foto_4__large_-3.jpg
Storbyferie hvor øst og vest mødes

Berusende Istanbul

Google Map...
Tyrkiet

Hovedstaden i Tyrkiet er Ankara. 

Befolkningstal: Ca 79,5 mio.

Areal: Ca. 783.356  km2

Afstand fra Danmark: Ca 2.698 km

Mest besøgte attraktion: Storbyer som Ankara og Istanbul. Tyrkiet er ideelt til charterferie, men også kendt for at have fine badestrande og gode muligheder for at vandre.

Mere information:

Turistinformation: Tyrkiet

Det er tydeligt, at Istanbul for længst er blevet en del af den europæiske kulturs fødekæde og et spejl på en mangfoldig og moderne storby i sin eksotiske og levende livsstil. En forførende, pirrende og fascinerende metropol, præget af kaotisk skønhed, blandt andre metropoler i verden. En by hvor mystikken findes i spændet mellem mægtige paladser og smalle, funky stræder og en vedholdende insisteren på at være unik.

Solopgang over to kontinenter

Hver dag kickstarter med en solopgang over to kontinenter i et farverigt og bilhornsstøjende Istanbul, hvor den rejsende kan få stillet sin sult efter både klassiske seværdigheder, kosmopolitisk storbystil og shish kebab. Bilerne raser over broerne på Bosperus-strædet og forbi lystfiskerne på Galatabroen. Det lille stræde "Golden Horn" glimter i morgensolen, det skiller den ældste del af byen, Stamboul på den europæiske side fra det mere moderne erhvervs- og velhaverkvarter Taksim.
De rygsæksrejsende på World House Hostel på Galipdede gaden misser med øjnene mod solen og drikker deres morgen chai på udendørs caféen, mens Taksim området i Istanbul langsomt vågner. Hovedstrøget Iskelil Caddesi er en motortrafikvej af varebiler, der læsser varer af til de mange modebutikker på den flere kilometer lange gågade. I det genuesiske tårn, Galatta Tower, for enden af strøget, zoomer de første turister ind på Den Blå Moskes store kuppel og spidse minareter. 

Gyldne stunder i historiske bygninger

Den Blå Moské og Topkapi paladset i Sultanahmet-området hører til nogle af verdens mest imponerende bygninger. Den indvendige udsmykning har givet moskéen sit navn, og vi zoomer ind på nogle af de ca. 20.000 koboltblå Iznik kakler, der pryder moskéen, hvis gulve er dækket med farvestrålende bedetæpper, som føles dejligt bløde under de bare tæer. 

Topkapi paladset

I gåafstand fra moskéen ligger Topkapi paladset smukt og okkerfarvet og fuldender billedet af Orientens dragende mystik. Topkapi paladset dannede rammen om sultanernes luksusliv fra 1459 til 1853. Udover at fungere som bolig for sultanen og hans harem igennem tre århundreder, indeholdt paladset også imperiets lovgivende råd og en stor skole.
Vi snupper et glas friskpresset granatæblesaft fra en gadebod, før vi bevæger os ind i en serie af haver, pavilloner og bygninger, der ligger spredt ud på et enormt område med udsigt over byen og Bosporus. Der er guld og ædelstene overalt. Bling bling. Vægge med guldmosaikker, en 81-karat Kasikci diamant og troner dekoreret med juveler.

Istanbuls lommer af hygge

Slentrer man ned af Iskelil gaden og følger stræderne ved Den Russiske Ambassade, havner man i Asmali Mescit kvarteret, fyldt med små brasserier og meyhanes (taverner), som fyldes med folkemusik om aften. De små tomandsborde med hvide duge på restaurant Sehbender står i forskellige niveauer på begge sider af det smalle stræde. Over bordene er pastelfarvede alkover, på trappestenen sidder kvarterers beboere og skaber New Yorker stemning. 
Tjeneren præsenterer en potpourri af mezze. Stegte courgetter, gulerod i youghurt, fyldte auberginer, homus og spinat blandet med peberfrugt. Duften af dyr parfume fra turisterne, der passerer mellem bordene mikses med lyden af bestikket, der klinker mod tallerknerne og sniksnakken fra de spisende. Pigen i nr. 12 sidder på trappestenen og taler i mobil. Hendes venner står med en flaske Fes øl i hånden og diskuterer. Så kommer vores varme forretter ind. 

Shoppingmekka i alle prislag

Vi sidder på små taburetter i den 500 år gamle Grand Bazar, Kapali Carsi, og drikker tyrkisk kaffe af kopper så små som i et børnestel. Mennesker med plastikposer passerer forbi os her i den største basar i Istanbul med næsten 5000 forskellige forretninger. Her er ægte tæpper, miniature vandpiber og tøj og smykker, der kan pruttes 1/3 ned i pris.

Samtidig parkerer forretningsmanden sin hvide cabriolet foran designercaféen The House Café i Nisantasi kvarteret. Han får en espresso, mens de andre på caféen checker deres emails eller frisure. En beige BMW motorcykel står henslængt parkeret ved muren, hvor to turister morer sig med at tage fotos med hånden på gashåndtaget. 
I det eksklusive shopping center Istinye Park kan man få kreditkortet til at gløde i et slaraffenland af internationale og tyrkiske brands fordelt på i alt 349.000 kvadratmeter. Istinye Park er bygget op som en bydel i byen med udendørsstrøg og caféer, en delikatesseafdeling og grønsagsmarked og et kæmpe legeland for børn. Kender man priserne på de internationale mærker, kan der være meget at spare, især når der er udsalg.
Vi fotograferer udendørsstrøget, køber Replay tøj til halv pris og et knaldrødt granatæble af keramik til borddækningen derhjemme. 

Krydderimarkedet , også kaldet den egyptiske basar (Misir Çarsisi) står højt på sansebarometret for alle, der interesserer sig for fusionsmad og gastronomi. Stedet er propfyldt med krydderier, urter, tørret frugt og Tyrkish Delight. Den engelsktalende sælger vejer ildrød chili og gul-brun kanel og kommer det i små gennemsigtige poser. Vi iler videre og køber en lille pose safrantråde (tørrede støvfang fra krokusblomsten), hibiskuste og Turkish Delight, som florsukkerbestrøet konfekt af kandiseret frugtmasse, også kaldet lokum.

Istanbul fra søsiden

Oplever man byen fra søsiden, bliver lydtapetet i byen helt anderledes. For ca. 50 kr. kan man købe en returbillet på Bogaz Iscelesi-kajen lige over for Krydderimarkedet og på en 90 min. sejlads opleve Istanbul til lyden af bølgeslag, mens man nyder en chai i små tulipanformede glas og gumler på en frisklavet simit, tyrkisk bagel med sesamfrø.
Bosporus-strædet strækker sig over 32 kilometer mellem Marmara-havet og Sortehavet og skiller Istanbuls europæiske og asiatiske kyst fra hinanden. Moskéer, mægtige paladser og trævillaer, yalis, der var sommerhuse for tyrkiske aristokrater, pryder Bosporus bredden. 
Vi passerer fyrtårnet Kis Kulesi (Maiden Tower). Kiz Kulesi - det oprindelige tårn blev bygget i 1100 af militære grunde. Det nuværende tårn 600 år senere. Navnet "Maiden Tower" stammer fra legenden om kongen, der lukkede sin datter inde i tårnet fordi det blev forudsagt, at hun ville blive bidt af en slange og dø. Alligevel fik slangen sneget sig ind i tårnet gemt i en kurv, og datteren døde. Tårnet ligger på en lille ø midt i Bosporusstrædet med udsigt til både en europæiske og asiatiske side og synes at signalere, at "The World is not Enough" og var da også en oplagt kulisse for James Bond filmen i 1999. 
Størstedelen af Istanbuls beboere bor i de mange forstæder på den asiatiske side og valfarter hver morgen til arbejde på den europæiske side. På den asiatiske side ligger den 8 km lange Bagdat gade, en bred allé med træer og butikker og en basar naturligvis.

Støjfri oase

En anden maritim oplevelse er Prinseøerne, fire små øer med gyldne sandstrande, grønne pinjeskove og fortids klostre. Øgruppens navn stammer fra en tid, hvor øerne var eksil for byzantinske prinser og prinsesser. Vi sejler til den fjerneste ø, Büyük Ada, der ligger kun 26 km sydøst for Istanbul. 
Efter halvanden times sejlads går vi i land på den 5,4 kvm bilfri ø. Vi kommer helt ned i tempo, da hestevognen sætter kurs mod Aya Yorgi, det græsk-katolske kloster, der ligger på toppen af øen. Vi kører forbi velholdte træhuse i kolonistil. Et hold skuespillere kommer ud fra kulturhuset og vi lægger især mærke til en kvinde. " De er ved at filmatisere Türkan Saylans liv," fortæller kusken. Det er åbenbart ikke et problem at lave portrætter af kontroversielle personligheder i nutidens Istanbul.

Kusken fører os gennem små gader omgivet af pinjetræer og gør holdt ved Lunapark. Herfra er der 1 km til fods til klostret, hvor munke og præster lever med bøn, meditation og i askese, kun afbrudt af turisternes fodtrin mod klostrets gulve.
Tilbage i Taksim kvarteret går vi om bord i lækker shish kebab i den overfyldte Blomsterpassage, Cicek Pasaji, et smalt lokale fyldt med restauranter på begge sider og opdækkede borde. Bagefter er det tid til elma, tobak med æblearoma, og snik-snak på én af de traditionelle vandpibe-caféer.
Det tager kun en kort flyvetur at komme til Istanbul, men mere end en weekend at udfordre alle sanser.

Yderligere oplysninger om denne rejse til Istanbul

Det blå sygesikringskort dækker ikke i Tyrkiet, så sørg for at tegne en privat forsikring inden afrejsen.
Hent programmer om opera, ballet, teater, koncerter og udstillinger på Atatürk Kultur Center på Taksim Square.
Den 5. maj hvert år holder Istanbul "Hidrellez Festival" i Ahirkapi, hvor 100.000 mennesker i alle aldre, med forskellige baggrunde og fra forskellige sociale lag hylder foråret med en gadefest.
Smykkemarkedet i Ortoköy har et lidt andet udvalg end de traditionelle basarer og mange skønne chill out caféer. 
Orhan Pamuk, nobelprisvinder i litteratur 2007 har skrevet en essaysamling om Istanbul, "Memories and the City".

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser