Sandstensformationer og dybe kløfter i Isalo National Park, Madagaskar
Log ind Log ind
Sandstensformationer og dybe kløfter i Isalo National Park

Sandstensformationer og dybe kløfter i Isalo National Park

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Viktors Farmor

De høje kalkstensklipper har rejst sig omkring os, da vi drejer ind på Isalo Rock Lodge tæt på nationalparken.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Isalo Rock Lodge

Det er da også et af Madagaskars bedste hoteller vi er kommet til. Lodgen ligger på et højt, tørt plateau omgivet af eroderede kalkstensklipper i de ejendommeligste former. Bag plateauet skærer dybe kløfter sig ind i landskabet og her i dybet er der en tæt grøn bevoksning og et rigt fugleliv. Alle bungalowerne, der er opført i lysebrune og gyldne sandsten, så de falder ind i de naturlige omgivelser, ligger på en stribe på hver side af reception og restaurant, så ingen tager udsigten fra andre. Værelset er nærmest en suite med egen terrasse og liggestole ud mod plateauet og klipperne. Det er stort og meget lækkert indrettet med et fint arrangeret myggenet (der findes malaria i Madagaskar), som er fastgjort til loftet og blot bindes op med knuder. Bag skydedøre findes et nedsænket karbad i gråbrune sten lige ved det store panoramavindue, så man kan ligge i badet og nyde udsigten. Ved siden af er håndvasken placeret og bagerst i badeafsnittet findes toilet samt bruseniche. Alt oser af international/europæisk kvalitet. Og aftens middag lever helt op til stedets øvrige kvaliteter med fint anrettede og veltilberedte portioner.

På tur i Isalo National Park

Efter en simpel morgenmad, som slet ikke lever op til stedets øvrige kvaliteter, kører bussen os mod nationalparken, hvor vi skal tilbringe hele dagen. Et sted, hvor bussen skal krydse et lille vandløb, beder chaufføren os om at forlade bussen, mens han forsigtigt kører gennem vandet. Vi spadserer over vandløbets smalle sted nogle få meter længere henne og fortsætter i bussen det sidste stykke mod indgangen til nationalparken.

Op i et månelignende landskab

Den første halve time vandrer vi op ad et godt spor og får undervejs øje på flere forskellige fugle. Vi kommer op på endnu et plateau og passerer flere simple gravsteder med sten stablet sammen under en lille hule. Fra et højtliggende udsigtspunkt har vi et imponerende vue ud over hele dette måneagtige landskab med halvørken og klipper i alle farver som dels skyldes de mange forskellige mineraler som er i klipperne, men også de forskellige lav-arter som gror på dem.

En kløft med naturskabt pool

Efter at have krydset det tørre plateau går det stejlt ned i en frodig kløft med en lille flod, som via et vandfald løber ned i et naturskabt bassin - Piscine Naturelle. Her er allerede en del mennesker, som svaler sig i det kølige vand og mens nogle fra vores gruppe også bader, er der andre som vandrer videre langs kanten af kløften og ser efter fugle.

Dyreliv på det tørre plateau

Vandringen fortsætter gennem den tørre halvørken og undervejs finder den lokale guide nogle skorpioner, som i dagslyset gemmer sig under stenene. Skorpioner er blandt de farligste dyr i Madagaskar, hvorfor man altid skal se sig for, når man sætter sig f.eks. på en sten. Vi ser også flere fugle bl.a. den smukke biæder.

Cikaderne synger

Terrænet skråner lidt og langsomt begynder nedstigningen i en bredere dal. Det summer omkring os og det er cikaderne som "synger". Det lykkes at lokalisere en næsten gennemsigtig cikade på ca. fire cm. der ligger på en gren og gnider bagbenene mod hinanden.

Picnic ved campingplads

Nu bliver skråningen stejlere og det er nødvendigt at give og tage en hånd for at hjælpe hinanden ned over de værste forhindringer. Vi kommer ned i tæt skov og stopper ved en teltplads, hvor der er sørget for lidt grillet frokost med ris til os. Der findes flere teltpladser rundt omkring i Isalo National Park, der er så stor, at man kan komme på en flere dages vandretur rundt i parken og undervejs overnatte i telt.

Forkælede lemurer

Hvor der er mad, er der også lemurer! En fransk gruppe gør i hvert fald sit til at lemurerne "forkæles" ved at fodre dem under måltidet. Det gør naturligvis, at lemurerne holder til ved teltpladsen.

Men her er også andre dyr - specielt fugle - og det lykkes at se den smukke, langhalede paradis fluesnapper.

Tur langs vandløbet

Efter picnicen spadserer vi en tur ind i det frodige landskab langs vandløbet, men har kun begrænset tid, så vi når ikke helt ind til det store vandfald Cascades des Nymphes, som findes i bunden af kløften. Men fuglelivet er rigt i denne del af kløften og havde der været mere tid. Midt på eftermiddagen spadserer vi fra teltpladsen i ca. 30 minutter for at komme frem til bussens parkeringsplads. Undervejs ses både kamæleoner, slanger og forskellige fugle. Det har været en lang, spændende og superflot dag i Isalo National Park og tilbage på Isalo Rock Lodge nyder vi de røde farver på klipperne som rammes af lyset fra den nedgående sol.

Isalo er et sted, hvor vi sagtens kunne bruge en dag mere og gå på opdagelse i den nærliggende kløft, men i morgen fortsætter vi vestpå og rammer havet ved Ifaty.

Fakta om Madagaskar

Hovedstaden i Madagaskar er Antananarivo.

Befolkningstal: ca. 25 mio.

Areal: ca. 587.041 km²

Afstand fra Danmark: ca. 8.897 km

Mest besøgte attraktion: Nationalparkerne samt endemiske  dyr og planter bl.a. lemurer (halvaber)

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Madagaskar