Så godt spiser du på Bornholm - tips til gode spisesteder
Log ind Log ind
Så godt spiser du på Bornholm - tips til gode spisesteder

Så godt spiser du på Bornholm - tips til gode spisesteder

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Ehrenberg Sørensen Kommunikation

Bornholm har i de seneste år udviklet sig til en destination, hvor du udover mødet med enestående natur- og kulturoplevelser kan smage dig gennem en perlerække af kulinariske oplevelser, som øen også byder på.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fredensborg Badehotel - med havudsigt

Vi tager bilen den nærmeste vej fra Sjælland gennem Skåne til Ystad og den hurtige Bornholmerfærgen til Rønne, hvor vi finder Fredensborg Badehotel lidt uden for Rønnes centrum. Hotellet ligger i et roligt, grønt område helt ud til kysten, hvor en trappe fører ned ad skrænten til stenstranden.
Bornholm er blot 35 km. lang og 25 km. bred, så her er så godt som "ingen" afstand til det vi skal se og smage, når vi har egen bil med. Og så bor vi helt tæt på Bornholma hovedby.

Fredensborg Badehotel ligger helt tæt på Rønne

Fredensborg Badehotel ligger helt tæt på Rønne

Der findes diamanter på Bornholm

Når man bor på hotel Fredensborg giver nøglekortet gratis adgang til Den Bornholmske Diamant Spa på Hotel Griffen lidt nord for Rønnes centrum. Det 1000 kvadratmeter store, eksklusive wellnesscenter, der er et paradis for krop og sjæl, er udsmykket med urgammelt granit fra Bornholmske stenbrud. Her pirres sanserne, når vi bader i den indendørs opvarmede massagepool, benytter det duftende dampbad, sveder i den tørre sauna, dypper os i iskoldt vand eller lader os massere i det udendørs jacuzzi med udsigt ud over Østersøen, eller behandles af stedets massører med lækre olier og lune sten. Ved nedgangen til spa-området på Hotel Griffen prydes væggen af nogle 425 millioner år gamle bornholmske diamanter. Men hvor kommer de fra?
Et ganske lille sandkorn har for millioner af år siden fundet vej til det indre af en sten gennem særlige geologiske forhold ud for Bornholms kyst og har krystalliseret sig. Den er ikke en rigtig diamant af kulstof, men en bjergkrystal som alle andre bjergkrystaller.

Hotel Griffen i Rønne

Hotel Griffen i Rønne

Danmarks bedste flødeboller hos Kjærstrup Chokolade

Familien Kjærstrup i Snogebæk har gennem en lang årrække produceret nogle af Danmarks allerbedste konfektureprodukter. Arbejdet med frisklavede produkter af høj kvalitet har givet masser af anerkendelser og hædersdiplomer, og Kjærstrups flødeboller er kåret som Danmarks bedste. 
Nu kan vi også selv prøve kræfter med at fremstille vores egen flødebolle i Kjærstrups chokoladefabrik. Selve skummet til flødebollen står parat og lægges i en sprøjtepose, hvorefter det vises hvor let det er at fordele skummet på de knasende sprøde bunde. Og så får vi lov. Ikke helt med samme resultat, men øvelse gør mester. Når skummet er fordelt sættes flødebollerne i overtræksmaskinen og en førsteklasses chokolade glider ned over bollerne, der derefter drysses med den pynt, man ønsker. 
Efter en lille tørringsproces kommer de færdige flødeboller ud i den anden ende af maskinen - og dem får man naturligvis med hjem. Og spørgsmålet er så: Hvor lang tid holder en flødebolle fra Kjærstrup Chokolade? Svar: Ca. 10 minutter!
I forretningen ved siden af produktionen kan man naturligvis handle hjemmelavet chokolade af høj klasse og kommer du ikke til Snogebæk, kan du alligevel få smagt på sagerne, for Kjærstrup skaber chokoladeglæde med sine små eldrevne biler, som kører rundt på øen. Ellers spørg efter Kjærstrups chokolade i velassorterede konfekturebutikker.

Kjærstrup Chokolade i Snogebæk

Kjærstrup Chokolade i Snogebæk

Gastronomisk oplevelse med havudsigt hos Le Port

Med Gabriela ved bordet og Kim Jantzen i køkkenet kan en middag ikke blive andet end en succes. Vi har tidligere besøgt parrets forrige restaurant Jantzens Fristelser i Nexø (som nu er afhændet) med stor glæde, så vi er spændte på hvad denne aften byder på. Udover Gabrielas helt uimodståelige charme og super professionelle betjening får vi i parrets Restaurant Le Port i Vang få km nord for Hasle, en gastronomisk oplevelse af høj klasse. Restaurant Le Port ligger højt på en skråning med udsigt ud over havet og mod nord til Hammerknuden. Uanset om man sidder inde eller ude - som vi gør denne lune sommeraften - er her en fantastisk udsigt.
Som appetizere serveres først en røget, rimet laks med malt og ramsløgskapers, efterfulgt af letrøget perlehøne med morkelfløde og salat. Som forret en lækker Østersøtorsk med kongekrabbe, friske asparges og vinskum. Hovedretten består af filet og bov af gris fra Vasegården (lokal producent) med nye bornholmske kartofler og en estragonglace.
Og mens solen sænker sig bag Østersøens horisont, smager vi stedets dessert med rabarbermazarinkage med hvid chokoladeis, rabarber marineret med stjerneanis, bær og hvid chokoladetrøffel. De forskellige vine er naturligvis tilpasset måltidet. Familien Jantzen kan noget med mad. Prøv det og bliv selv overbevist.

Maden og betjeningen er i top hos Le Port i Vang

Maden og betjeningen er i top hos Le Port i Vang

Fiskebanditten på B's Fiskeværksted

Vi er langtfra færdige med at spise os gennem det bornholmske køkken – det bliver man vist aldrig! Men her kommer et par forslag til frokosten ved havet, på landet og i skoven.

På havnen i Svaneke, måske Bornholms smukkeste by, nyder vi en udendørs frokost på B's Fiskeværksted med udsigt til havnemiljøet. "Fiskeværksted" er det helt rigtige navn for denne fiskerestaurant, for her fremstilles al maden fra bunden. De fleste råvarer hentes direkte fra Østersøen og røges i egne ovne. Det er Per Hansen og den fra tv-serien "Storrygerne" kendte kok Jan Gildam som tryller for os.
Ingen bornholmertur uden "Sol over Gudhjem" - den klassiske røgede sild med æggeblomme. Men menukortet er omfattende og vi smager også ristet torsk på røget kartoffel. Er man ekstra sulten kan stedets populæreste burger "Fiskebanditten" mætte de fleste.

Svaneke Havn som B's Fiskeværksted ligger tæt ved

Svaneke Havn som B's Fiskeværksted ligger tæt ved

Fru Larsen og Rita fra Hallegaard Gårdbutik

I idylliske, landlige omgivelser tæt på Østermarie ligger Hallegård Gårdbutik og Pølsemageri, der har fået ry som et af Danmarks bedste steder at købe sine pølser og andre røgvarer som f.eks. koldrøget skinke. Pølsemageren har modtaget hæderspriser for sin arbejde og udvikler til stadighed nye produkter.
De største sællerter er dog fortsat "Fru Larsen" og "Ritapølsen", opkaldt efter dem opskrifterne kommer fra. I produkterne anvendes hovedsageligt økologiske råvarer og det meste af kødet kommer fra den lokale Kildegården. Der tilsættes ingen nitrit, farve- eller andre tilsætningsstoffer - kun salt og røg. Alt ryges på bøg i egne store røgovne.
Udover handlen her på gården sælges produkterne fra butikken i Gudhjem og i højsæsonen fra en salgsvogn som kører rundt på øen. I gårdhaven er indrettet borde og bænke, hvor man kan nyde sin røgmad med en tapas, smørrebrød og gårdens hjemmebagte brød.

Hallegaard ved Østermarie

Hallegaard ved Østermarie

Lidt royalt er det ved Christianshøj Kro

Almindingen - Danmarks tredje største skov - indbyder til en eller flere vandreture. Måske er man heldig at se bisonokserne, som er udsat i den del af Almindingen, som netop hedder "Bisonskoven". Men et besøg ved ruinerne af Lilleborg fra 1100-tallet, der ligger på en 16 meter høj klippeknude næsten omgivet af en sø, er også en mulighed. Du kan læse mere om vandreture i Almindingen her.
Når sulten melder sig, ligger Christianshøj Kro lige i nærheden på en lille høj med en obelisk - Prinsestøtten - der viser hvor Prins Christian Frederik, den senere Kong Christian den 8., i 1824 modtog folkets hyldest. Denne smukt beliggende gule kro er totalt renoveret og indvendigt indrettet enkelt i lyse farver med moderne design. Bag krogen ligger Kyllingemoderen en fredet bygning fra 1929, hvor der er plads til større fester. Omkring Christianshøjkroen er skabt nogle arbejdspladser for udviklingshæmmede, som er med til at give stedet sin egenart. Projektet kaldes "Skovhjælper Christianshøj" og sker i samarbejde med LEV og Bornholms Regionskommune. Nogle af medarbejderne fungerer som tjenere og køkkenmedhjælpere.

Menukortet er enkelt og indbydende og menuerne skiftes dagligt, så maden netop passer til dagens tilgang af friske råvarer. Jeg prøver stedets rogn med agurk, løvstikke, radise og grønne jordbær. Som hovedret vælger jeg bornholmerrøget sild på spinatbund, skovsyre og nye kartofler.
Om det er fordi her er flere gæster som bestiller samtidigt og/eller at kokken er alene, vides ikke. Denne sommerdag tager det lidt tid med serveringen, men maden er lækker anrettet og velsmagende - og værd at vente på.

Christianshøj Kro ved Almindingen

Christianshøj Kro ved Almindingen

Fakta om Danmark - Bornholm

Bornholm kaldes også "Solskinsøen" og er Danmarks østligste punkt i Østersøen.

Mest besøgte attraktion: Hammershus, rundkirkerne og naturen med sprækkedale. På Bornholm findes flere hyggelige byer som Svaneke og Gudhjem.

Kyststien: 120 km vandrerute hele Bornholm Rundt

Mere information:

Turistinformation: Bornholm

Turistinformation: Danmark

Campingpladser på Bornholm
Som medlem af DCU får du rabat