Kør-selv-ferie: Miljøreglerne strammes i Tyskland

Læs flere artikler og se Tv-klip fra rejser i Tyskland her

Miljømærkaterne fås i grøn, gul og rød, og hver farve angiver niveauet for køretøjets miljøbelastning ud fra Euronormen. Grøn miljømærkat får den mest miljøvenlige kategori med EU-udstødningsnorm IV, V eller VI. Gul miljømærkat får køretøjer, der opfylder kravene til EU-udstødningsnorm III. Rød miljømærkat får køretøjer, der opfylder kravene til EU-udstødningsnorm II. Miljøzoner er indtil nu indført i omkring 40 tyske byer bl.a. Frankfurt am Main, en del af byerne i Ruhrområdet, Düsseldorf, Köln, Bonn, Heidelberg, Freiburg og Stuttgart.
Hamburg, Lübeck, Rostock, Dresden og Leipzig har endnu ikke indført miljøzoner.

Fra 1. januar 2010 har flere byer skærpet kravene, således at kun biler, der er forsynet med en grøn miljømærkat, må køre ind i centrum. Det gælder byerne Berlin og Hannover.
I Bremen og Münster er kun gul og grøn miljømærkat tilladt, og fra oktober 2010 er også kun grøn og gul miljømærkat tilladt i München.
I Berlin omfatter miljøzonen et område på ca. 88 kvadratkilometer i den indre by inden for S-baneringen.

Det skal understreges, at der ikke i Tyskland er en generel pligt til at have miljømærkat, det er kun hvis man vil køre ind i områder med restriktioner man har pligt til at have den.

I Danmark kan miljømærkaterne købes hos Applus Bilsyn, og hos FDM. Mærkaterne bliver forsynet med bilens indregistreringsnummer og er gyldige overalt i Tyskland i hele bilens levetid, men skal dog udskiftes, hvis bilen omregistreres. Mærkaterne koster mellem kr. 140,- og 170,-.

Læs flere artikler og se Tv-klip fra rejser i Tyskland her