Hvordan skal jeg reagere i bjørneland?
Log ind Log ind
Hvordan skal jeg reagere i bjørneland?

Hvordan skal jeg reagere i bjørneland?

Bjørne er vilde dyr, der kræver din respekt. Forebyg problemer med bjørne og "problembjørne" ved at agere ansvarsfuldt.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Problembjørne er ikke født - de er skabt

Selv om nedenstående artikel er inspireret af en folder om sorte bjørne i Canadas nationalparker, er flere af "reglerne" gældende overalt, hvor du kan møde bjørne - bl.a. i Pyrenæerne, i Østeuropa, ja, også i Skandinavien lever bjørnene vildt. I Norge/Sverige kan du specielt møde brun bjørn i Femunden og i det nordlige Sveriges store nationalparker.
Bjørne er en vigtig del af økosystemet, som fortjener vedvarende beskyttelse. For mange mennesker er det, at se en bjørn måske højdepunktet på deres tur. Nationalparker er skabt til at beskytte alle vilde dyr og planter. Med dit samarbejde kan bjørne og mennesker sameksistere. Følg nedenstående. Det kan beskytte både dig og bjørnene.

Problembjørne er ikke født - de er skabt af omstændighederne

Problembjørne er ikke født - de er skabt af omstændighederne

Advarsler

Visse steder f.eks. i Rocky Mountains nationalparker opsættes bjørneadvarsler ved stier og veje, hvis bjørneaktiviteten er større end normalt forventet. Besøgende bør rejse med øget forsigtighed og måske rette henvendelse til nationalparkens ansatte for at høre nærmere om årsagen til advarslerne. Bjørne kan blive tiltrukket mod visse bestemte områder på forskellige tider af året i deres søgen på naturlig føde - så som bær, nødder eller fisk på vej op ad floden for at gyde. Sådanne steder kan have en stor koncentration af bjørne og er vigtige for bjørnenes fortsatte overlevelse. For at beskytte bjørne - og mennesker - kan sådanne områder blive lukket for besøg. Områderne lukkes kun, hvis bjørnenes aktivitet betyder øget fare for mennesker og så er det strengt forbudt at komme i området.    

Her har en bjørn gnavet i en træstamme for at komme ind til myrerne

Her har en bjørn gnavet i en træstamme for at komme ind til myrerne

Tips til vandrernes sikkerhed

Deltag i en gruppe:
Lav støj, fløjt, tal højt, syng eller bær støj-skabende udstyr så som klokker eller en kande med sten, der rasler når du bevæger dig. De fleste bjørne vil fjerne sig, hvis de bliver klar over, at du er i nærheden.
Bjørne føler sig truet, hvis de overraskes. Vær ekstra opmærksom, når du vandrer nær larmende fosser langs floden eller du går i modvind. Floden kan overdøve din støjkilde og modvinden gør, at bjørnen ikke får færden af dig og bliver klar over, at du nærmer dig. Bliv i åbent terræn så meget som muligt og hold eventuelle børn tæt til dig på stien.
Vær særlig opmærksom, når du er nær bjørnens naturlige føde. Bær, nødder og fisk er vigtig føde for bjørne, som bliver tiltrukket sådanne områder, når det er sæson. Forsøg at undgå disse steder på det tidspunkt.
Bliv fra døde dyr. Et dødt dyr er kraftfoder for en bjørn, som meget aggressivt vil forsvare det. Måske vil du være i stand til at lugte et kadaver eller se ravne/krager cirkle over det (lige som gribbe). Hold dig fra stedet!
Se efter bjørnespor. Fodspor, friske gravhuller i jorden eller i træstammer og ekskrementer kan fortælle dig, at bjørnen er i nærheden.
Lad hunden blive hjemme. En hund kan gøre en bjørn rasende og kan få den til at gå til angreb. Dit kæledyr vil måske komme løbende tilbage til dig med en bjørn i hælene!

Friske drops efter bjørn

Friske drops efter bjørn

Hvis du tilfældigt møder en bjørn

Forbliv rolig. Den bedste måde at bevare roen på, er, i forvejen at vide hvorledes du skal reagere, når du møder bjørnen. Lær at kende forskel på sort bjørn og en grizzly bjørn samt andre bjørne. Gå i en stor bue uden om bjørnen eller træk dig tilbage fra området. At forlade området er det sikreste, du kan gøre. Kan du ikke trække dig tilbage, så vent til bjørnen bevæger sig væk fra stien. Sørg altid for at bjørnen har en flugtvej.

Møder du en bjørn så forhold dig rolig og træk dig langsomt tilbage

Møder du en bjørn så forhold dig rolig og træk dig langsomt tilbage

Løb aldrig fra en bjørn

Bjørne kan løbe lige så hurtigt som en hest. Du kan ikke løbe fra en bjørn og ved at starte med at løbe, vil du animere bjørnen til et angreb. Bak langsomt væk fra bjørnen, medens du ser på den og taler dæmpet og med blød stemme til den. Bjørnen vil måske nærme sig for bedre at se dig eller rejse sig på bagbenene og vejre sin snude i luften i forsøget på at få færden af dig. 
Fortsæt med at gå langsom tilbage og tal med blød stemme til den. Smid en pakke eller andet som måske kan hjælpe til at distrahere bjørnen.
Se efter aggressive tegn, som hvis bjørnen snapper kæberne sammen og laver rumlende lyde eller holder hovedet nede med tilbagelagte ører. Det kan lede til et angreb. Hovedparten af angreb sker, når bjørnen bliver overrasket, især hvis det er en hun med unger. En bjørn kan også blive aggressiv, hvis den vil forsvare et område med føde. Bjørnen vil måske forsøge at "bluffe" sig ud af, hvad den opfatter som en truende situation, ved et skinangreb og så vige væk i sidste sekund. Træk dig tilbage, medens du taler blødt til den. Løb aldrig.

Sort bjørn kan klatre i træer

Sort bjørn kan klatre i træer

Hvis angrebet sker

At spille død er ikke en sikker måde ved angreb fra sort bjørn, (måske mere sikkert ved angreb fra andre bjørne - grizzly, brun bjørn, etc.) Forsøg at flygte til et sikkert sted som en bil eller en bygning. At klatre op i et træ kan måske være effektivt, men husk at sort bjørn kan klatre op efter dig. Hvis bjørnen ikke stopper sit angreb, bør du optræde aggressivt ved at råbe og skrige og vifte med armene for at distrahere og skræmme bjørnen. Så forstår den, at du ikke er noget let bytte. Hvis bjørnen alligevel angriber, så prøv at slå tilbage med et hvilket som helst redskab, du kan komme i nærheden af. Såkaldt bjørnespray/peberspray kan være nyttig.
Hvis ikke det er en sort bjørn, der angriber dig, kan det være mindre risikabelt at spille død. Lad bjørnen vide, at du ikke længere er en trussel. Læg dig på maven med spredte ben og dæk dit baghoved og nakke med hænderne. Behold rygsækken på til at beskytte din ryg. Du kan være heldig at slippe med nogle bidsår eller rifter fra en bjørneklo.

Her har lige været en bjørn forbi og sat sit aftryk

Her har lige været en bjørn forbi og sat sit aftryk

Sikring ved camping

Fjern mad og kosmetik samt affald fra teltet. Bjørne er stærkt tiltrukket af mad og affald og lugten derfra. Sæt maden ind i bilen hver gang du forlader lejren - ikke kun om natten. Læg alt affald i de indrettede containere - ellers i bilen.
Når du slår lejr ude i vildmarken, så gem maden - langt væk fra dit telt. Brug bjørnesikrede stativer til opbevaring af mad m.v., når de er der, eller hæng maden op i en snor udspændt mellem to træer - mindst fire meter over jorden og mindst en meter fra træstammen.
Sørg for at tage alt dit affald med dig, når du går videre. Grav det ikke ned. Bjørnen kan let lokalisere det og grave det op, og således blive til fare for næste gruppe af vandrere, der kommer i området.
Hvis du brænder madrester eller affald, så sikre dig at du medtager uforbrændt gods.
Spildevand hældes i udpegede områder eller opstillede lokummer, når det er muligt. Hvis ikke, så hæld det ud i et gravet hul på en skråning væk fra teltpladsen og ikke nær en sø eller flodskrænt. Spildevand omfatter udover vand fra eventuel opvask tillige vand med sæbe og tandpasta efter brug. Spyt ikke tandpastaen ud på jorden, men brug lokummet eller hullet.

Bjørnesikring af mad, slik, kosmetik etc.

Bjørnesikring af mad, slik, kosmetik etc.

Undgå duftende mad og kosmetik

Lav ikke mad eller spis inde i eller nær dit telt. Den dvælende duft ved madlavningen er en invitation til bjørnen. Frysetørret mad er bedst. Få ikke madlugt på dit tøj, liggeunderlag, sovepose eller på teltbunden. 
Det er bedst at sove i andet tøj, end det du har på ved madlavningen. 
Undgå duftende kosmetik. Bjørne kan blive tiltrukket af parfume, hårcreme, sæbe, tandpasta, barbercreme og anden kosmetik.
Vælg en sikker lejrplads, når det er muligt. Ved tilfældige lejrpladser, så vælg en plet væk fra dyreveksler og vandrestier samt fossende elve. Slå lejr i en lysning nær store træer med god afstand mellem grenene, som du kan klatre op i, hvis det skulle blive nødvendigt.
Hvis du ser friske sport efter bjørn, så vælg et andet sted at slå lejr.

Hold altid afstand til bjørnene

Hold altid afstand til bjørnene