IMG_0312.jpg

Cykelkrydstogt på Donau (2/3)

Budapest - Ungarns hovedstad

Her er ufatteligt meget at se på og for at få set så meget af byen som muligt på de få timer vi har til rådighed, fravælger vi museer og kirkebesøg og koncentrerer os om bygningerne set udefra. Men vi når langtfra alt denne dag.

Vi ser Matthiaskirken med det flotte tag og spadserer gennem de små gader frem til Wienerporten. 

Vi finder vej ned fra højdedraget og spadserer langs Donau frem til Magrethe-broen, hvorfra der er adgang til Magretheøen, hvor der alene kan bruges en hel dag.

Et smut på Pest-siden

Vi har forladt Buda-siden og kommet over på Pest-siden. Her er det først det enorme parlament, der skal ses. Da det stod færdigt i 1904 var det blandt verdens største bygninger - 268 meter langt og 118 meter bredt. Den høje kuppel midt på bygningen rager 96 meter op i vejret.

Vi går til Etnografisk museum og ad sidegader til Videnskabernes akademi og Gresham-palæet. Herfra er der ikke langt til den største kirke i Budapest - Sankt Stefan-basilikaen. I kirken er der plads til 8.500 personer - så den må vi ind at se. Alene i kirkerummet kan der bruges timer, hvis man skal have det hele med. 

Vi fortsætter ad strøget og kommer til Elisabeth-broen, der fører os tilbage til Buda-siden, hvor skibet ligger og vi når ikke ombord, før regnen atter gør os våde.

Budspest i nattelyset

I aften er der igen - efter middagen - en guidet byrundtur, som vi har kunnet tilmelde os, men vi har i stedet valgt på egen hånd at spadsere op til Citadellet på Gellért-bjerget for derfra at se Budapest i natbelysningen. 

Det bliver en mørk og våd tur op gennem skoven og det er kun få steder, vi har udsyn over byen. På toppen, 200 meter over Donau, ser vi Befrielsesmonumentet - en 26 meter høj kvindestatue med fredens palmegren i hænderne. 

Men byen ses ikke herfra pga. de mange træer, så vi spadserer ned igen og tilbage til Fiskerbastionen, hvorfra vi får set, hvor betagende Budapest er om natten - selv i regnvejr.

Donauknæet, Vac - Esztergom (57 km)

I løbet af de tidlige morgentimer er MS Theodor Körner sejlet til byen Vac lidt uden for Budapest.

Forsynet med madpakker og regntøj i cykeltaskerne, samt en gul, selvlysende vest, der er obligatorisk at have på i Ungarn, er vi klar til dagens cykeltur. 

I stedet for som de fleste straks at begive sig afsted på selve cykelruten, cykler vi op i byen Vac, som bestemt er et besøg værd. Her fornemmer vi at tiden nærmest er stået stille. Her er gamle bygninger smukt placeret omkring et klassisk torv. 
Flere kirker og en enorm katedral. 

Da vi har orienteret os lidt i byen cykler vi ud gennem Triumfbuen - bygget til ære for kejserinde Maria Theresia, da hun besøgte byen - og er snart ude i landlige omgivelser. 

Vejret arter sig i dag. Ikke regn, ingen sol - og køligt. Dejligt cykelvejr.

Ventetid ved færgeleje

Vi cykler på venstre flodbred og passerer byerne Kismaros og Nagymaros der er typiske landsbyer omkranset af landbrugsarealer. 

Vi finder en bænk lidt uden for byen med udsigt til en gammel borg på en top på den anden side af floden og får lidt at drikke.

I byen Szob, skal vi over på den modsatte side med færgen, men den sejler kun en gang i timen, så vi må vente i ca. 45 minutter og kan her spise vores medbragte frokost. Vi bliver flere og flere ved færgelejet, som bliver et hel opsamlingssted for cyklisterne. 

Der lyder et "trut" ude fra floden, da MS Theodor Körner sejler forbi og hilser på os.

Da vi endelig kommer på færgen, skal en af vore danske venner have skiftet slange på sin cykel - vistnok den eneste punktering på hele turen.

Esztergom - Ungarns tidligere hovedstad

Nu er der ikke langt til dagturens endemål Esztergom, Ungarns tidligere hovedstad. 

I det 16. århundrede blev byen besat af tyrkerne, som herskede her i 140 år og i slutningen af tyrkerperioden blev byen fuldstændig tilintetgjort og kun få hundrede indbyggere overlevede. I dag er byen genopbygget og en vigtig industriby. 

Pludselig ses den enorme Basilika rage op i landskabet. Domkirken er bygget på toppen af en 160 meter høj klippe over byen og vi cykler straks ind gennem byen for at se nærmere på domkirken. Og den er enorm med plads til 8.000 personer. Indvendigt kan det tage pusten fra én, når man kikker op i den 102 meter høje kuppel!

Fra toppen af borgen, hvor der også ligger et krigsmuseum, kan vi se ud over den gamle bydel.

Men vi skal tilbage på båden, for i dag sejler den tidligt med kurs mod Wien.