Med autocamper gennem krig og kærlighed i Normandiet i Frankrig

Læs flere artikler og se Tv-klip fra rejser i Frankrig her

Den 6. juni 1944 invaderede de allierede Nordfrankrig. Det blev et afgørende vendepunkt under 2. Verdenskrig. En kyststrækning på 70 km, der var en del af den imponerende Atlantvold fra Spanien til Nordkap, blev det område de allierede valgte til angrebsområde. Det blev den største landgang i verdenshistorien.

Det som fascinerer, er for det første omfanget af landgangen, men også hele overraskelsesmomentet i den. Det ville ikke kunne finde sted i dag pga. vores højteknologiske hjælpemidler. Som turist i området kan man få et historisk vingesus ved at besøge de mange forskellige steder langs kysten lige fra kirkegårde til områder med bombekrater og sønderskudte bunkers.

Vores første stop er ved Pegasus broen og cafeen af samme navn, der ligger lige ved siden af. Det er det første hus, som blev befriet under krigen. I dag bestyres den af datteren Arlette Gondrée og må siges at være et meget specielt sted. Man må ikke fotografere stedet, så den stemningsfyldte lille cafe med 5 små borde og masser af effekter fra krigen, kan kun opleves ved at besøges.

Ret interessant i en tid, hvor vi får alt serveret i vores stuer gennem Tv og internet. Madame Gondrée fortæller gerne om natten, hvor de allierede gik i land og hendes land blev befriet. Man kan køre langs hele kysten og stoppe ved de steder, man har lyst til. Der er godt skiltet og de fleste steder er der også gode muligheder for at parkere.

Campingpladserne ligger som perler på en snor i hele området, og man kan selv bestemme om det skal være på chateau-campingpladser (ved slotte) med fire stjerner eller camping municipal (kommunale pladser). Kører du med campingvogn er det lettere at finde en plads og bruge den som udgangspunkt.

Vi kørte i autocamper og valgte at tjekke ud om morgenen, køre efter næsetippen, opleve i løbet af dagen og så finde en ny plads i det område vi var nået frem til. På den måde har man også den optimale frihed til at rejse så langt man gider den dag og ikke mindst stoppe, hvor man vil. Ulempen er, at man skal pakke sammen hver morgen. Ikke at det tager lang tid.

Kærligheden til Normandiet er let at få. Naturen er umådelig smuk og varieret. Kysten med de vidstrakte sandstrande og landskaber med bløde grønne bakker. Mange æbleplantager til produktion af de franske specialiteter Cider, Pommeau og Calvados, der drikkes ved mange lejligheder. Floderne snor sig gennem det flade landskab, der til tider også rejser sig lodret fra marken.

I de fleste store og mindre byer er der marked mindst en gang om ugen, hvor specialiteter som alt godt fra havet, saltede og søde crêpes (pandekager), oste af enhver art, frisk frugt og grønt kan handles til rimelige priser i stemningsfyldt atmosfære. Så kærligheden består i en historisk rejse, der virkelig sætter tankerne i gang, en rejse gennem smuk natur i et område, hvor du aldrig går sulten i seng, med mindre det er din egen skyld

Yderligere oplysninger om denne ferie i Normandiet

Ved Arromanches boede vi på en autocamperholdeplads uden faciliteter.

D-dagen (den længste dag)
4.000 landgangfartøjer
1.000 mindre fartøjer
900 handelsskibe fyldt med soldater
5.500 tanks
2.500 bombefly
3.500 jagerfly
ca. 25.000 tropper gik i land den første nat

Besøg også:
Churchills havn i Arromanches-les-Bains
Den amerikanske Kirkegård i Colleville
Pointe du Hoc
St. Marie du Mont – monument for 800 danske søfolk
La Tapisserie i Bayeux
Honfleur i La Côte Fleurie
Evt. endagstur til Le Mont St. Michel
Osteruten gennem bl.a. Camembert

Læs flere artikler og se Tv-klip fra rejser i Frankrig her