Marseille, en blomstrende by i Sydfrankrig
Log ind Log ind
Marseille - en blomstrende by

Marseille - en blomstrende by

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Frankrigs Turistråd

På denne ferie i Frankrig besøger jeg landets næststørste by Marseille, der er hovedstaden i Provence Alpes-Cote d’Azur.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Masser at tilbyde turister

Nu skal du ikke tro på alt hvad du læser - selv ikke gode rejsebøger - der fortsat betegner Marseille som en nedslidt, beskidt og farlig by. I de seneste år er der gjort en kæmpeindsats for at sanere de værste slumkvarterer og i dag fremstår byen såmænd hverken farligere eller mere beskidt end f.eks. København. Hovedstaden i Provence Alpes-Cote d’Azur - Frankrigs ældste og næststørste by - blev endog udpeget som Europæisk Kulturhovedstad i 2013. Marseille strækker sig over et stort geografisk område med lav bebyggelse uden egentlige højhuse, som kendes fra andre millionbyer og er et multietnisk samfund bestående af de oprindelige franskmænd, men også af afrikanere og arabere m.fl. som på forbilledligvis har forstået at integrere sig med hinanden, så der ikke findes ghettoer i byen. Her er det lige så trygt at færdes som i andre storbyer - og så har Marseille masser at tilbyde turisten. 
Den gamle naturhavn Vieux Port, som grækerne grundlagde år 600 f.Kr., har på begge sider af havnebassinet plads til op mod 3.500 lystsejlere og her er restauranter samt hoteller i de maleriske huse.

Havnen i Marseille

Havnen i Marseille

Fiskemarkedet i Marseille

Du behøver slet ikke at være så tidlig på færde for at se fiskemarkedet på kajen for enden af havnen. Fiskerne lander først deres fangster ved otte-tiden og fiskemarkedet varer helt til kl. 11. Naturligvis er der mest at se i starten, når udbuddet er størst og franskmændene gør deres indkøb. Et utal af fisk i strålende farver, som man slet ikke troede eksisterede, lægges frem og ser indbydende ud. Nogle af dem. Andre ser noget drabelige og mærkværdige ud. Et par meterlange tun kommer under kniven og skæres ud til gigantiske tunbøffer. Her kan du få alt fra havet incl. snegle, muslinger, hummere og andre skaldyr - kort sagt alt hvad du har brug for til at lave sin fiskesuppe - den berømte bouillabaisse.
Længere henne ad kajen er der rejst boder, hvorfra der sælges alt andet som f.eks. sæbe, kosmetik, olivenolie, balsamico, smykker o.m.a.

Fiskemarked på havnefronten

Fiskemarked på havnefronten

Byvandring i Marseilles gamle bydel Le Panier

Du kan naturligvis gå rundt i byen på egen hånd og støtte dig til diverse rejsebøger og kort, men du kan også vælge at lade dig lede af en guide. I Marseille findes en gruppe entusiastiske borgere, som brænder for deres by og omegn, og deres organisation Marseille Provence Greeters tilbyder gratis guidning i byen og i naturen omkring Marseille. Efter rundvisningen kan du så give guiden drikkepenge efter eget ønske. Du kan naturligvis også henvende dig på turistkontoret og komme med en professionel guide. Begge ordninger tilbyder engelsktalende guider.

På guidet byvandring kommer du bl.a. forbi klassiske bygninger, gamle ruiner, palæer og åbne pladser

På guidet byvandring kommer du bl.a. forbi klassiske bygninger, gamle ruiner, palæer og åbne pladser

Den antikke Havn

Spadserer du lidt væk fra hovedgaden La Canebiere, hvor turistkontoret er, kommer du frem til den antikke havn som ligger foran Det Historiske Museum. Her viser udgravningerne, hvor den første kaj lå - bygget af grækere i bunden af den lange naturhavn. Senere overtog romerne som bekendt næsten hele Gallien og anlagde veje fra havnen og ud i omverdenen. Du kan endnu fornemme disse veje, der går i lige linie fra havnen f.eks. Grand Rue, som du kan spadsere op ad.

Ruiner fra den antikke havn i Marseilles

Ruiner fra den antikke havn i Marseilles

L’Hotel de Cabre - byens ældste hus

På hjørnet af Rue Bonneterie står et ældre treetagers hus klinet op ad en nyere bygning. Huset L’Hotel de Cabre er fra 1535 og Marseilles ældste bygning. Det blev mirakuløst skånet under 2. verdenskrig, hvor tyskerne i vinteren 1943 sønderbombede Marseille. Huset stod tidligere på den anden side af gaden, men blev flyttet til sin nuværende placering for at gøre plads til gaden. 

L'Hotel de Cabre er Marseilles ældste treetagers hus

L'Hotel de Cabre er Marseilles ældste treetagers hus

Le Panier

Hele den gamle bydel er saneret, slum revet ned og lyse, åbne pladser - mange med udsigt til havnen - etableret. Ind i mellem de bestående beboelsesejendomme støder du på prægtige palæer som f.eks. Pavillon Daviel byens tidligere domhus fra 1700-tallet med smedejernsbalkonen, hvorfra dommene blev læst op for folket. I dag benyttes bygningen til kommunekontorer. Går du op ad de slidte trapper til selve Le Panier, kommer du ind i de smalle gader, hvor folk fortsat bor tæt og hvor vasketøjet hænger ned fra vinduerne over dig og fanger den smule sol, der kan nå ned i gadeniveau. Her er så smalt, at biler ikke kan køre alle steder. Pittoreske gader med hyggelige, små caféer, kunsthåndværkere og butikker, hvor du kan gå på opdagelse, pryder stedet. Selv om du er i en storby, er luften frisk og ren. Her er ingen smog tæt ved Middelhavet.

Blandt de fine bygninger finder du Pavillon Daviel

Blandt de fine bygninger finder du Pavillon Daviel

Bag dig kan du skimte det originale klokketårn fra kirken Notre-Dame des Accoules. Sognekirken er den ældste i Marseille, men blev ødelagt under revolutionen, så det du ser i dag er fra 1800-tallet. En grøn plads åbner sig foran dig. Her lå engang en mølle, hvis øverste del du fortsat kan se. I dag er her et second-hand marked på Place des Moulins. Ellers ses typiske fortovsrestauranter, hvor franskmænd og turister nyder en kop kaffe, inden det går videre.

Smalle stræder i bydelen La Panier

Smalle stræder i bydelen La Panier

Centre de la Veille Charité

Marseilles tidligere hospital tog sig engang af de fattige og hjemløse samt de mange som flygtede til byen under krigene i sidste halvdel af 1600-tallet. Hospitalet blev påbegyndt i 1670, men stod først færdigt i 1745 og har spartanske ydremure, men er indvendigt prægtigt med flotte arkader i tre etager. Dominerende er dog den romersk-barokke æggeformede kuppel på kapellet midt i komplekset. I dag fremstår stedet som et af Marseilles mest attraktive og harmoniske bygningskomplekser og benyttes som kulturcenter med bl.a. forskellige museer.

Centre de la Veille Charité

Centre de la Veille Charité

Katedralen La Major

Marseilles største kirke Catedrale La Major ligger på en åben plads. Det imponerende bygningsværk stod færdigt i 1894 med mørke og lyse limsten, der skaber et fint mønster i katedralen, og med tårne inspireret af minareter, som leder tanken hen på Mellemøsten. Jo, araberne har også været her.

Catedrale La Major

Catedrale La Major

Panoramaudsigtspunkt ved Fort Saint-Jean

Fremme ved havnen kan du gå op på en udsigtsplatform, hvor udsigten er imponerende. Du har hele den gamle havn for dine fødder med alle lystfartøjerne. Du kan betragte begge forter, som "passer på" indsejlingen til Marseilles havn. Du har Fort Saint-Jean nærmest og det endnu større Fort Saint- Nicolas på den anden side af havneindløbet. Men forterne blev slet ikke bygget som forsvarsanlæg. Tværtom. Det var Kong Louis XIV, der i 1660’erne ikke kunne få borgerne i Marseille til at betale skat, så han byggede det store fort for at tvinge skattebetalingen ud af dem. Ellers ville han beskyde Marseille! Oppe på udsigtspunktet ligger Saint-Laurent Kirke med et tårn fra 1600-tallet, der er listet som et historisk monument.

Havneindløbet set fra Fort Saint-Jean

Havneindløbet set fra Fort Saint-Jean

Hotel de Ville

Tilbage langs havnen passerer du byens nuværende rådhus Hotel de Ville fra 1673 med en buste over balkonen af Kong Louis XIV som symbol på datidens kongelige magt. Man kunne forvente at her ville være en levende rådhusplads, men det er her ikke. Kystvejen går lige forbi under rådhuset. Men bygningen er et studie værd. 

Marseilles rådhus Hotel de Ville

Marseilles rådhus Hotel de Ville

Basilikaen Notre-Dame de la Garde

Syd for havnen rejser et bjerg sig midt i byen og på toppen ligger basilikaen Notre-Dame de la Garde og vogter over byen. Du kan gå derop, hvis du orker, det tager en god halv time. Eller du kan tage turisttoget eller en bus eller taxa. Men du skal derop for udsigten er imponerende og katedralen overdådig. Gå rundt på platformen og få 360 graders udsyn over Marseille og den ydrehavn, hvor bl.a. øen If kan ses. Øen blev tidligere brugt som fængsel og blev verdensberømt med romanfiguren Greven af Monte Cristo. Besøg så krypten under katedralen og tænd et lys. Gå derefter op ad trapperne og ind i den vældige katedral og nyd de smukke mosaikker, som pryder loft og vægge.

Basilikaen Notre-Dame de la Garde ligger højt over Marseille

Basilikaen Notre-Dame de la Garde ligger højt over Marseille

Bouillabaisse på Restaurant Miramar

Miramar går for at være stedet i Marseilles, hvor du får den bedste - og den originale - bouillabaisse. Denne fiskesuppe er kogt på mindst 12 forskellige fisk og skaldyr. Mens du venter på at fiskene klargøres - det tager lidt tid at tilberede helt friske fisk - serveres trøfler på toast pyntet med god balsamico. Restaurantens chef Christian Buffa, fortæller hvorledes hans mor lærte ham at tilberede bouillabaissen og at han ikke er tilhænger af de fine, små kunstværker som mange restauranter serverer nu om dage. Her skal det være enkelt og man skal være mæt, når man går herfra. Først serveres suppen - fiskefonden - hvortil du kan spise croutons smurt i hvidløg og rouille, en krydret mayonnaise. Derefter deles fiskene og serveres på samme tallerken i fiskesuppen. Hertil serveres lokal vin. Man kan ikke sige andet, end at bouillabaissen var som den skulle være.

Restaurant Miramar finder du nede ved havnen

Restaurant Miramar finder du nede ved havnen

På denne tur rundt i Marseille nåede jeg kun at se en lille del af denne blomstrende by og har masser til gode, som jeg glæder mig til at stifte bekendtskab med næste gang jeg kommer til byen. For det gør jeg.

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig