Gasforbrug på vintercamping

Et af de ofte stillede spørgsmål, når man skal på vintercamping, er, hvor meget gas man skal regne med at bruge. Motor har testet 4 forskellige størrelser campingvogne under de samme klimatiske forhold, nemlig på en vintertur til de østrigske Alper. Testen er foretaget over 5 dage.

Der er flere omstændigheder, der afgør hvor meget gas man skal bruge på en campingtur om vinteren. En ting er, hvordan campingvognen er isoleret, hvilken type varme der er i den og hvilken temperatur man ønsker inde i vognen. Hertil kommer de temperaturmæssige svingninger uden for samt hvor meget gas man anvender til madlavning og f.eks. køleskabet. Endelig har kravene til tvangsudluftning pr. person også en ret stor betydning for, hvor meget varme, der skal produceres. Og der er mere endnu.

Hvilke campingvogne var med i testen

Alle campingvogne er isoleret på samme måde og opholdstemperaturen inde i campingvognene er om dagen holdt på ca. 22 grader og om natten på ca. 18 grader. Der var Isabella Universal fortelte i størrelsen 2, 40 til 3,60 på alle 4 campingvogne. Alle vogne har brugt BPs 10 kilos gasflasker.

Klik på nedenstående (WORD) fil for at se de medvirkende campingvogne.

http://www.masterpiece.dk/UploadetFiles/206/25/Hvilke_campingvogne_var_med_i_testen.doc

Temperaturerne ude var således

Klik på nedenstående (WORD) fil for at se udetemperaturerne i perioden.

http://www.masterpiece.dk/UploadetFiles/206/25/Temperaturerne_ude_var_s_ledes.doc

Overfladetemperaturer i campingvognen

Overfladetemperaturer i campingvognen ved en temperatur på 22 grader inde og – 5,5 grader ude. Gennemsnit af alle 4 vogne. Målingerne skal tages med visse forbehold fordi det er svært at finde helt neutrale målepunkter, der ikke er påvirket af kulde fra vinduer eller varme fra radiator. Den mest neutrale måling er loft ide og ude.

Klik på nedenstående (WORD) fil for at se udetemperaturerne i perioden.

http://www.masterpiece.dk/UploadetFiles/206/25/Temperatur_flader.doc

De største kuldebroer i campingvognen er uden tvivl vinduerne og tagluger, så jo flere og større vinduer, jo større varmetab. Vogn 1 har selvom det var den største vogn kunne spare en del på gasforbruget ved at have gardiner og myggenet ned hele dagen. Når vogn 2 har brugt forholdsvis mere gas end de andre vogne skyldes de primært madlavningen hver aften.

Forskellen mellem gasforbruget på vogn 3 og 4 skyldes, at den vandbårne centralvarme i vogn 4 giver en mere jævn opvarmning i campingvognen, og det formindsker forbruget en lille smule. At der har været fortelte på alle 4 vogne påvirker det samlede gasforbrug i væsentlig grad. For det første isolerer forteltet på den side af campingvognen, hvor det står, men det er også en betragtelig varmesluse, når man går ud og ind af vognen.

Dansk Camping Union anbefaler, at man gennemsnitlig skal regne med 150 gr. gas pr. time på en vintercampingtur, hvilket denne test også viser, passer det meget godt, men altid med forbehold for de forhold man camperer under og i hvilken campingvogn.