IMG_0917.JPG

De Dansk Vestindiske Øer - St. Croix - den første af tre spændende øer

Google Map...
USA - Virgin Islands - Bravo Tours

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Virgin Islands har flere navne som f.eks. Jomfruøerne, men også Dansk Vestindien/De Dansk Vestindiske Øer, da øriget tilhørte Danmark indtil 31/3 1917, hvor de blev solgt til USA. Virgin Islands består af tre hovedøer: St.Sroix - St. Thomas - St.John, der ligger i Caribien. 

Befolkningstal: Ca. 325 mio. i USA. Virgin Island ca. 106.000.

Areal: Ca. 9.833.520 km². Virgin Islands ca. 346 km² .

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km. Til Virgin Island: 7.572 km.

Tidsforskel: Fra 4 og 30 minutter efter

Mest besøgte attraktioner: Øernes danske historie med tidligere danske steder, strandene og naturen.

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: Virgin Islands, USA

Turistinformation: USA

US Virgin Island - som vi kalder De dansk vestindiske øer - er til sammen på størrelse med Mors og ligger øst for Puerto Rico på grænsen mellem det caribiske øhav og Atlanterhavet. 
Columbus kom her allerede i 1493 og det var først i slutningen af 1600 tallet af danskerne blev aktive her ude. Dansk Vestindien med St. Thomas i 1672, St. John i 1694 og sidst men ikke mindst St. Croix i 1733 blev begyndelsen på ca. 250 års fascinerende dansk kolonihistorie. 
Man kunne måske tro, at dette for længst er gået i glemmebogen, men det er på ingen måde tilfældet og det gør rejsen til noget helt særligt.

To ugers ferie på tre meget forskellige øer

På denne rejse skal jeg som de fleste andre af Bravo Tours' gæster tilbringe en uge på St. Croix og en uge på St. Thomas og fra St. Thomas besøger man også øen St. John. 
Jeg har tilmeldt mig en del udflugter, for jeg er kommet for opleve. Mange af dem er halvdags ture, hvilket er perfekt så man også kan nå at slappe af ved poolen, når man kommer retur til hotellet.

Utrolige Christiansted på St. Croix

Den første tur jeg skal på er en byvandring gennem historiske Christiansted, der er hovedbyen på St. Croix. En ualmindelig velbevaret, stemningsfyldt og historisk by, som man i den grad imponeres over at se. Vi går forbi de gamle bygninger som Vejerhuset og Toldboden og naturligvis byens varetegn Fort Christiansværn. Fortet er meget velholdt og vores guide Martin fortæller os med stor indlevelse om alle de aktiviteter, der har foregået på stedet. Man har kort fortalt handlet med slaver fra den afrikanske vestkyst og læsset skibene med det hvide guld - sukker, som skulle hjem til Danmark.

Velholdt guvernørbolig og danske vejnavne

Vi går forbi den smukke guvernør bolig, der blev renoveret i år 2000 for ikke mindre en 14 mio. dollars. Her ser vi den velanlagte baggård, trappen til hovedindgangen og de velbevarede sale, hvor konger og andre prominente har spist middag sammen. Der hænger store malerier af bl.a. guvernør Peter Von Scholten og Frederik d. 7., der officielt gav slaverne fri. Vi fortsætter til den gamle kirkegård, hvor den danske tilstedeværelse også har sat sig præg. Vi går også gennem de gamle gader, der har bevaret de danske navne som bl.a. Kongensgade, Dronningens Tværgade og Kompagnistræde. Det er ret vildt at gå i 30 graders varme så langt væk hjemmefra og se på danske vejnavne.

Ø rundtur på St. Croix til Whim Plantagen, Frederikssted mm.

En af udflugterne i det omfattende program er en ø-rundtur, der er en oplagt mulighed for at se mere af øen på en let og bekvem måde. Alle deltagere bliver hentet på hotellerne og der er dansk guide med hele dagen og på den måde er der sørget for alt.  Vi begynder i den botaniske have, hvor vi lærer en masse om sukkerproduktion, men også noget om de andre eksotiske frugter og planter, som vi ikke har derhjemme. Herfra går turen til Whim Plantagen, hvor vi får et lille indblik i slavernes dagligdag på en sukkerplantage. I den gamle hovedbygning er der mange anekdoter om de ting, der er sket på stedet.

Frederikssted med det gamle fort

Få kilometer fra Whim Plantagen ligger en anden meget vigtig by på St. Croix – nemlig Frederikssted. Her ligger der også et gammelt fort, der er et besøg værd. På torvet står et mindesmærke for det sted, hvor Peter von Scholten frigav slaverne.
Hvis man ikke har mod på det historiske, er der også sat tid af i byen til at man kan snuppe en dukkert fra en af de fine strande.

Spændende rom fra Cruzan - destilleriet skaber stemningen

På vejen hjem besøger vi destilleriet Cruzan, der producerer rom, selvom der ikke længere dyrkes sukker på St. Croix. Den verdenskendte rom drikkes med velbehag og kan fås i alverdens varianter. Den smager utrolig godt og smagen passer perfekt til hele den stemning, der er på øen. Afslappet og absolut ingen verdens grund til stress. Jeg tror faktisk slet ikke de kender det ord.

Solnedgangstur på havet

Uanset hvor man bor på St. Croix er der ikke langt til vandet og det er oplagt at komme ud på vandet. 
En af de mange udflugter som tilbydes, er en solnedgangstur på havet. Vi sejler ud fra Christiansted for i ro og mag at nyde en solnedgang fra vandsiden.

Festlig caribisk aften på Protestan Cay

En anden populær aftenaktivitet i Christiansted er Caribisk aften på den lille ø Protestan Cay, der ligger lige ud for Christiansted. Her serveres der lokale specialiteter bestående af masser af grillmad og gode salater. Der er levende musik og i det hele taget er det en herlig aften på stranden. God mad og sand mellem tæerne og så er det lunt, selvom klokken bliver mange. Aftens højdepunkt er et besøg af de langbenede Mocko Jumbos, der udfører en halsbrækkende dans for at skræmme onde ånder væk. Det er meget underholdende og vildt imponerende at de kan holde balancen. 

Heldagstur til Buck Islands imponerende strande

En udflugt, der i den grad kan anbefales, er en heldagstur til Buck Island og Buck Island Reef National Monument, der ligger en lille times sejlads fra Christiansted. Det er en utrolig smuk tur og der er godt gang i bølgerne. Vi har mad og alt snorkeludstyr om bord og vi får en grundundervisning i brugen af udstyret, før vi skal i vandet. Nybegyndere kan sagtens være med, for guiderne svømmer med hele vejen, hvis man ikke vil eller kan snorkle på egen hånd. Vandet er fuldstændigt klart og det hvide sand på stranden skærer i øjnene. Det er ikke så meget som en enkelt lille sten, man kan træde på og vandet er tempereret. Vi øver først lidt ved sandstranden før vi sejler videre til det egentlige rev. 
Det ligger på den anden side af øen, hvor der er mere strøm i vandet. Det er dog stadig så klart at man sagtens kan se de mange koraller og fisk.

Jeepsafari gennem regnskoven

I det omfattende program er der noget for en hver smag: Kultur, natur og action. I dag skal vi på Jeepsafari og der er naturligvis dansk guide med igen.
Vi forlader Christiansted og kører op i bjergene for at se de utrolige udsigtspunkter ud over St. Croix. Her får man en klar fornemmelse af hvorfor St. Croix egnede sig bedre til sukkerproduktion end f.eks. St. Thomas, der er meget mere kuperet.

Øldrikkende grise og kridhvide strande

Vi fortsætter ind gennem regnskoven og den frodige og uberørte del af St. Croix. På strækninger langs kysten er der tid til pauser, hvor man lige kan tage sig en dukkert i det klare turkisfarvede vand. Vi gør også et sjov lille stop ved Mt. Pellier Hut, der er en lille café med øldrikkende grise. Heldigvis er det alkoholfri øl. En perfekt afslutning på en spændende ø. Jeg kunne sagtens have brugt meget mere tid end en enkelt uge St. Croix, for der er virkelig meget at se. Rejsen her fortsætter dog til St. Thomas og St. John.                                                             

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser