Pakkeliste til fjeldtur i telt
Log ind Log ind
Pakkeliste til fjeldtur i telt

Pakkeliste til fjeldtur i telt

Telttur er her defineret som en flere dages vandretur i nordiske lande med overnatning i medbragt telt. Pas på ikke at tage for meget med, men sikre dig, at du har det nødvendige med!

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fællesudstyr

Letvægtstelt. Stort nok til både deltagere og rygsække. Rygsække kan evt. placeres uden for teltet, men kræver så, at du har et godt overtræk til rygsækken. Husk at normalt vejer 1 telt til 4 personer mindre end 2 telte hver til 2 personer.

Kogegrej. Personligt foretrækker jeg stormkøkken baseret på sprit. Andre foretrækker gas. Et stormkøkken rækker lige til 4 personer. Er gruppen større, skal vi have mere med.

Brændsel. Sprit/gas. Jeg regner med 1 dunk (0,5l) sprit pr. mand pr. uge. Enkelte steder kan der benyttes tørt træ eller andet i området, hvor du slår lejr. At basere madlavning på naturens muligheder kræver en række betingelser opfyldt – og så er der brandfaren!

Svamp til rengøring af kogegrej/service. Uden sæbe aht. naturen.

Viskestykke. Lidt luksus, så det kan undværes, men det er rart, at grejet er tørt, når det pakkes. 

Tændstikker/ildstål. Tændstikker skal holdes tørt – evt. i en plastpose.

Kort og kompas. Går i sammen hele turen, er et sæt nok. Men skal gruppen skilles undervejs, skal hver gruppe have såvel kort som kompas.

Vandtæt kortlomme. Der er ikke noget så drilsk som et vådt vandrekort!

Snor og klemmer. Snor benyttes dels til tørresnor og hvis noget skal bindes fast til rygsækken. Jeg har tidligere båret et rensdyrgevir på ryggen en hel dag. Klemmerne kan benyttes til at fastgøre f.eks. våde sokker/håndklæde på din rygsæk, medens du vandrer. 

Dolk/lommekniv.
Sygrej.
Vandpumpe. Langt de fleste steder i Norden er filtrering ikke nødvendig, da vandet kan drikkes direkte fra elve og søer. Men vil du være helt sikker, så ...

Lille skovl. Personligt affald graves ned eller brændes.

Letvægtstelt til teltferie i nordiske fjelde

Letvægtstelt til teltferie i nordiske fjelde

Personligt udstyr

Solid rygsæk 60-70 liter. Gerne med flere rum aht. orden. Dagtursrygsæk kan ikke anbefales til en flerdages telttur.

Overtræk til rygsæk. Mindsker risikoen for at regn trænger ind i rygsæk/sovepose etc.

Sovepose. I Norden bør du benytte en 3-sæsoners sovepose, da der kan forekomme frost hele året.

Liggeunderlag evt. med stol. Selv benytter jeg et selvoppusteligt Term–A-Rest liggeunderlag med mulighed for let stol Easy Chair. Liggeunderlaget behøver ikke at være i fuld længde, hvilket nedbringer vægten. Det skal dog dække ryg, balder og lår.

Service. Bestik, Krus, Tallerken - plast, Feltflaske/drikkeflaske. Ikke nødvendig i samme omfang som sydpå, hvor der ikke findes rent vand lige ved hånden. Men er praktisk, når der skal hentes vand til måltiderne. Sodavandsflasker i plast kan med fordel anvendes. Det er en god ide at pakke din flaske ind i en plasticpose. Dels holder den på temperaturen - mere end man umiddelbart tror - dels undgår du væske over det hele, hvis flasken bliver utæt.

Solbrille, solcreme, Myggenet og –balsam.

Lommelygte/pandelygte.

Kamera og film.

Pas, Papir og blyant. Skal ligge tørt! Jeg bruger en lille bog (A5-format) til mine optegnelser og notater.

Evt. bog/krydsord/spillekort. Får du en overliggerdag i teltet f.eks. ved kraftig regn eller sne, er en bog eller andet - godt at fordrive tiden med. 

En god sovepose der kan holde dig varm i frostvejr

En god sovepose der kan holde dig varm i frostvejr

Personligt tøj

Vandrestøvle med stiv sål. Skal være gået til med vandresokker og indersokker inden turen. Vandrestøvle kan erstattes med gummistøvle med stiv sål, hvis vandringen foregår i vådområde.

Sandal eller kondisko. Skiftesko ved lejren. Selv benytter jeg sandaler, som også anvendes ved vadning af elve. Sandaler vejer som regel mindre end kondisko og fødderne har godt af luft.

Sokker. 2 par vandresokker, 2 par indersokker. De 2 sokker - indersok og vandresok - må ikke klemme træerne – heller ikke når vandreskoen er på!

1 par vandrebukser. Bukser med mulighed for at lyne nederste del af og derved få et par shorts, er blevet meget populære. Et par vandrebukser er nok. Skulle de blive våde eller ubrugelige, benytter jeg langt undertøj under regnbukserne.

1 sæt svedtransporterende undertøj med lange ærmer og ben.

1-2 svedtransporterende undertrøje korte ærmer. Benyttes på varme dage som T-shirt. Det kan ikke anbefales, at vandre/svede i en T-shirt af bomuld, da den bliver våd og kold og ubehagelig at have på.

1 lærredsskjorte lange ærmer.
1 lun ulden skjorte lange ærmer.
1 fleece evt. med vindstop.
1 vandtæt/åndbar regnjakke og buks. Det tager tid at finde den ideelle løsning på regntøj. I stedet for en vandrejakke, klarer jeg mig med min fleece og regnjakke. Alternativer er en vind- og vandtæt jakke uden fleecefor.

1 kasket med stor skygge. En vandrehat med hel skygge kan ikke anbefales - selv om den er "smart" - da skyggen i nakken støder ind i rygsækken.

1 varm hue.
1 par varme handsker. Fingerhandsker plejer at være nok, men luffer er varmere.

1 tørklæde. Beskytter dels mod kulde, dels tager det sveden og spærrer for knotens/stikfluens angreb på halsen!

Vandrestøvler og gamacher der kan tåle vand

Vandrestøvler og gamacher der kan tåle vand

Toiletsager og medicin

Slæb nu ikke 400g sæbe med, men find et lille stykke - evt. del et stort stykke. Jeg tager personligt de små stykker sæbe, der altid ligger på hotelværelser og gemmer dem til fjeldturen. Der er heller ikke grund til at slæbe en hel tube tandpasta med. Sørg for at du har f.eks. en halv tube tilovers hjemmefra, inden du skal af sted. Glem alt om barbering og sprit. De fleste overlever en ferie uden barbering. Kan du ikke det, så begræns dig til engangsskrabere og sprit i en lille plastbeholder. Derimod skylder du dine rejsekammerater at medbringe lidt deodorant, som du efter vandringen og badet i elven kan påføre dig. 
Pigerne skal sikre sig, at de kommer af med eventuelle bind på en sober måde. Hvis ikke de graves ned/brændes, så pak dem i en plastpose og tag dem med til næste affaldssted.

Toiletpapir. Husk at grave et hul eller ligge sten over dine efterladenskaber. Pas på med eventuel ild ved afbrænding!

Håndklæde. Hellere to små håndklæder end et stort badelagen! De nyeste letvægtshåndklæder har en fantastisk sugeevne og tørre lynhurtigt.

Medicin m.v. Udover eventuel personlig medicin er det en god ide at tage piller med mod hovedpine og tynd mave. Compeed mod vabler og sportstape eller elastikbind, hvis noget forstuves. Druesukker giver energi på kort sigt.

Toiletpapir og personligt affald graves ned eller brændes

Toiletpapir og personligt affald graves ned eller brændes

Mad

Bør pakkes i plastposer/beholdere. Ikke noget med at medtage glas som vejer alt for meget. Plastbeholdere med skruelåg er en fordel. Undersøg muligheden for at supplere maden undervejs på din tur - eventuelt på de selvbetjente hytter. Pak eventuelt maden i portioner hjemmefra.

Morgenmad.
F.eks. musli blandet med mælkepulver, som med fordel kan forberedes hjemmefra pakket i portioner.
Mælkepulver
Tebreve
Frysetørret kaffe
Sukker
Knækbrød - Et stk. knækbrød vejer mindre end 1 stk. rugbrød og er ligeså nærende.
Ost
Marmelade/honning

Frokost/aftensmad.

Pølse til at skære af
Leverpostej på dåse
Tun/makrel på dåse
Frysetørret mad herunder suppe
Chokoladepulver
Kiks
Chokolade
Mandler/rosiner

Klar til madlavning

Klar til madlavning

Hvad du ikke bør tage med

Musikinstrumenter. Lad os bevare roen i fjeldet.

God telttur i fjeldene.