Campingferie invasionskysten i Normandiet (4/6): Marked i Bayeux

Læs flere artikler og se Tv-klip fra rejser i Frankrig her

Bayeux – en herlig ferieby

Ud over at være venskabsby med Viborg, er Bayeux i det hele taget en by, der kommer ud over landets grænser. Byen er mest kendt for (La Tapisserie de la Reine Mathilde) eller Bayeux-tapetet. Et 70 meter langt hørlærred, der er broderet med motiver fra Vilhelm Erobrerens Togt til England i 1066. Det findes i Musée de la Tapisserie de la Reine Mathilde ved domkirken.

Ude på gaden er der masser af folk på gaden. For i dag er der marked i Bayeux. Det er der i alle franske byer med respekt for sig selv mindst en gang om ungen og ofte to gange. Især om sommeren og i større byen.
Så vi skal på marked.

Fantastiske markeder

At gå ind på en fransk markedsplads er som at træde ind i et overflødighedshorn at fantastiske dufte, råvarer at høj kvalitet og farver, så øjnene de frydes. Markedet er som regel delt op i forskellige afdelinger. Tøj, sko, kurve for sig. Dyr et andet sted og blomster et tredje. Det største område er også det bedste. Det er her man finder alle de gode franske specialiteter.

Vi er i "osteland"

"Det er umuligt at skabe sammenhold i et land, der har 265 forskellige slags oste", skulle general de Gaulle have udtalt. Men rent faktisk er der officielt 365 forskellige ost eller sagt på en anden måde. En ost til hver dag i året. Serverer man ost skal der efter franske standarder være lige så mange forskellige slags oste på bordet, som der sidder personer. Men det er heller ikke svært at finde. Det, der er svært, er, at finde og udvælge dem man kan li´. På marked er det meget normalt at man smager før man køber. På den måde kan man smage sig frem til de rigtige. Man kan også nøjes med at købe små stykker, så man kan smage flere.
Gode oste fra Normandiet er Camembert, Livarot, og pont l´Eveque.

Men vi skal også finde

Ost er ikke nok til en veldækket fransk bord. Der skal også brød, pølser, vin, frugt, salat, yoghurt, kaffe og chokolade. Så det tager tid at handle, men det er med stor fornøjelse, hvis du spørger mig. Intet er pakket ind i plastik, man betaler med penge, prutter om priser, rører, smager, dufter sig frem til det man vil have med hjem i autocamperen. Sådan vil jeg gerne handle hver dag. Priserne er ofte lidt højere end i supermarkeder, men kvaliteten er langt over. Er du på marked flere timer, bliver varerne ofte sat lidt ned hen mod lukketid.

Så skal det nydes

Når den første nydelse ved at udvælge og handle er godt i hus, er det blevet tid til at nyde de gode varer. Efter min smag skal man lægge alle de gode varer på bordet og så ellers bare smovse sig gennem og smage på de forskellige ting. Skulle vi have spist på fransk maner, skulle kød, ost med mere have været serveret hver for sig – ret efter ret. Vores franske venner Christian og Mathé, der besøger os i autocamperen, er begejstrede for den fransk-danske blanding af god mad og dansk hygge.
Vi sidder mange timer ved bordet. Det er to år siden vi har set hinanden sidst, så der er nok at tale om. Og vi går heller ikke sultne fra bordet.


NB: Der er i øvrigt suveræn god plads midt i autocamperen til fire voksne og et barn. Der er fire sidepladser ved bordet, men det kan trækkes ud så sofaen overfor også kan tages i brug.

Læs flere artikler og se Tv-klip fra rejser i Frankrig her