Campingferie invasionskysten i Normandiet (1/6) - Étretat, Deauville og Trouville

Læs flere artikler og se Tv-klip fra rejser i Frankrig her

At vende tilbage

Der er mange ting, der gør jeg elsker at vende tilbage til Normandiet. For det første er det mine gode venner dernede. Det gode franske køkken, naturen og sidst men ikke mindst Invasionskysten og de mange minder fra D-dagen 6. juni 1944 trækker også. Klimaet er meget behageligt og minder ret meget om Danmark. Om sommeren kan man sagtens få rigtig fine dage med strålende vejr, der lægger op til en strandtur, men går man 100 % efter solferie, er det en god ide at fortsætte til Sydfrankrig.

Camping giver frihed

Det er anden gang Rasmus og jeg camperer i Normandiet. Sidste gang var med campingvogn på krogen. På denne tur er vi i autocamper, og umiddelbart virker det som om det passer os bedre, fordi vi kommer til at flytte os meget fra sted til sted. Vi vil køre et stykke næsten hver dag, og følge kysten. Stoppe de steder, hvor vi vil se noget eller trænger til en pause. Med Mathias i bilen ved vi aldrig helt hvad der sker…

Vejen til Normandiet

Går man efter kysten kan man med fordel køre gennem Rouen og over Le Pont de Normandiet, der går over Seinen ved dens enorme udløb. Den første, der slog sig ned i området, var vikingekongen Rollo i 911. Han oprettede et hertugdømme med Rouen som hovedstad. Navnet Normandiet stammer fra "Les Normands" – mændene fra nord. Det er ikke vikingerne, der efterlader de mest omfattende spor fra fortiden. Invasionen under 2. Verdenskrig har efterladt mere end man overhovedet kan forestille sig. Mere herom senere.

Le Pont de Normandie

Broen åbnede i 1995 og koster overraskende 4 Euro (2005) (ca. 30 kr.) at krydse. Den er to kilometer lang og fra broen er der en fantastisk udsigt over Seinen, der også løber gennem Paris og er en af Frankrigs største floder. Broen har 184 stålkabler, der er spændt ud mellem to 212 meter høje peloner. Den minder på mange måder om Storebæltsbroen, om end den er væsentlig billigere at passere.

Afstikker til Étretat

Nord for Le Havre, der er Normandiets vigtige Atlanterhavshavn, ligger Étretat. En perle på vejen til selve Invasionskysten. Byen ligger mellem høje stejle kridtklinter. Man kan vandre på begge sider, men det er en tur af format. Belønningen er dog fantastisk på toppen. Det kan også kraftig anbefales i klart vejr at se en solnedgang fra den vestvendte strand. Hverken autocampere eller campingvogne kan køre ned i den gamle bydel. Skilte forbyder det. Tag det alvorligt. Der er fornuftige parkeringsmuligheder i udkanten af byen.

Den eksklusive nordkyst

Normandiets nordlige kyst mellem Seinen og Ornes udløb hedder La Côte Fleurie (blomsterkysten), men den kunne lige så godt hedde badekysten, for den ene vidstrakte sandstrand overtager den anden. Kyststrækningen, der næsten er total bebygget er både mondæn og dyr. Deauville og Trouville er to af de smukkeste og rigeste byer i Frankrig. Det mest dominerende i bybilledet er hotte butikker med dyrt designertøj og prægtige hoteller. Der er en del på campingpladsen, men de er knap så mondæne og noget mere middelmådige i standard. Det samme er priserne. Vi vælger at slå os ned i hyggelige Honfleur.

Læs flere artikler og se Tv-klip fra rejser i Frankrig her