Forårscampingtur til finske Turku/Åbo

Rejsen til og fra Finland er forholdsvis lang, men afbrydes af ca. 12 timers sejlads, hvor man enten kan vælge at tage natfærge fra Stockholm eller sejle om dagen og få en flot tur over den Botniske Bugt og gennem Ålandsøerne. Der er stadig meget drivis i vandet, men opbrydningen er tydelig. Solen har godt fat.

Når man ankommer til Finland skal man alt efter destination beregne endnu en dags kørsel for at komme frem, med mindre man bliver i Turku. Det gjorde vi. Der er ikke meget som er åbent om foråret, så det gælder om at have planlagt sin rejse hjemmefra.

Ikke alt har åbent

Campingpladsen i Naantali, der ligger 15 km vest for Turku åbner i starten af april. Der er ikke mange på campingpladsen så tidlig på året, så det er heller ikke nødvendigt at bestille plads på forhånd. Det eneste du skal være opmærksom på er, at der ikke er så mange store pladser, hvor du også kan få fortelt på. Hvis du vil være sikker på en stor plads, skal den bestilles. Naantali Camping, der har tre stjerner (svarer til to danske), ligger lige ud til skærgården og er dækket af høje fyrretræer. Desværre for os campister er der bygget hytter på pladserne helt ned til vandet. Alt i alt er det dog et rigtig godt udgangspunkt for ture i hele det sydvestlige Finland.

Turku betyder torv

Turku hedder også Åbo. Hele byen er tosproglig så alt har både svenske og finske navne. Befolkningen taler både finsk og svensk, men dansk har de det svært med så fortrækker de engelsk. Turku er Finlands ældste by. De første fund i byen er fra 600 tallet, hvor en mindre markedsby lå ved Aura åens udmunding. Markeder synes stadig at være et stort trækplaster i byen.

En gang omåret er der skærgårdsmarked ved Aura floden, men der er også andre markeder.
Midt i byen ligger Kauppatori, der er hel byens trafikcentrum. Alle ugens dage undtagen søndag er der marked fra tidlig morgen til middag.
Markedet er anderledes end det man oplever sydpå. De sælgende er ikke så højtråbende, men venter stille og roligt i boderne til folk kommer og handler. Det viser meget om finnernes temperament. Mange af de friske madvarer er fra landbrug tæt på Turku og flere af fiskene er fanget lige uden for byen. Der er ikke mange turister på denne årstid. Det er udelukkende de lokale der handler.

Husk den gamle markedshal

Markedshaller er en gammel europæisk tradition, der de fleste steder er uddød. I Finland er der stadig tradition for at gøre sine daglige indkøb her. Den ældste markedshal findes i Helsinki. Den i Turku er næstældst og er fra 1896. I gamle dage blev der primært handlet med friske råvarer.

I dag er udbuddet mere nuanceret, så man nu også kan købe pizza og kebab. I markedshallen er der også små cafeer, som kan anbefales på kolde forårsdage.

Borgen lå flot

Det slot man besøger i dag er fra 1500 tallet, men store dele af det slot blev ødelagt under 2. verdenskrig. Det hele gennemgik en omfattende genopbygning og restaurering i efterkrigsårene og huser i dag et historisk museum og skiftende udstillinger samt en slotskirke, der stadig bruges ved festlige lejligheder og ved den årlige musikfestival i august.

Borgen har en imponerende størrelse og mange kvadratmeter under tag. Her udstilles hele borgens historie op gennem vikingetiden, middelalderen og renæssancen. I løbet af en til to timer man gå igennem alle rum og dermed få et stort indblik i både Turkus og Finlands historie.

Kør ud til skærgården

Både nord og syd for Maantali er der imponerende skærgårdsmiljø. Flere områder er ideelle til cykelture. Hanko, der er Finlands sydligste by, blev i gamle dage holdt isfri året rundt, fordi den tjente både eksporten og som passagerhavn. I dag er havnen til lystbåde, men isen er ikke væk endnu så de må vente lidt. Om sommeren er havnen fyldt med sejlbåde, der deltagere i en eller flere af byens regattaer. I alle krige var Hanko et strategisk vigtigt sted. I dag er her langt fredeligere.

De fleste huse langs vandet er store sommer palæer, der vidner om, at det i dag er et yndet feriested for folk med mere end en standard indkomst. Om foråret ser alt lidt lukket ud, men de små cafeer ved havnen er åbne. Der er dog ikke mange turister til at fylde op ved bordene og ude i naturen kan man også få det hele for sig selv.

Husk forteltet

Forteltet kommer virkelig til sin ret på en forårsrejse. Når vejret er godt stiger temperaturen væsentlig i telt og der er læ for eventuel kold vind. Så selv på dage hvor der bare er 10-15 graders varme ude, kan man sagtens sidde og nyde sin frokost i forteltet.

Læs mere her

Campingvogn - www.caravanringen.dk
Forteltet - www.isabella.net
Færge - www.vikingline.dk
Turistinformation Turku - www.turkutouring.fi