Gode råd: Friheden ved at leje en autocamper

Med de danske autocamperregler er det fortsat en stor investering for de fleste danskere at blive den lykkelige ejer af en autocamper. Det betyder dog ikke at autocamperferie skal afskrives, for ved at leje, er ferieformen inden for rækkevidde. Begrebet Fly´n Camp – flyv og camperer - går i al sin enkelthed ud på, at man flyver til destinationen og derfra lejer autocamperen. Det store boom inden for lavprisflyselskaber gør, at man for ganske få penge kan flyve til de fleste store byer i Europa og derfra leje en autocamper. På den måde sparer man for det første en til to dages transport, men også penge.

Kært barn mange navne

Autocamper er det danske ord for motorhome, men autocamper kan også hedde RV (Recreational Vehicle). Dette ord bruges primært i Nordamerika og til dels i Australien og New Zealand.

Flere steder bruges ordet mobilehome, men det kan forveksles med campingpladsernes flytbare udlejningshuse med et specielt design. Mobile Living er også et ord, der forbindes med autocamperferie. Søger man f.eks. på google er det mest brugte ord "motorhome".

I god tid

På de fleste destinationer kan det anbefales at være i god tid med at bestille sin rejse. Det betyder ofte 12-6 måneder før afgang for at være sikker på, at flybillet og autocamperleje kommer til at passe sammen. Alle destinationer i denne artikel er populære rejsemål, så der er rift om pladserne og endnu mere i de lande, hvor sæsonen er kort f.eks. Alaska.

Alt i en

I en autocamper har du alt det, som du også har hjemme, bare på mindre plads. Sovepladser, stue, køkken med komfur og køleskab, badeværelse med toilet og brusekabine. Autocamperen er udstyret med varmeapparater. En udlejningsvogn vil typisk være udstyret med køkkengrej, viskestykker, sengetøj, dyner, puder og håndklæder samt campingudstyr som stole og bord. Husk dog at tjekke med udlejningsselskabet. Du skal altså kun medbringe dine personlige ting.

Spar penge i længden

Autocamperleje kan alt efter valg af model let løbe op i 1.200 kr. pr. dag + forsikringer. Det er dyrt i forhold til leje af almindelig personbil, men regnestykket slutter ikke her. Man skal kigge på døgnforbruget. Med autocamper sparer man penge på overnatning. I mange lande kan man overnatte fra 100 kr. pr. nat pr. autocamper. På kommunale pladser uden faciliteter går priserne helt ned til 25 kr. Dem kan man fordel overnatte på, indtil man for brug for at fylde frisk vand på og tømme sit spildevand. Alle faciliteter findes i autocamperen. Man sparer også penge på mad, når man selv vil stå for det.

Ikke altid en fordel

På internettet er der for selvstændige rejsende rig mulighed at sammensætte og bestille sin ferie, men det er ikke altid en fordel – hverken praktisk eller økonomisk. Rejsebureauer opnår ofte bedre priser, fordi de er fast kunde. Ved køb gennem rejsebureau kan man få mere rådgivning, hvilket også er en fordel, hvis sproget kniber. Mange internationale hjemmesider kan være ret uoverskuelige, så man ikke er hel sikker på, hvad man har købt.

Ferie for alle

Når man er aktiv campist i forvejen, kan man med stor fordel flyve til drømmedestiantionen som f.eks. Australien og så "tage" sin favoritferie med. Kender man til camping i forvejen, er det kun ganske få og ukomplicerede tilpasninger, der skal til. Er man nybegynder kan man trøste sig med, at man får grundigt gennemgang af alle autocamperens funktioner inden afgang, lige som man på campingpladserne sagtens kan spørge sig frem hos naboer og lejrchefer.

På den måde skal man ikke bekymre sig om det praktiske, men bare nyde ferien. I Danmark har mange en opfattelse, at autocamper er for ældre ægtepar, men det er langt fra sandheden. Autocamper er fortræffelig til børnefamilier, hvor man i endnu højere grad har brug for friheden til at stoppe undervejs og have alt lige ved hånden.

Et godt tip

Hvis du er i tvivl om denne ferieform er noget for dig, så prøv evt. med en weekend i Danmark før afgang.