Braunschweig og Goslar - råhygge hos vores sydlige naboer, Midttyskland
Braunschweig og Goslar - råhygge hos vores sydlige naboer

Braunschweig og Goslar - råhygge hos vores sydlige naboer

For mange bilkørende danskere, gælder det i dag om at komme så hurtigt som muligt gennem Tyskland, når ferien begynder, og rejsen går mod sydens strande eller vintersportsstæderne i alperne.

Poul Hedemann

Poul Hedemann

Tilføj favorit

Interessante byer tæt på motorvejene

Men flere og flere danskere er ved at få øjnene op for, at det også er værd at dreje af mod nogle af de mange interessante byer, som Tyskland i så rigt mål har liggende kun få kilometer fra motorvejene. Også som et selvstændigt rejsemål er mange af byerne interessante for danskerne. En 3-4 timers bilkørsel fra Puttgarden og Kruså finder man således byerne Braunschweig og Goslar. To af Niedersachens levende kulturbyer fyldt med historiske bygningsværker, talrige kirker, bindingsværkshuse og brostensbelagte gader og torve.

Goslar

Goslar er nok den by, der er mest kendt af danskerne. For 50-60 år siden gik udlandsrejsen sjældent længere end til Harzen – og især til Goslar. Man rejste dengang med toget eller med egen bil, hvis man da var så heldig, at havde en sådan. I dag er besøgstallet fra Danmark voksende. 60.000 overnatninger blev det til i Goslar sidste år, fortæller man på byens turistkontor. Danskerne er således den største udenlandske gruppe, som gæster byen. Det er ikke mindst busrejseselskaberne, der bringer de mange danskere til byen.
Goslar – den gamle kejserby – har et hav af seværdigheder. Den gamle bydel er værd at spadsere i, og i dag er den opført på UNESCO's liste over verdens kulturarv. 
Det samme gælder det tidligere bjergværk Rammelsberg, som ligger lidt uden for Goslars centrum. Her tilbydes der gæsterne ture ned i mineskakterne, og det er et af de mest originale industri-kulturelle museer i Europa. Det mægtige slot Kaiserpfalz med de enestående kunstskatte, er også et besøg værd. Eller det smukke borgerhus Siemenshaus, Siemens-familiens gamle hjem. Det flere hundrede år gamle almue-alderdomshjem, Grosses Heiliges Kreuz, er rigtig interessant. Her fik de udslidte minearbejdere i mange hundrede år en mulighed for at blive plejet i deres sidste år. I dag er stedet indrettet med fine kunsthåndværkere, som udstiller og sælger original kunst.

Dansktalende guider

Ønsker man at bo centralt i byen og tæt på markedspladsen, så er det historiske "Hotel Alte Münze" et godt valg. Hotellet ligger i et flere hundrede år gammelt bindingsværkshus, der fra 1510 tjente som møntprægested. Hvis man ønsker at lære byen at kende med en guide ved sin side, hvilket meget kan anbefales, så tilbyder Goslar Marketing dansktalende guider. Det er guider med stor viden og fortællelyst, og pengene er givet godt ud. Med base i Goslar er der mange muligheder for udflugter til andre smukke Harz-byer, såsom Wernigerode og Quidlingsburg, eller til gode spadsereture i egnen omkring bjerget Brocken (Bloksbjerg). En populær måde at komme til Brocken på, er at tage den gamle jernbane fra Wernigerode – Harzer Schmalspurbahnen. Turen tager godt en time til Schierke.

Braunschweig

Det mest overraskende ved Braunschweig er den sammenvævning af nyt og klassisk, som man finder i byens gamle kerne. På det store torv ser man således Residenspaladset med Europas største statue – en stridsvogn med fire heste spændt for. Men inde bag den flotte facade gemmer der sig overraskende et kæmpe shoppingscenter med moderne butikker og nutidig kunst. På den centrale Burgplatz står Braunsweiger-løven fra 1166. Fornemme huse ligger der her på pladsen, og den store Sankt Blasii-katedral på samme torv er værd at besøge. I udvalgte kvarterer i byen finder man gader og torve med bindingsværkshuse. Guiden fortæller, at man efter krigen, hvor mange kvarterer var ødelagte – flyttede de få gamle huse, som bomberne ikke havde jævnet med jorden, til udvalgte kvarterer, så man kunne genetablere "det gamle Braunschwei." I dag virker det, som om husene altid har ligget der.

Besøg Magni-kvarteret tæt ved Burgplatz

I udkanten af dette kvarter finder man en virkelig kontrast i det særprægede "Happy Rizzi House", der er udført af newyorker- kunstneren James Rizzi. En ting, der slår turisten med forbavselse og glæde, er, at det selv i bykernen nærmest er umuligt at finde affald på jorden. For slet ikke at tale om graffiti på husvæggene. Guiden fortæller, at man i byen har et stort korps af arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere som holder byen ren. Ud over den normale understøttelse modtager disse mennesker oveni blot 1 euro ekstra i timen for denne indsats. Resultat: en smuk og flot rengjort by. 
Ønsker man at bo i centrum af byen, med alle seværdighederne i gåafstand, er Mövenpick Hotel Braunschweig er godt valg.

Til og fra Niedersachsen

Jyder og fynboer kører nemmest via Hamburg, mens bilister fra Sjælland og Lolland/Falster med fordel kan tage færgerne til Tyskland. Morgenfærgerne fra Scandlines fra både Rødby og Gedser giver mulighed for at nå Braunschweig og Goslar i bil inden eftermiddagskaffen. Bemærk, at Scandlines tilbyder economy-billetter, men det kræver forudbestilling i god tid. Miljømærkat er ikke påbudt i Braunschweig og Goslar.

Fakta om Tyskland - Harzen

Harzen er et kuperet skovområde med højeste bjerg Brocken (Bloksbjerg),1.141 moh. Harzern Nationalpark er velegnet til både vandreture og cykelture. Hovedstaden i Tyskland er Berlin.

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinfo: Harzen

Turistinformation: Tyskland