Ferie på Bornholm - menneskelykke uden for højsæsonen
Log ind Log ind
Ferie på Bornholm - menneskelykke uden for højsæsonen

Ferie på Bornholm - menneskelykke uden for højsæsonen

Menneskelykke kan ikke købes - og dog. På Bornholm kan du - på dåse. Og så kan du så meget andet - Bornholm er virkelig en fantastisk ferieø også uden for højsæsonen.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Derfor sensommer-ferie på Bornholm

Bornholm er altid et besøg værd – mindst en gang i livet. Kommer du der første gang tidligt i livet, vil du med garanti komme igen mange gange. Sensommeren har den store fordel, at du får øen lidt mere for dig selv, alt er åbent og sommeren har varmet både klipper og havvandet op, så sommeren er længere på solskinsøen end i resten af landet. Her er en række forslag til oplevelser, som bare er få af mange.

Brug naturen - den er gratis

Naturen er suveræn på Bornholm og enormt varieret. Mange steder kan du stille bilen og efter få minutter stå ved et f.eks. et vandfald i Døndalen eller du kan komme ind til smukke søer som ved Gråmyr – begge tæt på Gudhjem. Det er alt sammen steder som alle kan besøge med alt fra få minutters gang til en lille time fra bilen. Du skal på ingen måde være i god form eller en vandrehaj. Cyklen er også oplagt. Der er et netværk af gode afmærkede cykelruter på hele øen.

Christiansø og Frederiksø er noget helt særligt

Christiansø og Frederiksø, som du kan nå med båd fra Gudhjem, er Danmark, når det er noget helt særligt. Der er ikke noget centrum og de knap 100 personer, der bor her, kender hinanden på godt og ondt. Den gamle gæstgivergård ved havnen er formentlig, hvad man vil kalde øens samlingspunkt, og det dufter godt fra køkkenet. Et måltid mad kan anbefales.

Danmarks østligste punkt - Østerskær

Du kan ikke fare vild på Frederiksø og Christiansø, der forbundet af en smuk gamle bro, så efter min mening er der bare at gå ud i det blå og se hvad vejen bringer. Ved Østerskær – Danmarks østligste punkt kan du ikke komme videre til fods. Der er masser af små afkroge hvor du kan sætte dig og nyde udsigten og stilheden. Ca. midt på Christians Ø finder du det højeste punkt på 22 moh. Det lyder ikke af meget, men det er nok til at du kan se hele Ertholmene, som øgruppen hedder. Det må være særdeles specielt at bo her ude, hvor der på en gang er smukt, men også ufatteligt stille.

Nordøens klippeskær minder om Sverige

Den mest specielle natur er efter min mening på nordsiden af øen, fordi det minder mest om svenske skærgårde med klippekyster og dybe skovsøer. Vi stiller bilen ved Hammer Havn og begiver os ud på nogle af de mange skønne vandrestier der er området. Her er meget kuperet, så husk gode sko og en rygsæk med drikkevarer. Vi går først langs kysten og kommer op i højderne, hvor der er imponerende udsigter over de søer, der med et ord kaldes for Krystalsøerne. Her er virkelig smukt.

Flot udsigt fra Hammeren Fyr

Du kan også gå helt op til Hammeren Fyr (opført 1872 og nedlagt 1990), hvor der også venter en imponerende udsigt. Du kan også stille bilen her og gå ud fra fyret. Når du alligevel er ved Hammer Havn, kan du tage på en lille sejltur langs klipperne under Hammerhus.

Kom tæt på bison i Almindingen

Bornholms store skov, hvor du også finder Rytterknægten, Ekkodalen og flere Rokkesten, er nu også stedet, hvor du kan se vilde bison. Det bedste, ved at tage med på en guidet tur, er, at guiderne ved, hvordan man "finder" dyrene - der er dog aldrig 100% garanti for at finde dem. 

Hvad er et lortetermometer?

Vores guide Hanna har et såkaldt lortetermometer, som hun stikker ned i dyrenes efterladenskaber. Så viser temperaturen, hvor længe det er siden de sidst var her. Det er i sig selv ret sjovt. På turen går vi to-tre timer og vi ser også bison om end på afstand, men sådan er det. Husk det er vilde dyr, så hold altid god afstand.

Spis godt på Bornholm

Der er ingen tvivl om, at du kan spise godt på solskinsøen, og det er uanset om du er til fisk, kødretter, øl, is, lakrids eller vingummi. Du kan få både husmandskost og gourmet. Prøv f.eks. stegt flæsk på Restaurant Rø ved Gudhjem eller fisk fra Nexø Gl. Røgeri. Ved havnen i Svaneke finder du den lækreste café Mermaid’s med hjemmelavet vingummi (f.eks. menneskelykke på dåse) og stærkt vanedannende is. 


Sådan kunne jeg blive ved. Det er bare at gå i gang - en hver tur til Bornholm byder på suveræne ferieoplevelser også uden for højsæsonen.

Har du mere tid til Bornholm?

Husk Bornholm også er Hammershus, Gudhjem, Svaneke Bakker, Ekkoedalen, Almindingen, Rundkirker, Krøllebølle, Jons Kapel, Løvehovederne, Dueodde og meget mere.

Fakta om Danmark - Bornholm

Bornholm kaldes også "Solskinsøen" og er Danmarks østligste punkt i Østersøen.

Mest besøgte attraktion: Hammershus, rundkirkerne og naturen med sprækkedale. På Bornholm findes flere hyggelige byer som Svaneke og Gudhjem.

Kyststien: 120 km vandrerute hele Bornholm Rundt

Mere information:

Turistinformation: Bornholm

Turistinformation: Danmark

Campingpladser på Bornholm
Som medlem af DCU får du rabat