1060 IMG_9543.JPG
Rundrejse til

Chicken, Tok og Fairbanks i Alaska

Google Map...

Hovedstaden i Alaska er Juneau.

Befolkningstal: ca. 0,7 mio.

Areal: ca. 1.718.000 km2

Afstand fra Danmark: ca. 6.705 km

Tidsforskel:  10 timer efter

Største turistattraktioner: Naturen med dyrelivet i bl.a. Denali National Park og Kenai Fjords National Park

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Alaska

 

 

Top of the World Highway

Hurtigt kommer vi via bjergkammen højt over floddalen og fri af skoven, hvor et åbent bjerglandskab møder os med udsigt til 2.000 meter høje bjerge i horisonten, skovklædte bakkeskråninger og dybe kløfter. Vi stopper et par steder og bare nyder landskabet. På rutens højeste punkt ca. 1.500 moh. holder vi en lidt længere pause, og får rørt benene ved at spadsere op til højdepunktets varde. Udsigten er imponerende. Længere fremme ved grænseovergangen Poker Creek - den nordligste i USA - kører vi atter ind i Alaska.

Chicken - et navn man kan stave til

Ved frokosttid er vi fremme i byen Chicken (kylling). Oprindeligt hed stedet Ptarmigan opkaldt efter en lokal fugl, men de nye tilflyttere kunne ikke stave til det, så var Chicken lettere - og derved blev det. Det er et sjovt sted, for her er blot en række træbygninger og et toilet, som udgør byens downtown. På en bakketop findes en figur af en stor kylling, så er man ikke i tvivl om, hvor man er. Neden for bakken står en af de gamle store guldgravemaskiner Pedro Gold Dredge og forfalder. På den anden side af bakken ligger campingpladsen Chicken Gold Camp & Outpost. Her bestiller vi frokost - blot et par sandwiches - men det taget en evig tid at få varmet brødet og da det endelig kommer, serveres det på gamle aviser - lige til at pakke ind og tage med i bussen, da tiden er til at vi kører videre.                                                                               

Taylor Highway

Efter Chicken hedder vejen Taylor Highway og på den passerer vi bl.a. Mount Fairplay, hvor vi er ude for at spejde efter moose (elge). De er dog ikke at se i dag. Taylor Highway løber ud i Alaska Highway, som vi fortsætter ad.                                                                                               

På Alaska Highway til Tok

Efter at japanerne havde meldt sig ind i 2. Verdenskrig ved at bombe Pearl Harbour i 1941, var amerikanerne alvorligt bange for at japanerne ville besætte det øde område i Alaska - uden at der var nogen til at forsvare det. Det blev derfor besluttet at bygge en samlet vejforbindelse fra Dawson Creek i British Columbia, Canada (ikke at sammenligne med Dawson City) til Delta Junction i Alaska. Omkring 30.000 militærfolk og civile arbejdede under vanskelige vilkår i bjergene med at få anlagt denne 2.237 km lange vej, som stod færdig i oktober 1942 - blot 8 måneder efter at arbejdet var påbegyndt. Amerikanerne afholdt udgifterne for vejen og gav den canadiske del til den canadiske regering i 1946. Først i 1948 blev vejen åbnet for offentlig trafik og er fortsat en af de vigtigste veje i denne del af kontinentet og den fører os frem til vores overnatningssted Snowshoe Motel i byen Tok. Tok består af spredt bebyggelse med den trafikerede Alaska Highway løbende lige midt gennem byen. Det mest interessante her er nok stedets besøgscenter, som findes i en nyere, skøn træbygning opført i svært tømmer. Her er masser af informationer at hente om hele Alaska.                                                                                                         

Rikas Roadhouse

Dagen efter fortsætter vi rejsen mod Fairbanks. Halvvejs stopper vi ved Rikas Roadhouse, der ligger i Big Delta Historic Park. Vejkroen, som består af flere træbygninger, er fra 1913. I 1917 kom en svensk immigrant ved navn Rika Wallén fra Örebro til stedet for at gøre tjeneste. Hun blev bestyrer og købte senere huset for 10$ og drev landevejskroen i mange år. Bygningerne er indrettet som museer, så vi kan se hvorledes man levede her i begyndelsen af 1900-tallet. 
Når man spadserer rundt mellem træbygningerne, føler man næsten at man er et sted i det svenske landskab - ikke mindst pga. de mange myg! Udover forskellige bygninger som smed, karlehytte, lade, stald m.v. findes her også et fint cafeteria.                                                                          

Besøg hos julemanden

Ho, Ho, Hooo. Jo, julemanden Santa Claus sidder midt i al julepynten med et barn på skøddet - midt om sommeren. Vi er stoppet ved Santa Claus House, der rummer alt hvad hjertet kan begøre af amerikansk julepynt. Så har man ikke fået købt en souvenir endnu, kan lidt julepynt måske gøre det?

Rivercruise på Chena River

Først på eftermiddagen er vi fremme ved Chena River i Fairbanks, hvor vi kommer om bord på Riverboat Discovery III. Det er tredje generation af moderne dieseldrevne hjuldampere - og også den største - og mens vi sejler ned ad floden, serverer personalet, der alle er indianere fra Athabascan–stammen, kaffe og kage for os. Kaptajnen beretter om de forskellige huse og de familier som lever langs floden, mens vi sejler forbi. Vi får set hvorledes en vandflyver starter og lander, ligesom der gøres holdt ved en hundekennel med slædehunde. Her demonstreres hvorledes hundene trænes i at trække - også om sommeren.                                                                      

Athabascan Indian Village

Det mest interessante ved dette flodcruise er besøget i indianerlandsbyen Athabascan Indian Village, hvor vi bliver delt op i tre grupper, der på skift hører om indianernes levevis før og nu. 
Landsbyen er naturligvis noget turistpræget - byen lever af disse besøg - og overalt er her pyntet med blomster og usædvanligt rydeligt.

Morris Thompsons Cultural and Visitors Center i Fairbanks

Vi har haft en god nats søvn på det store Hotel Westmark i Fairbanks og efter en overdådig morgenmadsbuffet har vi god tid til at se nærmere på downtown - men vejret driller igen med silende regn. Det er derfor naturligt, at vi søger indendørs på Morris Thompsons Cultural and Visitor Center, der ligger i Griffin Park ned til Chena River. På dette enestående besøgscenter er her bl.a. udstillinger om naturen, dyrelivet, de første amerikanere og nybyggerne. Et spændende og flot sted, som skærper interessen for dagens besøg i Denali National Park, som vi nu er på vej til.