Campingferie invasionskysten i Normandiet (5/6): Invasionskystens seværdigheder

Læs flere artikler og se Tv-klip fra rejser i Frankrig her

Det umulige blev muligt

Invasionskysten strækker sig over ca. 70 kilometer. Hele kysten og et godt stykke ind i landet blev angrebet og i dag er der masser af minder fra den storstillede militære operation. Det som gør invasionen så spændende, er bl.a. at der hverken før eller siden er blevet istandsat et angreb af dette omfang. Overraskelsesmomentet var ubeskriveligt, fordi det ganske enkelt ikke burde kunne lade sig gøre. Tidevandsforskellen er så stor, at man ikke kan sejle tæt nok på land. Men alt dette havde allierede regnet ud på genial vis. Kysten blev delt op i Utah og Omaha mod vest blev erobret af amerikanerne og Gold, Juno og Sword mod øst af englænder, canadier og polakker.
Vi starter fra øst.

Arromanches les Bains – den imponerende havn

Ved kystvej D514 ligger byen Arromanches nærmest gemt bag høje skrænter. Her anlagde de allierede en havn "Port Winston" bestående af enorme flydende betonplatforme, der var fabrikeret i England før selve invasionen. Det geniale er, at de 146 store sænkekasser fulgte tidevandets niveau og fungerede som bølgebrydere. De fleste ligger der stadig. Ved lavvande kan man gå til de, der ligger tættest på land. I Arromanches ligger også Musée du Débarquement, hvor hele historien fortælles i tekst, foto og film.

Colleville – den amerikanske kirkegård

Amerikanerne har altid formået at gøre noget stort og flot ud af hændelser, der får følelserne frem i os. I Colleville-sur-Mer ligger kirkegården, Cimetiére St-Laurent, hvor 9386 amerikaner ligger begravet. Over 14.000 andre amerikanere blev transporteret hjem til USA og de efterladte. Det, der fascinerer så enestående på kirkegården, er de 9386 hvide marmorkors, der står i lange lige rækker, uanset hvor man ser dem fra.

Mindesmærket på kirkegården er en 6,7 meter høj statue "Spirit of American Youth" til ære for de mange unge soldater, der mistede livet under invasionen og dagene efter. I "De savnedes Have" bag statuen er 1557 navne skrevet på en lang væg af marmor. De blev enten ikke fundet eller kunne ikke identificeres.

Andre kirkegårde

Alle større lande, der deltog i invasionen, har kirkegårde i området. Der er altså både canadiske, engelske og polske. Men der er også store tyske kirkegårde, der er et besøg værd.

Pointe du Hoc – endnu en slagmark

Det sted, der giver det bedste billede af slagmarken, er Pointe du Hoc. Det store område ligger stort set, som da amerikanerne og canadierne forlod det 8. juni 1944 efter tyskerne var besejret. Kampområdet er fyldt med bombekratere, sønderskudte bunkers og efterlader et grusomt minde fra det, der skete. Det ligger på et plateau 30 meter over havet. Helt ude på klippekanten står et mindesmærke bestående af en granitpille på en bunkers til mindre om de canadiske soldater, der kæmpede og faldt på den 30 meter høje klippe.

Suveræn autocamper - holdeplads

Helt tilfældig finder vi en autocamper holdeplads lige før Arromanches med en fantastisk udsigt ud over Port Winston. Først tror vi bare det er en parkeringsplads, men finder ud af at man kan overnatte for 2 Euro (ca. 15 kr.). Der er ingen faciliteter og ingen strøm, men vi har det hele i autocamperen, så vi kan sagtens undvære almindelige campingpladser et par dage, mens vi kører rundt i området. Det er ikke andet en an græsplæne til gengæld er udsigten uovertruffen over Arromanches.

Igen sidder vi foran autocamperen aftensmaden, udsigten og hinanden.

Andre seværdigheder langs Invasionskysten

St. Marie du Mont – til minde om 800 danske soldater, der deltog i invasionen, Ste-Mère-Église – her hang en faldskærmssoldat i 4 timer i byens klokketårn. Det er den første by, som blev befriet under invasionen.

Læs flere artikler og se Tv-klip fra rejser i Frankrig her