Tjekkiet Prag 2022 Foto Anne Vibeke Rejser

Tjekkiets smukke hovedstad Prag SKAL opleves - få de bedste rejsetips her

Google Map...
Tjekkiet

Hovedstaden i Tjekkiet er Prag.

Befolkningstal: Ca. 10,6 mio. 

Areal: Ca. 78.866 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 636 km til Prag

Mest besøgte attraktion: Prag med Karlsbroen, slottet og den gamle bydel

Mere information:

Turistinformation: Tjekkiet

Prag er noget helt særligt

Prag er efter alle skalaer en yderst interessant by, hvor historien overskygger alt, fordi hovedstadens centrale placering i Europa, har betydet så utrolig meget. "Europas hjerte", "De hundrede tårnes by", "Den gyldne stad", "Musikkens by", "Byernes Moder". Ja, Prag har mange navne og superlativer knyttet dertil. Og med rette. Tjekkiets hovedstad kan man besøge igen og igen.

Det anbefales at begynde sin byvandring rundt i Prag nede ved floden Moldav (på tjekkisk Vltava), hvor kimen til byen blev lagt af kelterne allerede 500 år f.Kr. Først på dagen har du solen i ryggen og udsigten til Prags højtliggende borg med den knejsende Skt. Vitus-katedral øverst, kan næppe fås bedre.

Karlsbroen er verdenskendt

Karlsbroen, er et af Prags mest livlige steder og her er altid masser af mennesker, gøglere, musikere og malere - dog flest over middag. Broen er den ældste af Prags mange broer over Moldau og blev bygget i 1357 på ordre fra kejser Karl den 4., der herefter kunne køre i hestetrukket karet ad "Kroningsvejen" helt op til borgen. 
I dag er broen, der er 515 meter lang og hele 10 meter bred, en af Prags mest eftertragtede promenader, hvor bl.a. 30 barokstatuer fra 1700-tallet dekorerer broen på hver side. I hver ende af broen står et fint brotårn med byport og når man kommer frem til Mala Strana, åbenbarer Skt. Nicholas Kirke sig med sit klokketårn og sin kæmpemæssige kuppel.

Prags gamle bydel

På den anden side af Moldau er man fremme i den gamle bydel, Stare Mesto, som med god grund, er medtaget på UNESCO’s verdens kulturarvliste. Man lægger et par gader med evig trængsel bag sig og er på Prags gamle rådhusplads fra 1200-tallet. Uanset hvor man vender sig, er her noget spændende for øjet. Rådhustårnet med det astronomiske ur fra 1400-tallet er et tilløbsstykke på slaget hel. Tusinder turister stimler sammen og lægger nakken tilbage for at iagttage de små figurer, der viser sig under klokkespillet.
Man kan også lægge nakken tilbage på en af de utallige fortovscaféer og nyde et glas godt tjekkisk øl, mens man iagttager menneskemylderet og de mange andre smukke bygninger som omkranser den store plads - heriblandt Tyn-kirken, hvor den danske astronom Tycho Brahe ligger begravet.
På pladsen står Jan Hus-monumentet til minde om den tjekkiske folkehelt, der blev brændt på bålet i 1415 for kætteri.

Tynskatedralen og Tycho Brahes grav

I den gamle bydel af Prag Staré Mestro finder man måske det mest imponerende sted i Prag. Rådhuspladsen er en oplevelse i sig selv, fordi man kan få en hel dag til at gå i og omkring pladsen. Alle skal naturligvis se "Det astrologiske ur", der er et mekanisk mesterværk fra middelalderen. På Rådhuspladsen finder man også Tynskatedralen, hvor Tycho Brahe ligger begravet.

Mesterværket - det astrologiske ur

I denne del af byen skal man også opleve det astrologiske ur, der er et sandt mesterværk. Det spiller en gang i time og her samles hundredvis af besøgende og kigger i samlet flok op mod det imponerende ur. Urskiven viser solens og månens baner rundt om jorden efter den opfattelse man havde af himmelrummet i Middelalderen. Skaberen Mester Hanus mener man blev gjort blind efter færdiggørelsen, for at han ikke kunne skabe et lignende mesterværk et andet sted i verden.
Hele området omkring Rådhuspladsen er også fyldt med små hyggelige stræder, hvor man bl.a. kan opleve dukketeater. Det er bare et eksempel på Prags mangfoldige kulturliv.
Vi er på en guidet rundt tur den gamle bydel og fordelen ved dette, at vi får alt at vide. Der er også lagt tid ind til at man kan gå rundt på egen hånd. Så alt i alt en god kombination, når den gamle bydel skal opleves.

Sejltur på floden Moldau

Moldau floden bugter sig idyllisk gennem den gyldne hovedstad og flere steder er der mulighed for sejlture og det er en oplagt mulighed for at se byen på den mest afslappende måde. På et åbent soldæk sidder vi ved små borde og nyder udsigten. Der er levende musik om bord og gør bestemt kun stemningen endnu bedre. Det er den mest afslappede måde at se byen på og så er den ikke mindre seværdig fra vandsiden.

Hradcany højen og Skt. Vitus Katedralen

Uanset hvor man står i Prag ser man Skt. Vitus Katedralen højt hævet over hovedstadens tage. Hele bydelen er en stor historisk oplevelse og der er utrolig meget at se. Det kan også betragtes som magtens bastion, fordi man her finder samlinger af både helligdom og storhed. Der er imponerende palæer for grev Sternberg og fyrstefamilien Lobkowicz, kongelige haver, klostrer og katedralen.

Vagtskifte hver dag

Det hele er omkranset af det komplette borganlæg, hvor man dagligt kan opleve vagtskiftet på nært hold. Og man kommer virkelig tæt på. Garderne og vagterne er overraskende imødekommende og lader turisterne komme helt tæt på.

 

 

Karlsbroen

Fra Hradcany højen kan man med snilde fortsætte ned gennem den brostensbelagte stræder til Karlsbroen. Husk at stoppe for en kop kaffe og nyd atmosfæren. På Prags verdenskendte Karslbro, der forbinder de to bydele Staré Mesto Malá Strana, mødes turister fra hele verden for at indsnuse den herlige stemning bl.a. gadegøgler og musikanter. Broen er i den grad en turistattraktion og turisterne er i sig selv også en del af attraktionen, men netop blandingen af underholdning, gøgl og besøgende fra hele verden gør den historiske bro til et spændende sted.

Ca. midt på Karlsbroen er der en stor bronzeplatte. Man kan ikke undgå at se den for der er ofte lange køer. Der er to steder man kan røre platten - Den ene bringer held og den anden sikre, at man kommer tilbage til Prag.

Petrin højen giver sved på panden

Når man besøger en storby er det altid en fordel at komme op i højderne. På den måde får man hurtigt overblik over de geografiske forhold. Den mulighed er til stede på Petrin højen, hvor man finder en miniature udgave af Eiffeltårnet. Det kræver bare lige en tur op af de mange trapper og det kan tage pusten fra enhver.
Tårnet blev bygget i anledningen af Jubilæumsudstillingen i 1891 og tårnet og parken omkring er i dag et yndet udflugtsmål for de lokale, der kommer her med picnickurve og nyder en velfortjent fridag. Denne tur er ikke med i programmet, men der er god tid til at man kan tage der op selv.

 

Walleinstein-parken

Spadser ind i Walleinstein-parken, der er et af Prags mange fredfyldte åndehuller, og i det lille klassisk opbyggede parkanlæg med fontæner ligger det smukke Wallensteiner-palæ med søjlebårne arkader, der blev opført mellem 1624 og 30 og som i dag benyttes af Senatet. I parken er en af ydermurene dekoreret med cementlignende draperier, der tæt på minder om drypstenshulernes stalaktitter og som på afstand syner som en hel skov. Omkring den lille kunstigt anlagte sø med Herkules-statue i midten spankulerer påfugle rundt og gør indtryk på hinanden.

Trapper op til borgen

Bag parken går den gamle borgtrappe op bag Metro Malostranska og udsigten ud over Mala Strana, efterhånden som man kommer op mod borgen, bliver bedre og bedre, da man fortsat har lyset bag sig. En brostensbelagt gade fører ind ad bagerste borgport til selve slottet, der er Tjekkiets største slotskompleks.
Her passeres Legetøjsmuseet og et øjeblik efter står man ved Skt. Vitus-katedralens imponerende bagside.

Skt. Vitus-katedralen

Gå en tur rundt om katedralen og indsug dens fylde. Smukke mosaikker, skulpturer, vinduer og indgangspartier, tårne og rosevinduet. Katedralen er imponerende udvendig. Går man ind og det enorme kirkerum vælter det næsten én bagover. Nu kommer de mange ruder rigtigt til sin rette, når lyset brydes i de mange farvede glas. Til højre for alteret, som man kan gå bagom, ses gravmælet over Skt. Jan Nepomuk fremstillet i massivt sølv. Byggeriet af katedralen blev påbegyndt i 1344 og blev først afsluttet 600 år senere.

Slottet

Soldaterne fortrækker ikke en mine, selv om mange mennesker hele tiden fotograferer dem. Nok så tæt på. Så kommer et par andre soldater marcherende og under en streng ceremoni er der vagtskifte foran den første borggård. Det hele kan iagttages på den store plads foran slottet. Så snart vagtskiftet er ovre, myldrer turister anført af guider med viftende stokke eller paraplyer ind i slottets anden gård, hvor Helligkorskirken samt en fontæne er omgivet af hvide palæer på alle sider. 
Rundt på slottet, hvis grundlæggelse går tilbage til år 870, kan man opleve enestående arkitektur, kongelige paladser, forsvarsanlæg, fængselstårne, boliger og regeringskontorer - ligesom her er adgang til diverse museer.

Paladser, kirker og klostre

Nu er der blevet plads ved udsigtspunktet ved siden af slottet og herfra kan man skue ud over hele Mala Stranas røde teglstenstage, de mange tårne og store dele af det øvrige Prag - og kan lige skimte Moldau nede mellem husene. 
På en anden bakketop - Petrin-højen - ses en 60 meter høj kopi af Eiffeltårnet - et af Prags mest populære udsigtspunkter.
På pladsen foran slottet er der udsigt til flere spændende bygninger som f.eks. Ærkebispepaladset, Schwarzenberg Paladset og Martinicky Paladset. Går man her forbi kommer man til den smukke Lorenta kirke, der siden 1626 har været pilgrimskirke. Længere fremme ligger klosteret Strahovsky, hvorfra der også er en fin udsigt ud over Prag - dog bedst om eftermiddagen, hvor solen er kommet i vest.                                      

Den kongelige have

Gå tilbage til slottets indergård og gennem en port ud til den dybe slugt bag bygningen. Passeres broen finder man Den kongelige have Kralovska, hvor tulipaner og rododendorn blomstrer. Nyd de flotte bygninger - Boldspilhallen med smukke graffiti-tegninger og bagerst i haven det kongelige sommerpalads Belvedere. 
Fra haven er der god udsigt mod borgen og de gamle fængselstårne. Vær opmærksom på at den kongelige have først åbner kl. 10.00.

Den gamle kroningsvej

Tilbage på pladsen foran slottet fører en snoet vej ned til Nerudova-gaden, en af Prags arkitektoniske perler. Her står de smukke huse skulder ved skulder og havde i gamle dage ikke husnumre, men blev kendt ved figurer, som huset blev prydet med, f.eks. svanehuset, løvehuset etc. Nerudova-gaden er fuld af restauranter, hoteller, små fine butikker og såmænd også en kirke eller to, og gaden ender nede forbi Sct. Nicholas Kirken, hvorefter man atter er fremme ved Karlsbroen. 
Nu er der kommet mere liv på broen og turisterne står nærmest i kø ved statuen af helgenen Jan af Nepomuk, for berøres denne, kan man få et ønske opfyldt.

Det jødiske kvarter Josefov

Nord for pladsen er man i det der kaldes det jødiske kvarter, som kun er skyggen af, hvad det var engang. Før nazisternes masseudryddelser under 2. verdenskrig boede der omkring 180.000 jøder i Prag. I dag bor her kun omkring 1500 jøder og store dele af det gamle jødiske kvarter er saneret til fordel for nyere huse - mange opført i jugendstil, med "figurer og gesvejsninger". 
Her får ordsproget "mit hjem er mit slot" sin helt egen mening, når beboelseshuse prydes med tårne og spir. Her er dog endnu en rest af det gamle originale. Det jødiske museum, synagogen fra 1400-tallet og den gamle kirkegård, hvor det er muligt at kigge ind gennem et gittervindue uden glas i en dør og se nogle af de mere end 1000 ældgamle gravsten, der aldrig må flyttes.

Musikkens by

Strejfer man rundt i gadernes labyrint kan man se noget af det helt gamle Prag i nærheden af Skt. Agnes af Bøhmens kloster og kirke. Og man kan krydse diverse små gader og nå frem til Stænderteatret - Prags Opera (Stavovské Divadlo), hvor Mozart dirigerede førsteopførelsen af operaen Don Giovanni i 1787. Den prægtige bygning står flot efter en gennemgribende renovering.
Gå frem til krudttårnet og lige ved siden af ligger en af Prags smukkeste bygninger i jugendstil – Borgerhuset (Obecni Dum) med bl.a. koncertsale. Så er der mindre end et stenkast til den store indkøbsgade - nærmest en boulevard - Vaclavske Namesti med udsigt til Nationalmuseet for enden af den lange gade. 
Gå op ad den ene side og ned ad den anden og nyd de mange butikker i de fine bygninger. Spis godt på en af de mange restauranter eller snup en hurtig pølse ved et af de mange gadekøkkener.

Denne aften opføres Aida (opera af Verdi) i Statsoperaen og er man operainteresseret, er det en oplevelse at overvære en østeuropæisk opsætning af dette drama.

Slottet

Nerudova-gaden er den gamle kongevej op mod slottet. Det tager under fem minutter at gå det sidste stykke op til slottet, hvor udsigten over Prag er enestående. Tæt på den gamle bydel kan Hotel Adria anbefales. Hotellet har en spændende førsteklasses restaurant Triton i kælderen, indrettet som en drypstenshule.

Prags overflødighedshorn af kultur

Dukketeater er helt specielt for Prag og mange steder i byen finder man små butikker med disse herlige figurer, der hver i sær udfylder en hel unik rolle i et dukketeaterstykke. Dukkerne er håndsyet og deres karaktertræk er deres helt egne. Der er både sjove, uhyggelige og kendte figurer.

Don Giovanni er en klassiker

Don Giovanni er den italienske originaltitel. På dansk hedder den skrupelløse kvindebedårer Don Juan. Operastykket er komponeret af Mozart og blev opført for aller første gang i Prag den 29. oktober 1787. Handlingen udspiller sig i Spanien efter år 1600 og er baseret på legenden om Don Juan. Operaen hører til i kategorien dramma giocoso, der betyder spøgefuldt drama. En genre der forener det tragiske og det komiske. Dukketeateret er en herlig oplevelse, hvor både det komiske og tragiske er letforståeligt.
Teateret ligger i den gamle bydel og er lille og kompakt. Vi sidder på træbænke og alle er tæt på scenen, hvor dukkerne på den lille scene fortæller en enestående historie.

En anderledes oplevelse i Prag

En hel anderledes måde at opleve Prag på, er en ballontur, hvor man fra ca. 60 meters højde får en ubeskrivelig udsigt ud over hele byen. Få 100 meter fra Karlsbroen kan man komme op i denne ballon og så få en 20 min. svævetur over Prag. Ballonen er fastspændt, så man flyver ikke væk, men svajer behageligt i vinden.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser