Lad kulturen røre din sjæl, Norge

Maihaugen vinder årets oplevelse

I Aarhus ligger Den Gamle By. Et museum af vores allesammens kulturarv.

Jeg har altid elsket at komme i Den Gamle By, men et besøg hos det norske alternativ, Maihaugen, har efterladt mig uden ord, der kan beskrive den oplevelse.

Det var kun et overfyldt hjerte og sjæl, der taler om dette sted uafbrudt – selv et helt år efter.

Den levende historie

I Maihaugen finder du en af Norges ældste og bedst bevarede stavkirker fra 1200-tallet. Du finder 200 historiske huse med hver sin historie.

Her finder du nærmest en kopi af dit barndomshjem, uanset om du er fra 50’erne, 60’erne, 70’erne, 80’erne eller senere. Du finder også jernbane, sæter, butikker og alt andet.

Det bedste er, at i hvert enkelt hus finder du ejeren, der udover at lave de huslige sysler, også fortæller dig om livet, som det udspillede sig i den tid, huset repræsenterer.

I vikingernes fodspor

I området omkring Vågå ligger gamle gårde, der har deres historier helt tilbage til vikingetiden. Hver gård er nærmest en lille landsby i sig selv med flere huse og lader i små klynger. En dansker ville aldrig tænke det som en gård, men som et lille samfund.

Gårdene fungerer som alternative overnatningsmuligheder, og selvom det er langt mere primitivt end et 5 stjerners hotel, så ville jeg til hver en tid vælge en overnatning her, midt i historien, på et sted hvor enhver kan fornemme stedets sjæl.

Respekt for kulturarven

De privatejede gårde er typiske træhuse, som vi kender dem fra historien, og de holder sig helt utroligt godt, når man tænker på, hvor gamle de er.

Jeg besøgte tre forskellige gårde, og på trods af størrelsesforskelle, var de alle alligevel på en forunderlig måde "ens".

Hver enkelt ejer har en unik stolthed over at have "overtaget" efter forskellige familier og gårdene er blevet restaureret i stor respekt for stedets historie.

Gammel-Kleppe - min favorit

Min favorit er uden tvivl stedet Gammel-Kleppe. Parret, der har overtaget stedet og restaureret det, har på fineste vis inkorporeret nutiden i datiden.

Eksempelvis kan man sove i laden, hvor to glasværelser er opført. Der er en decideret bryllupssuite og et af husene er decideret tænkt som udlejning, til eksempelvis en familie eller et større selskab.

Uanset hvilke gårde man besøger, er det et besøg der sætter sig dybt i en, og jeg vil klart anbefale at booke en overnatning på en af disse historiske perler.

OL i Lillehammer

Jeg har altid været fascineret af skihop. Det er ikke fordi, det sådan gør det store ved adrenalinniveauet, når jeg sidder derhjemme i sofaen og tilfældigvis støder ind i noget skihop, men alligevel er det betagende.

Det må være noget af det tætteste man kommer på at flyve som menneske.

Højdeskrækken starter her

Når man står på Lysgårdsbakkerne i Lillehammer – man kan enten gå op ad de knap 1000 trappetrin eller lade sig fragte i stolelifte, til en billig pris – får man et sug i maven, som man ellers ikke bare sådan lige oplever .

Man er SÅ ufatteligt højt oppe. Det er ubeskriveligt. Bare at kigge ud over kanten til der, hvor skihopperne sidder inden han/hun hopper, giver lidt frygt.

Lysgårdsbakkerne bruges endnu

Man kan faktisk opleve træning af skihop her, både sommer og vinter. Bakkerne bliver stadig brugt og det er langt fra sikkert, at bakkerne har været i brug for sidste gang i OL-henseende.

Jeg har så stor respekt for skihopperne, og selvom der ikke skete det store på Lysgårdsbakkerne denne dag, så var det bestemt ikke mit sidste besøg hverken der eller i det naturskønne FjeldNorge.

Læs her første del af artiklen fra denn ferie i Norge

Læs mere om ferie i Norge her på AnneVibekeRejser.dk