1810 Stuart Street IMG_5810.jpg
Rundrejse til

Dunedin - en skotskternet by

Google Map...
New Zealand

Hovedstad i New Zealand er Wellington. Landet består af to hovedøer - Nordøen og Sydøen.

Befolkningstal: Ca. 4,5 mio.

Areal: Ca. 268.680 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 17.953 km.

Mest besøgte attraktioner: Aktiv ferie i de forskelligartede nationalparker samt aktivitetsbyen Queenstown

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: New Zealand

Dunedin - arkitektur og havekultur

Byen, der er New Zealands største i udstrækning, ligger skønt i bunden af en fjord, afskærmet fra Stillehavets storme af halvøen Otago Peninsula og tæt på natur og et rigt dyreliv. Byens navn udtales "Dönédn" med tryk på anden stavelse, og da vi arriverer bliver der tid til lidt sightseeing. På byens centrale ottekantede plads Octagon ligger St. Paul’s Cathedral fra 1919 med en statue af den skotske digter Robert Burns placeret foran - med et søgende blik rettet mod en af pubberne. Ved siden af ser vi det gamle, smukke victorianske rådhus. Den centrale plads huser også kunstgalleriet samt byens turistinformation.

Baldwin Street - verdens stejleste gade

Et par km uden for centrum stopper vi ved Baldwin Street. Dette skulle være verdens stejleste beboede gade og vi opfordres naturligvis til at udfordre vores kondition ved at bestige den 350 meter lange gade, der hæver sig 70 meter fra start til slut med en stigningsprocent på 35 på det stejleste stykke. Vi prøver - nogle mere adrætte end andre - og de fleste kommer op på toppen. En gang om året er her en konkurrence "The Baldwin Street Gutbuster" som tiltrækker hundredvis af atleter som løber op og ned ad gaden. Den hurtigste tid er under to minutter. Lad os komme videre!

Victorianske bygninger

På egen hånd spadserer vi rundt i den arkitektonisk spændende by. Tæt på vores centralt beliggende hotel Scenic Hotel står den gotiske First Church med et 54 meter højt spir. I Queens Park er her naturligvis en statue af dronning Victoria og lige ved jernbanestationen ligger Settlers Museum. Jernbanestationen er en arkitektonisk perle med marmor hentet fra Aberdeen - måske den mest fotograferede bygning i New Zealand. Gå indenfor og nyd den smukt indrettede banegårdshal med mosaikker på gulvet. Ved siden af er der gang i Farmers Marked, hvor det summer af liv omkring de mange boder.

Dunedins Botanisk Have

På vej mod den botaniske have passerer vi flere bygninger som hører under landets ældste universitet - University of Otago. Mange steder på de langstrakte gader ligger pittoreske træhuse, som udlejes til nogle af de 20.000 studerende på universitetet. Desværre er mange ikke vedligeholdt af udlejerne og forfalder. Selve den botaniske have ligger på en bakke - Signal Hill - og det er værd at besøge den velplejede have med blomstrende stauder, rosenhave og lokale træsorter. På vejen tilbage passeres Otago Museum.

Dunedin's juveler

I en anden ende af byen ligger byens bryggeri Speight's Brewery, hvor folk kommer for at tappe det reneste kildevand. Går man lidt op ad bakkerne ses den katolske kirke St. Joseph's Cathedral og et stenkast derfra Otago Old Boys High School - begge smukke bygninger. Vil man se hvordan et aristokratisk hjem fra begyndelsen af forrige århundrede var indrettet, kan man besøge herresædet Olveston bygget i 1906. Men man skal dog reservere tid i forvejen til en guidet rundvisning. I morgen besøger vi Dunedin’s baghave Otago Peninsula.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser