Donegal - med slot og klosterruin, Irland
Log ind Log ind
Donegal - med slot og klosterruin

Donegal - med slot og klosterruin

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

På denne rundrejse i Irland besøges den gamle vikingeby Donegal, der ligger i en dalsænkning omgivet af grønne bakker, hvor floden Eske løber ud i Donegal-bugten.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit
Donegal

Donegal

Donegal Castle

Lang tid før Donegal Castle blev opført, var vikingerne blevet fordrevet fra Irland. Det skete efter slaget ved Clontarf i 1014, hvor en keltisk hær anført af den keltiske højkonge Brian Boru - som dog blev dræbt under slaget - slog vikingerne eftertrykkeligt. Men irernes plager var ingenlunde ophørt. De lokale klaner lå i evig kamp om territorier med englænderne og normannerne om overherredømmet. Helt galt gik det, da kong Henrik den 8. i midten af 1500-årene ikke kunne få pavens godkendelse til sin skilsmisse, hvorefter han vendte katolicismen ryggen og indførte protestantismen i det forenede kongerige. Nu skulle alt, hvad der havde med den romersk-katolske kirke at gøre, udryddes. Katolske kirker og klostre blev plyndret og brændt. 
Irerne forsøgte at gøre oprør mod de indtrængende, men den senere Oliver Cromwell fortsatte i midten af 1600-årene med myrderierne og plyndringerne. En af de familier som tog konsekvensen af krigene mod englænderne var den irske O'Donnell-klan, der havde haft Donegal Castle som hovedsæde.

Donegal Slot er en stor massiv bygning

Donegal Slot er en stor massiv bygning

Det var Red Hugh O'Donnell (1429-1505) der byggede slottet, som stod færdig i 1474. Efter sin død blev klanlederen begravet på kirkegården ved Donegal Abbey. Da O'Donnell-klanen flygtede fra den engelske hær i 1592, satte de ild til deres slot og drog til Frankrig. Slottet blev senere genopbygget og udvidet til sit nuværende udseende med sten fra klosterruinen Donegal Abbey.
Mens nogle besøger slottets fine sale og ser på møblementet, spadserer andre langs River Eske rundt om slottet der ligger smukt, hvor floden slår en bue omkring byen.

Vinduesparti  ved Donegal Slot

Vinduesparti ved Donegal Slot

Mens nogle besøger slottets fine sale og ser på møblementet, spadserer andre langs River Eske rundt om slottet der ligger smukt, hvor floden slår en bue omkring byen.

River Eske løber rundt om Donegal Slot

River Eske løber rundt om Donegal Slot

Klosterruinen Donegal Abbey

Ruinerne af franciskanerklosteret ligger meget pittoresk i udkanten af Donegal ud til Dogegalbugten og blev grundlagt i 1474 af Red Hugh O'Donnell på opfordring af sin mor og sin hustru. Denne beliggenhed ved indsejlingen til den travle handelsby understreger klosterets betydning og samhørighed med slottet. Munkeklosteret blev et af de mest indflydelsesrige klostre i Irland helt til begyndelsen af 1600-årene, hvor det blev alvorligt beskadiget ved en eksplosion i 1601 under niårs krigen med Elisabeth I. Herefter opgav man at videreføre munkeklostret og munkeordenen flygtede fra stedet. I forbindelse med genopbygningen af Donegal Castle i 1610 anvendte man sten fra klosteret, så der efterhånden næsten intet var tilbage. Alt hvad der i dag kan ses af dette engang så velhavende franciskanerkloster er fragmenter af kirken og en arkade fra klosterbygningen.

Efter at have besøgt klosterruinen spadserer vi over på den anden side af Donegal bugten og følger en anlagt natursti gennem skoven, hvorfra vi kan få et overblik over hele klosterområdet.

Klosterruinen Donegal Abbey

Klosterruinen Donegal Abbey

Donegal Tweed

Inden vi forlader Donegal besøges en af forretningerne som sælger kasketter, halstørklæder, jakker og nederdele m.m. fremstillet af den berømte håndlavede Donegal Tweed. Her demonstreres en over 100 år gammel og endnu fungerende væv - det er mænd som væver - hvorefter der er mulighed for at købe nogle af disse kvalitetsprodukter, mens der nydes en kop irsk kaffe.

100-aarig væv til fremstilling af Donegal Tweed

100-aarig væv til fremstilling af Donegal Tweed

Bussen sætter derefter kursen mod Nordirland (den del af Irland, der endnu hører til det forenede britiske kongerige) og byen Derry/Londonderry - med de politiske budskaber.

Fakta om Irland

Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast. 

Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. og Nordirland ca. 2 mio.

Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km² og Nordirland ca. 14.140 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.240 km til Dublin

Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Irland

Turistinformation: Nordirland