Skattene i Crema, Lombardiet, Norditalien
Log ind Log ind
Skattene i Crema, Lombardiet

Skattene i Crema, Lombardiet

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Den italienske stats turistråd

I Lombardiet i Norditalien ligger en række byer som ikke er så kendte blandt nordiske turister. Hele regionen er blandt de rigeste i Italien - både hvad angår økonomi og befolkningsantal - og er kendt for sin industri og sine gode landbrugsprodukter, herunder vin, ost og pølser.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Lidt historisk tilbageblik

Lombardiet strækker sig fra Alperne i nord ned over de populære søer med bl.a. Maggiore-søen, Como-søen, Iseo-søen samt Gardasøen og ned i det frugtbare lavland i Po-sletten til Italiens største flod Po, som udspringer i Alperne og løber ud i Adriaterhavet syd for Venedig. Allerede for mere end 4.000 år siden fandt mennesker sig til rette i det våde lavland i Po-sletten, der var domineret af mange smeltevandsfloder. Romerne kom og den etruskiske befolkning flygtede til andre steder, hvor små bysamfund opstod og blev grundlaget for bl.a. Milano, Crema, Cremona, Mantova, etc. Allerede i Romerriget brugte man floderne til færdsel og transporterede varer frem og tilbage mellem byerne. Senere i 500-600-tallet trængte de krigeriske germanske lombarder, der har givet navn til regionen, ind nordfra og lagde det meste af Norditalien under sig. Lombarderne dominerede i ca. 200 år, hvorefter de blev fortrængt af frankerne, som skabte et nyt storrige. Op gennem middelalderen var der magtkampe mellem paven på den ene side og den tysk-romerske kejser på den anden. Der opstod efterhånden bystater som blev rige gennem handel og industri. I 1300-1600-tallet var der overskud og en ny stil i kunst og arkitektur blev taget i anvendelse. Renæssancen begyndte med udgangspunkt i Firenze, men spredes hurtigt til andre velhavende byer som f.eks. Milano, der blev "hovedstad" for hele Lombardiet. I slutningen af 1700-tallet kom Napoleon, så - men sejrede som bekendt ikke - og i 1815 besluttedes det i Wienerkongressen, at dele af Norditalien (bl.a. Lombardiet) skulle være en del af Østrig-Ungarn. Rødskjorterne under ledelse af frihedskæmperen Giuseppe Garibaldi gjorde opstand og i midten af 1800-tallet blev kongeriget Italien skabt. Dog måtte der gå endnu nogle år før Italien blev forenet, og først efter 1. verdenskrig kom de sidste regioner med.

Frihedskæmperen  Giuseppe Garibaldi

Frihedskæmperen Giuseppe Garibaldi

Cremona Palace Hotel

Flyver du til Milano kører du mod Cremona sydøst for Milano. Ca. fem km. uden for Cremona ligger hotel Cremona Palace Hotel med gode parkeringsforhold og hotellet er ganske moderne i sin indretning, stilfuldt og enkelt med billedkunst i forskellig stil fra Mona Lisa til Marilyn Monroe. Alle værelser har egen terrasse, minibar, fladskærms TV og fri adgang til Internettet. Derudover findes fitnesscenter, svømmepøl, tennisbaner etc. I tillæg har hotellet fri bustransport (shuttle-bus) frem og tilbage til Cremona. Aftensmaden kan du indtage på den nærliggende restaurant Zahir og få et traditionelt norditaliensk Cremona-måltid.

Cremona Palace Hotel

Cremona Palace Hotel

Crema med Piazza Duomo

Fra byens østlige port - Porta Serio - kan du spadsere over Piazza Garibaldi forbi private og offentlige huse med bemærkelsesværdig arkitektur og passere elegante forretninger inden for både mode og lokalt fremstillede specialiteter. Du kommer frem til Cremas hjerte, Piazza del Duomo, der er omgivet af byens vigtigste renæssancemonumenter fra middelalderen - Palazzo Pretorio med Guelfa Tårnet fra 1286 hvorpå Markus-løven ses og som symboliserer de tætte bånd til Venedig. I fortsættelse af dette palads ligger Palazzo Comunale (Rådhuset fra 1525) med buegange i hele pladsens længde. Over for ses den mægtige Duomo Katedral der blev bygget i perioden 1284-1341 på ruinerne af en tidligere kirke. I dag ses en storslået barokfacade med rosevindue i midten og forskellige åbninger i facaden som symboliserer bl.a. rigdom. Øverst ses 33 buer - en for hvert år af Kristus liv. Kirken er bygget i mursten - ingen sandsten, limsten eller marmor er anvendt. Det tilhørende klokketårn (campanile) er fra 1700-tallet.

Rådhuset i Crema

Rådhuset i Crema

Kirkekunst

I kirkerummet modtages du af et nyere maleri af Kristus, der lyser op i et ellers meget mørkt lokale hvor kolossale søjler bærer de høje hvælvinger. Langs begge kirkens sider ses klassiske malerier fra 1500- og 1600-tallet, ligesom her findes fresker og krucifikser. På siderne af alteret ses et mindre kapel med helgen i højre side og den korsfæstede Kristus i venstre side. Om denne Kristusfigur, der er skåret i træ mellem 1250 og 1275, fortæller sagnet, at ghibelliner som støttede kejseren i opgøret mod pavens tilhængere, guelferne, i 1448 forsøgte at brænde kirken og Kristusfiguren af. Kristusfiguren skulle have flyttet sine ben for at undgå varmen, derfor den lidt skrå og akavede stilling. Heldigvis blev både Kristusfigur og kirke reddet.Kristus på korset

Helgenstatue

Helgenstatue

Flere spændende bygninger i Crema

På spadereturen gennem byen kommer du forbi det smukke men noget misligholdte Palazzo Bondent - nu Terni de Gregory - bygget mellem 1698 og 1737. Gitterporten ind til gården og haven er lukket, da paladset er i privat eje og delvist beboet. Nu venter man på økonomiske ressourcer til at kunne renovere denne smukke bygning. En af væggene er aldrig blevet færdiggjort, for byggeriet stoppede, da en arbejdsmand faldt ned og døde.

Terni de Gregory under renovering

Terni de Gregory under renovering

St. Augustine klosteret

Over for ligger St. Augustine klosteret fra 1400-tallet nu Cremas arkæologiske museum med bl.a. de vigtigste fund fra Lombardernes tid - guldkorsene. I 1980'erne stødte tyske arkæologer på nogle righoldige grave fra 700-tallet, hvor der ved skeletterne var smykker, skjolde og ikke mindst disse værdifulde guldkors.
I klosterkirken ses flere smukke fresker bl.a. en kopi fra 1507 efter Leonardo da Vincis "Den Sidste Nadver".

Klostergård i St. Augustine klosteret

Klostergård i St. Augustine klosteret

Santa Maria Basilikaen

1,5 km. fra centrum ligger denne runde kirke bygget i 1500-tallets gotiske stil. Basilikaen har fire kapeller - et i hvert verdenshjørne - og overalt ses fresker malet i perioden 1660-1729 af bl.a. brødrene Campi og brødrene Grandi. I en montre i krypten under alteret fortælles sagnet fra 1490, hvor Jomfru Marie åbenbarer sig for Caterina, der kun havde et ønske efter at hendes mand ville myrde hende og havde hugget hendes hånd af - at gense sine børn.

Santa Maria Basilika

Santa Maria Basilika

Jesus tages ned af korset

Cremafrokost på Restaurant Il Naso Rosso

Det er faktisk en vinhandel og delikatesseforretning du går igennem for at komme ind i restauranten for at indtage en typisk Crema-frokost.
Herefter kan du køre til nabobyen Cremona og senere besøge Mantova og Brescia.

Delikatesseforretning og restaurant Il Naso Ross0

Delikatesseforretning og restaurant Il Naso Ross0

Fakta om Italien

Det er ikke uden grund vi danskere elsker Italien. Landet har simpelthen så meget at byde på, uanset om du er til kultur, natur, god mad, lækre vine sommer som vinter. Landet er en republik og grænser op til Frankrig, Schweiz, Østrig og Slovenien i øst. Italien har to småstater/enklaver: Vatikanstaten og San Marino. Hovedstaden er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²  

Sprog: Italiensk         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.900 til Rom (fra Padborg).

Mest besøgte steder: Rom, men også Toscana med byer som Firenze, Pisa og Siena. Gardasøen og Lido til aktiv ferie og badeferier og vinområderne Piemonte, Toscana og Veneto. 

Mere information:

Turistinformation: Italien

Campingpladser i Italien med DCU
Husk du får rabat som medlem.

Busrejser til Italien