter en tur i det udendørs varme bad (hot tub), endda med fin udsigt over landskabet.

Man kan også vælge massage, skønhedsbehandlinger, dampbad og yogaklasser. Imens sørger personalet gerne for at beskæftige evt. børn med cykler, legetøj eller en dvd.

Selv om priser sjældent er statiske og desuden kan være sæsonbetonede, så skulle det være sikkert, at to voksne og op til fem børn kan bo her i en uge for 650 euro (ca. 4.500 kr.) i juli og august 2010, 600 i andre måneder, og 395 euro (3.000 kr.) for en weekend. (2010-priser, red.).

Lyder tanken om en rolig og etisk familieferie i skøn natur som musik i dine øren, så er Ard Nahoo stedet.

Lavprisflyselskabet Norwegian flyver mellem København og Dublin mandag, onsdag og fredag. SAS flyver hver dag. Ryan Air flyver mellem Billund og Dublin.

Det er nemt at køre i tog til Sligo (under tre timer), men også praktisk at leje bil i Dublins lufthavn.

Læs flere artikler om ferie i Irland på annevibekerejser.dk