New Zealand har det hele

Læs flere artikler om campingferie i New Zealand her

Vores rejse går fra nord til syd gennem de områder, som figurerer på listen "skal ses". Hele turen foretages i en autocamper. Vi camperer meget hjemme og denne ferieform er også oplagt, når man skal opleve New Zealand, fordi man har friheden til selv at bestemme. Vi får autocamperen udleveret lige i nærheden af lufthavnen. Den er pakket og klar, og vi skal kun flytte vores personlige ejendele ind. Mathias er som altid med. Han er 1½ år gammel og indtager autostolen, der er fastspændt i stuen bagerst i autocamperen, hvor de er store panoramavinduer, så han ser godt, når vi kører.

Det nordligste punkt

Vi vender straks næsen mod nord for at køre op til det nordligste punkt, hvor man har en fantastisk udsigt over Stillehavet og det Tasmanske hav, der mødes på dette sted. Der ligger en campingplads for foden af den enorme klippe lige ud til vandet. I dårlig vejr er der formentlig godt gang i den, men vi oplever kun smuk natur så langt øjet rækker, flotte solnedgange og campingidyl på en naturplads, som vi har helt for os selv.

På vej sydover passerer vi Ninty Mile Beach, der som navnet antyder, er en ualmindelig lang strand med klitter op til 150 meter høje. Man kan køre på stranden, men med autocamper er det meget klogt at undersøge forholdene meget grundigt, hvis man virkelig vil gøre det. Det er ikke alle steder den tunge bil kan komme frem og tidevandet skal der også holdes øje med. Alternativet er at melde sig på en guidet tur.

Traktaten underskrives

Bay of Island ligger længere mod syd og skal opleves for det var her de indfødte maorier underskrev traktaten og overgav deres suverænitet til den engelske dronning Victoria. Hele bugten består af 144 større og mindre øer, som både newzealænder og udenlandske turister valfarter til i højsæsonen. Vi tjekker ind på en hyggelig campingplads i byen Paihia, hvor Waitangi National Reserve, som er en nationalpark, ligger. Det var her traktaten i 1840 blev underskrevet og stedet fungerer i dag som kulturcenter, hvor man kan få indblik i de indfødtes fortid.

I 1940 – 100 år efter traktaten blev underskrevet, byggede man verdens største krigskano. Den er 35,7 meter lang og har plads til 150 krigere. Den søsættes hvert år d. 6. februar, hvor Waitangi dagen fejres. Flere gange om dagen opviser maorierne forskellige former for dans. Bl.a. en populær og meget kraftfuld krigsdans, men også mere iørefaldende kærlighedssange.

Lugten af rådne æg

Efter en afstikker til Kiwi Fruit Country, halvøen Coromandel, Hot Water Beach og Gisborne ankommer vi til Rotorua, hvor stanken af rådne æg er det første, der møder os. Det lyder ikke umiddelbart som et sted, der er værd at opholde sig, men man vænner sig dog til stanken efter et stykke tid. Den ubehagelige lugt kommer fra de mange svovlholdige kilder, som hele det vulkanske område er fyldt af. Flere steder står hele byen i røg og damp. Gejsere, mineralske søer, der koger. Damp, der står ud af klippevægge og op af jorden, er ikke noget særsyn, men ikke desto mindre er det et af verdens mest fascinerende steder, og måske især, når man kommer fra lille Danmark, hvor naturen ikke viser tænder i helt samme målestok.

Vi rejser længere sydover og finder en centralt beliggende campingplads i Kaikoura, der ligger på Sydøens nordøstlige kyst. Selvom byens navn egentlig betyder stedet, hvor man spiser krabbe, kommer de fleste for at få oplevelser med delfiner og kaskelothvaler af helt vanvittige dimensioner.
Det er Stillehavet og forholdene på havbunden, der gør stedet til et ideelt spisekammer for både delfiner og kaskelothvaler. Få kilometer fra kysten er der over 800 meter dybt, og Stillehavets strømme presser alt det kaskelothvalerne elsker at spise, bl.a. 12 meter lange blæksprutter, ned i denne enorme kløft. Når de kommer til overfladen for at ilte deres blod, får vi i 6-7 kostbare minutter lov til at nyde synet af disse fascinerende dyr, som vi mennesker ved så lidt om.

Kaskelothvalerne kan opleves fra både båd og helikopter. Vi gør begge dele, og det er yderst imponerende, når den store hvalhale slipper vandoverfladen og dyret forsvinder ned i dybet. Men det er helt klar fra luften, man får den bedste fornemmelse af, hvor mægtig hvalerne er. Det er en bekostelig affære at flyve i helikopter i ca. 150 meters højde, men det er alle penge værd. Mathias er også med. Han sidder med store øjne og høretelefoner på sine små øre, mens han smiler over hele femøren. Vi flyver hen over det rolige Stillehav, som gør det lettere at få øje på hvalerne. I løbet af de 30 minutter turen varer ser vi 4 store hvaler, der ligger og vugger i havoverfladen. Vi glemmer at trække vejret i det øjeblik, hvalerne forsvinder ned i det ukendte dyb.

I mit næste liv vil jeg være delfin

Vi sejler med fuld fart, og der er delfiner over alt. De leger i bådens dønninger, slår flikflak og har det herligt. Guiden fortæller os, at de nysgerrige dyr ikke viser tegn på, at de genereres af vores besøg. Noget der lægges meget vægt på. Vi er på besøg hos dem og på deres præmisser. Mange af dem har unger, så vi skal være forsigtige, men de skal nok selv komme til os, hvis de har lyst. Før vi ved af det lyder hornet, og vi kan alle slippe rælingen og lade os falde ned i det iskolde vand. Adrenalinet styrter med lynets hast rundt i kroppen.

Der er delfiner over alt og jeg tænker kun på, om de nu også er så søde, som "Flipper" er. Vi er i vandet i 3 timer af flere omgange og ser delfiner på nært hold, delfiner med unger og delfiner, der svømmer ved siden af en, mens vi udveksler blikke. Når man kigger en delfin i øjnene, virker det som om den også tænker "Hvem er du?.". Er det ikke for bådens kraftige horn, der indikerer, at turen er slut og vi skal i land, havde jeg sikkert været der endnu. Et fantastisk møde med et fascinerende dyr i dens eget element. Det kilder stadig helt ned i maven, når jeg tænker på det.

Vi fortsætter mod syd

Som perler på en snor møder et nyt fantastisk naturbillede os, hver gang vi drejer rundt i et sving. Halvøerne Banks og Otago byder på flere møder med vilde dyr, og i Dunedin bestiger vi verdens stejleste gade, før vi kører mod bjergene og de imponerende fjorde i Milford Sound. Ved Fox Gletscheren for foden af Mt. Cook, der er New Zealands højeste bjerg, pakker vi endnu en gang rygsækken og Mathias i bærestolen. Det tager ca. 1½ time at gå op til selve gletscheren, men den ses faktisk bedst på lang afstand. Vi går langs den brusende flod, hvor smeltevand og isklumper så store som biler vælter af sted. Naturen er overvældende, og vi føler os ret små i dette storslåede landskab, hvor naturens kræfter igen viser sin magt.

Imponerende natur og et herlig folk

Man kan sige meget om New Zealand, men jordens skaber var i godt humør, den dag landet blev til. Skal man beskrive New Zealand med få ord vil det være, at man tager alt det smukkeste man har set i andre dele af verden, og smider alt andet væk. Der er simpelthen ikke steder, hvor man ikke betages af det man ser, og det er ret utroligt. Naturen er så afvekslende og alt findes. Hertil kommer, at landet er et helt ideelt campingland med et herligt og imødekommende folk, man sagtens kan få en griner sammen med.

Nogle forsøder deres liv med store biler, men en rejse til New Zealand overgår alt, så se at få sparet sammen, bed chefen om ferie, pak kufferten og kom af sted.

Fakta

Planlæg i god tid, og planlæg med luft i programmet, så der også er tid til spontane oplevelser.

Hvis du har mindre en 3 uger, så koncentrerer rejsen til den ene ø. Hvilket er bedst, er svært at sige, men de store oplevelser med vilde dyr findes på Sydøen.

Camping er den bedste måde at rejse rundt på, fordi man har friheden til selv at bestemme destination, hastighed og hvornår man vil stoppe undervejs. Campingpladserne ligger som perler på en snor, og er af rigtig god standard.
Prøv evt. at leje en autocamper i Danmark før afrejse for at få lidt erfaringer på området.

Den australske newzealandske venskabsforening i Holstebro og København er et helt ideelt sted at få rådgivning til turen.

Vi rejste med My Planet www.myplanet.dk.

Totalpris for godt fire ugers rejse er 115.000,- kr. for to voksne og 1 barn inkl. flybilletter via Bankok og Sydney, leje af Maui autocamper, forsikringer, transport, overnatning, forplejning og lommepenge mm.

Læs flere artikler om campingferie i New Zealand her