970 DSC04097.JPG
Storbyferie i

Dublin - med fest og farver

Rundt i Dublin

Efter ankomsten til Dublin kører bussen langs Liffey-floden og frem til St. Patric's Cathedral fra 1192. Her besøger vi Irlands største og meget imponerende katedral og fortsætter ud i den store Phoenix Park. Her har vi et kortere ophold ved det store kors, hvor Pave Johannes Paul II i 1979 holdt friluftmesse for mere end 1,2 mio. tilhørere.

Phoenix Park er blandt de største parkanlæg i verden (dobbelt så stor som f.eks. Central Park i New York) og blev oprindeligt anlagt som kongelig dyrehave med hjortevildt i 1600-årene. I dag rummer parken bl.a. Dublin Zoom med mere end 400 dyr, præsidentens residens og den amerikanske ambassadørbolig oma.

Samme eftermiddag er der tid til at se lidt af byen på egen hånd, men allerede næste dag er vi på en guidet spadseretur gennem byen, hvor vi begynder ved Garden of Remembrance - et monument fra 1966, der skal minde os om alle de som gav deres liv for Irlands frihed.

Her hører vi det irske sagn om Lir, hvis børn deres nye stedmoder tryllede om til svaner på grund af jalousi og som først efter 900 år atter blev til mennesker. De fortæller deres far sandheden om deres nye, onde mor, som han derefter tryller om til tåge ...

Vi fortsætter til O'Connell Street med O'Connell monumentet fra 1882 og med den 120 meter høje nål ”Spire of Dublin” fra 2003. Nålen er tre meter i diameter ved bunden og 15 cm i toppen.

Her kommer vi også forbi den nyklassiske bygning fra 1818, som huser postvæsnet.

 

Over floden til Molly Malone

Vi når frem til River Liffey, hvor flere skønne broer forbinder byen nord og syd for floden. Hver af broerne har sin egen historie og udformning, og navnene refererer ofte til byens historie.

Vi passerer The Ha'penny Bridge, der er Dublins ældste fodgængerbro. Denne smukke jernbro blev rejst i 1816 som Wellington Bridge, men fik sit kælenavn efter den afgift på en halv penny, som man frem til 1919 skulle betale for at passere broen.

Herefter kommer vi til kvarteret Temple Bar, der er Dublins pub-destination no. 1. Farverige bygninger med blomsterdekorationer omkranser de brostensbelagte gader.

Vi slutter denne guidede bytur ved den ikoniske bronzestatue af Molly Malone, der er elsket af enhver og som hver dag kom til markedet med levende kyllinger og muslinger. Denne halvt historiske/mytiske person døde under en af byens koleraepidemier. 

Og naturligvis har vi haft mulighed for at øve os på sangen om Molly Malone ”Cockels and Mussels” - som vores rejseleder har lært os på vejen mod Dublin - og som vi fremfører med liv og energi, så de omkringstående turister spærre øjnene op. De gæve vikinger er tilbage ... 

Middelalderområdet i Dublin

Resten af dagen er til egne oplevelser og vi har nu fået et godt indblik i afstandene mellem nogle af Dubling mange attraktioner. Vi spadserer tilbage mod Liffey-floden, som vikingerne sejlede op ad i 837 for at bosætte sig, og følger floden frem til middelalderområdet. 

Her ses en skulptur af et vikingeskib, som symboliserer begyndelsen på handelspladsen og den senere by Dublin. 

Det er også her at vi har byens gamle bymur som tilbage i 1000-åren blev påbegyndt og senere udbygget i 1204 som et egentligt fort der kunne forsvare byen.

Bag de tykke bymure finder vi Dublings ældste sognekirke St. Audoen's med rødder tilbage til 1190. Kirken med de gamle spidsbuer er et besøg værd og har også en lille, fin udstilling.

Vil man blive klogere på vikingetiden og middelalderen i Dublin er museet Dublinia stedet. Museet regnes for at være blandt Dubling topattraktioner.

Lige ved siden af ligger den enestående Christ Church Cathedral, der er Dublins ældste bygning oprindelig fra 1038 og hvortil pilgrimme har valfartet i omkring 1000 år. Det var her at Händels Messias blev uropført i 1742 ...

Dublin slot

Vi kommer frem til Dublin Slot, der var regeringsbygning under det britiske overherredømme indtil 1922 hvor den nye irske stat tog over.

Det er ikke en egentlig borg, selv om vi fortsat har det runde tårn - Wardrobe Tower - fra begyndelsen af 1200-tallet. Ved siden af tårnet ses det kongelige kapel fra 1814.

Trinity College - et ”must”

Et ”must see” i Dublin er Trinity College, der blev grundlagt i 1592. Midt på kollegiets gårdsplads står det luftige klokketårn Campanilen.

I det gamle bibliotek findes Book of Kells, der er rigt dekorerede bøger som indeholder de fire evangelier fra Det Ny Testamente og menes skrevet og tegnet af munke på øen Iona ud for Skotlands vestkyst i begyndelsen af 800-tallet.

 

Famine Memorial

Atter ved River Liffey går vi over Samuel Beckett Bridge, der er en af de nyere broer udformet som en irsk harpe, og fortsætter langs floden til en af de skulptursamlinger, som gør et stort indtryk på os - Famine Memorial. 

Mindesmærket er fra 1997 og viser os udhungrede mennesker, der skal minde os om den store udvandring efter hungersnøden i årene 1845-1849, hvor kartoffelhøsten gennem flere år slog fejl.

Mere end 1 million mænd, kvinder og børn sultede ihjel og yderligere 1,5 millioner mennesker var tvunget til emigrere bl.a. til Amerika. I dag har mange amerikanere aner tilbage til Irland.   

Mere kunst og kultur i Dublin

I det gregorianske kvarter, med de mange klassiske huse med fine døre finder vi også Merrion Square - endnu et af Dubling grønne åndehuller. I et hjørne af parken ses en kulørt statue af den store irske forfatter Oscar Wilde (1854-1900).

Fremme ved Grand Canal kan vi endnu se gamle sluser og den sti hvor heste har trukket pramme gennem kanalen. Denne vigtige vandvej, der forbinder det østlige Irland med floden Shannon og dermed det vestlige Irland, blev påbegyndt i 1759 og stod helt færdig i 1804.

Vi når også at gå en tur gennem National Gallery of Ireland (Det Irske Nationalgalleri), der åbnede sine døre i 1864 og som har mere ned 2.500 malerier og omkring 10.000 andre kunstværker fordelt på tegninger og skulpturer etc. Udover mange irske kunstnere omfatter samlingen værker af bl.a. Vermeer, Carvaggio, Picasso, van Gogh ...
Der er fri adgang til kunstmuseet.

Musik og riverdance hos The Merry Ploughboy

Ingen rejse til Irland uden irsk musik og riverdance, så vi benytter en aften til at besøge The Merry Ploughboy (Den Lystige Plovdreng). 

Fra vores hotel City West Hotel køres vi lidt uden for byen og får serveret en god middag, inden dygtige musikere leder os gennem aftenens irske musiktradition. Dertil nyder vi nogle af landets bedste dansere som giver opvisning på deres eminente talenter.

En rigtig god måde at afslutte en rundrejse i Irland på ...